Herkes ebeveynlik serüvenine başlarken kendi anne-babasına benzemeyeceğini, onların yapamadıkları şeyi yapacağını söyler. Fakat anne-baba olunca, kendilerini anne babalarının yaptıklarını veya yapamadıklarını tekrarlarken bulurlar. Cinsellik de bu konulardan bir tanesidir. Özellikle anne-baba cinselliğin tabu olduğu bir dönemde büyümüşlerse çocukların cinsellikle alakalı ne konuşmaları gerektiğini bilemezler

Çocuklarla cinsellik hakkında konuşmak ve çocuklara doğru bilgiler vermek onların ileriki dönemlerde yaşayacağı birçok soruna engel olmanın yoludur. Cinsellik hakkında çocuklarla konuşmadan önce ebeveynlerin değerlendirmesi gereken bazı şeyler vardır. Bunlardan bir tanesi cinselliğin ne olduğunu iyi anlamak gerektiğidir. Cinsellik sadece cinsiyetimiz değildir. Yani hormonlarla ve anatomik yapımızla bağlantılı olan, kadın ve erkek olmamızı belirleyen organlar sadece cinselliği oluşturmazlar. Cinsellik aynı zamanda hazdır, haz olmaktır. Burada dolayısıyla duygular devreye girer. Cinsellik kişinin fiziksel yapısını, olaylara nasıl baktığını, değere yargılarının hepsini birden içerir. Dünya sağlık örgütü cinselliği fiziksel, ruhsal ilişkileri kapsayan bir kavram olarak göstermektedir. Yani cinsellik kadın ve erkek olmaktan çok daha geniş konuları kapsayan bir şeydir

3-6 yaş dönemi, çocukların kendi cinsel kimlikleriyle ilgili, etrafındakilerin cinsel kimliklerini merak ettikleri bir dönemdir.

Çocuk cinsellik ve cinsiyetiyle ilgili sorular sorduğu zaman onunla konuşulmalı ve doğru cevaplar verilmelidir.Aksi takdirde çocuğunuz bilgileri farklı yerlerde arayabilir ve hazır olmadığı bilgilerle karşılaşabilir. Bu yüzden çocuğunuzun bilgilerini net ve basit bir şekilde cevaplandırmanız önemlidir.

Soruları cevaplarken sakin bir tonda olmanız ve ‘ayıp, günah, böyle sorular sorulmaz’ yanıtlarıyla ket vurmadan cevaplamanız  çocuğunuzla cinselliğin konuşulabilir bir konu olduğu mesajını verir ve sizinle her şeyi paylaşabileceğini anlar.

Çoğu anne babanın en korktuğu anlardan bir tanesidir, çocuklarının cinsellikle ilgili soru sorup meraklı gözlerle kendilerine baktığı anlar. Aslında biz yetişkin olarak her şeyi ciddiye almakla ilgili bir meselemiz var. Çocukların da cinsellikle ilgili sorduğu soruları fazlasıyla ciddiye alıyoruz. Bu çocuklara bir birey gibi her şeyi anlatmalıyız fakat kaygılanacak, korkacak, bu soruları yanıtlayamayacak hale gelecek kadar bu durumu sorun haline getirmememiz gerekiyor. Çocuklar 3-6 yaş arasında karşı cinse ve kendi cinsine odaklanmaya başlar.

Ben nerden geldim?

Ben dünyaya nasıl geldim?

Ben anne-babamla evlenicem  gibi durumla olabilir.

Güven İlişkisi Kurun -Öncelikle çocuğunuzun sizinle her şeyi konuşması için onunla güven ilişkisi kurmanız gerekiyor. Eğer çocuğunuzla korkutarak, tehdit edere, sürekli bastırarak ilişki kuruyorsanız, öfkeyi kaldırabilecek kadar kudretli değilseniz çocuk da size karşı güven oluşturamayabilir.

Soruları normalleştirin- Bu yaşlarda çoğu cinsellik taşıyan bir harekette bulunduğunda, anne babalar genel olarak panikler. Fakat çocuk için bu hareketler cinsel bir eylem yok, yeni ve öbür bir şeydir. Anne babanın paniklediğini gören çocuk bu hareketi daha ilginç bulmaya başlar ve yapmaya devam eder. Eğer ebeveynlerin ilk tepkisi paniklemek olmazsa, anne-baba nötr kalmayı başarabilir ve çocuğun ilgisini başka alanlara çevirebilirse çocuk bir zaman sonradan bu hareketini bırakır.

O Sormadıkça Detaya Girmeyin - Cinsel eğitimi , çocuğunuz size yansıttığı kadar cevabını vermelisiniz. Daha fazla kurcalamamalısınız. Çocuğunuz soru sorunca ; mümkün olduğunca rahat ve yalnız kalabileceğiniz bir ortamda sorularını cevaplandırmalısınız ki çocuğunuz da rahatça içindeki sorulara cevap bulsun. Bunun yanı sıra çocuğunuz bu soruları sorduğunda asla onu eleştirip  yargılamayın, etiketleyici negatif mimiklerle cevap vermeyin. Çocuğunuzun sorduğu soruları hemen yanıtlayamayabilirsiniz veya yanlış bir anda bu tarz soruları size sormuş olabilir . Bu durumda ‘ hmm, çok güzel bir soru sordun ama ben bunu biraz düşüneyim, daha sonra sana doğru bir cevabı vereyim ne dersin ?’ diyebilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.