Bir taraftan CHP Antalya teşkilatında kazanlar kaynıyor, bir taraftan da Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gerçekleştirilen seçimlerde ve sonrası beklenmedik bir tablonun oluşması, akıllara “Millet İttifakı’nda bir sorun mu var?” sorusunu beraberinde getirdi.  

Bilindiği üzere geçtiğimiz hafta bugün, yani Pazartesi günü Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan Ayı oturumu gerçekleştirildi. Büyükşehir Beleidyesi’nin 2020 yılı faaliyet raporunun oylamaya sunulduğu oturumda, çeşitli komisyonlarda görev alacak yeni üyeler belirlendi. Aynı zamanda encümen ile Meclis Başkan Vekilliği seçimleri gerçekleşti.

Meclis Başkan Vekilliği için, Millet ittifakı, yani CHP ve İYİ Parti, CHP’li Deniz Filiz’i önerirken, Cumhur İttifakı bileşeni olan AK Parti ve MHP’de AK Partili Abdurrahman Yılmaz ismini önerdi.  Gizli oylamayla gerçekleşen bu seçimde, hiçte beklenmedik bir tablo gerçekleşti. Sayısal çoğunluğu elinde bulunduran Millet ittifakı ortakları CHP ve İYİ Parti’nin ortak önerdiği isim olan Deniz Filiz’in yerine AK Partili Abdurrahman Yılmaz 48 oy alarak, meclisin birinci Başkan Vekili seçildi. CHP’li Deniz Filiz ise 46 oyda kaldı. 

Haliyle bu tablo AK Parti cenahı için haklı bir sevince neden olurken, CHP’de de şok etkisi yarattı. Oysaki CHP ve İYİ Parti’nin toplamda ki sayısal çoğunluğu 51 iken, AK Parti ve MHP’nin 49’da kaldı ki Saadet Partisi’nin mecliste var olan bir üyesi Mehmet Manavoğlu ile DSP’li Hasan Ali Acar desteğini Deniz Filiz’den yana kullanırken, CHP’li Filiz’in 53 oy yerine, 46 oyda kalmasıysa millet ittifakı açısında ayrı bir muamma. Bunun yanı sıra 4 MHP’li meclis üyesi de Covit 19’dan kaynaklı olarak meclise katılmadı. Yani Millet İttifakı’nın sayısal verisi 49’dan 45’de düşmesi gerekirken, AK Partili Abdurrahman Yılmaz 48 oyla Meclis Başkan Vekili seçiliyor. Bu da demek oluyor ki Millet İttifakının 3 üyesi tercihini Abdurrahman Yılmaz’dan yana kullanıyor. Artık bu kişilerin CHP’li üyeler mi, yoksa İYİ Partili üyeler mi olduğu bir muamma.  Ama her iki şekilde de bu durum Cumhur İttifakı’nın karnesine bir başarı olarak eklendi.  Millet İttifakı’nın sayısal çoğunluğuna rağmen, AK Partili adayın kritik mevki ye seçilmesi damgasını vurdu.

Gelelim 5 boş oya.  Bu oyların 3’ünün DSP grubuna ait olduğu ifade ediyor. Her iki ittifakın, yani Cumhur ve Millet İttifakı’nda temsilcilerin DSP grubundan, destek talebinde bulunmamasından dolayı DSP’li Hasan Ali Acar dışında, Necati Topaloğlu, Mehmet Akif Ordu ve Mustafa Akın’ın tepki olarak boş oy kullandığı DSP kulislerinde ifade ediliyor. Geriye kalan 2 boş oy ise Millet İttifakı üyelerine ait. Bu da demek oluyor ki, oturuma katılmayan 2 üyeyle beraber, 2 boş ve 3’de karşı tarafa kullanılan oyla toplamda Millet İttifakı’nın verdiği fire 7 oy. 

Millet İttifakı’nda 2’inci bir delinmeyse İmar Komisyonunda yaşandığı ifade ediliyor. Anlatılanlara göre, CHP’nin 4, AK Parti’nin 3, İYİ Parti ve MHP’nin de 1’er üyeyle temsil ettiği komisyonun başkanlık seçimlerinde, millet ittifakının bileşenleri olan CHP ve İYİ Parti ayrı ayrı isim öneriyor. CHP Grubu Komisyona başkanlık etmesi için Erkan Demirci’yi önerirken, ittifakın diğer ortağı ve aynı zamanda grupta tek üyesi bulunan İYİ Partili Barış Bulut’ta aday olmak istiyor. CHP’li Mehmet Hacıarifoğlu’nun katılmadığı toplantıda, AK Parti ve MHP’li üyelerin desteğini alan İYİ Partili Bulut, 5 oy alırken, CHP’li Demirci’de 3 oy da kalıyor.

Yine başka manidar bulunan bir gelişmeyse, bir grup CHP’li gencin meclis oturumunu izlemesi oldu. Uzun bir aradan sonra meclisi yeniden yöneten Başkan Böcek’in, sitem dolu konuşmasını bitirmesiyle  izleyici locasında izleyen CHP’li gençlerin Başkan Böcek’i alkış tufanına tutması ve sonrası oturumu terk etmeleri. Ve en önemli bu gelişmenin hemen arkasında CHP İl Başkanı Nusret Bayar’ın görevden alındığının kulislere düşmesi. İşte aynı anda bunların hepsinin olması, “CHP ve Millet ittifakında neler oluyor?” sorusunun sorulmasına neden oluyor. 

                                                                              

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.