Aksu’da son günlerde ‘ neyin kavgası’ denecek türden gelişmeler yaşanıyor. Daha düne kadar Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin ile Başkan Vekili Emin Bal’ın ve bunun yanı sıra yine belediyenin birçok bürokratıyla içli dışlı olan, aynı zamanda dizlerinin dibinde ayrılmayan bir şahsiyet, geçen hafta gazetesinde gündeme getirdiği, “Ballı koltuk” haberi, beraberinde akıllara birçok soruyu getirmeye de neden oldu.


Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, etik ölçülerde kamu yararı gözeten ve toplumun menfaatine olan her türlü haber baş tacımızdır.


Kaldı ki, gazetecinin temel görevi, gerçekleri nesnel bir biçimde, çarpıtmadan, sansürlemeden aktarmaktır. Gazeteciyim diyen her kimse, önce kendi onurunu koruma adına, sonrada yaptığı mesleğin onuruna zede gelmemesi adına, bu prensibi göz ardı etmemelidir. Aksi halde hem kendini, hem de yaptığı mesleği zedeler. Toplum nezdinde de itibarsızlaşır.


Yine bir gazeteci, bir haberin yayımlanması veya yayımlanmaması karşılığında maddi veya manevi çıkar peşinde koşmamalıdır.


Bir gazeteci haber için bile, üstün kamu yararı olmadıkça, gizli kamera, izinsiz ses kaydı, kimlik gizleme ve benzeri yöntemler kullanmaması gerekirken, dostane sohbetlerde, telefon görüşmelerinde ses kaydı oluşturmak, bu oluşturduğu kaydı tehdit aracı haline getirmek, mesleğin şanına ve onuruna yakışmaz. Hele ki sosyal medya aracılığıyla tehdit kokan anonslar vermenin adı, tehdit ve şantajdan öteye geçmez.


Kısacası gazeteci kimliğini taşıyan herkes, gazeteciliğin evrensel ilkelerine uymaya özen göstermeli.


Maalesef son zamanlarda toplumunuzda, bu ilkeleri yerine getirende, getirmeyende gazeteci diye anılıyor. Hal böyle olunca da toplumda gazetecilik mesleğine karşı güven gittikçe azalmakta. Detaylardan sonra şimdi gelelim konumuza…


Daha önce CHP Aksu İlçe Başkanı Kenan Yıldız’ın, tehdit ve şantajdan kaynaklı hakkında suç duyurusunda bulunduğu M.Ç. sosyal medya sayfasında yayınladığı tehdit ve şantaj niteliği taşıyan anonslardan sonra gazetesinde geçen hafta, “Ballı koltuk” başlıklı bir haber yayınladı.


M.Ç ile ilgili daha önce de AK Parti eski İlçe Başkanı Durmuş Kaan Şahin suç duyurusunda bulunmuş, dava dosyasına dönen bu suç duyurusu M.Ç’nin 2 yıla yakın bir ceza almasına neden olmuştu. Yine geçmişte AK Parti eski İlçe yönetim kurulu üyeleri bu M.Ç ile ilgili toplu suç duyurusunda bulunmuşlardı.


Bunun yanı sıra Aksu’da bir iş adamı, bu M.Ç’nin Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin’in adını kullanarak kendisini dolaylı yollarla tehdit ettiğini, yine başkan Halil Şahin’e iletmişti.


Ayrıca en son gelişme ise, M.Ç., Fethiye’de evlilik vadiyle bir kadını kandırdığı, 2 yıla yakın bir beraberlik sonrası, ağa düşen kadın, yaptığı araştırma sonucu gerçeği ortaya çıkararak, ilişkiye son noktayı koyduğu kamuoyuna yansımıştı. Süreç zarfında kadın birçok kere tehdit edilmiş ve yine kadın M.Ç’nin telefonunda hoş olmayan bir çok görüntüye ulaşmıştı. Tabi bu ayrıntıların hepsi ağa düşen kadın tarafından bize aktarılan detaylardır. Hatta Fethiye’den Aksu’ya gelen kadın, başından geçen bu olayların bir kısmını ve M.Ç’nin kendisini Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin’in danışmanı olarak tanıttığını, Başkan Halil Şahin’e anlatmıştı. Son olarak kadının, M. Ç ile ilgili uzaklaştırma aldırdığı bilgisi yine o kadın tarafından bize aktarıldı.


Gelişmelerden sonra, Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, M.Ç’yi kendisinden uzaklaştırdı. İşte ne olduysa bundan sonra oldu. Sosyal medyaya yayınlanan tehdit içerikli anonslar ve beraberinde gelen bu haber.


Haberin doğruluğunu ve yanlışlığını tartışacak değilim. Taraflardan biri olan Aksu Belediye Başkan Vekili Emin Bal, Aksu Belediyesi Basın Servisi aracılığıyla bir açıklama yaparak, haberde olayın çarpıtıldığını ve asıl meselenin ilgili gazete ile abonelik ve reklam sözleşmesini devam ettirmemesinden kaynaklandığını ileri sürdü. Ayrıca Bal, kişilerle ilgili suç duyurusunda bulunduğunu yine açıklamasında bertmişti. Bu olay yargıya intikal ettiğinden dolayı artık yargının vereceği kararı dört gözle bekleyeceğiz. O yüzden haber ile ilgili burada yoruma girmeyeceğim. Ama şunu da belirtmeden duramayacağım.


Hiç şüphesiz insan olmamızdan ötürü hatalarımız olacaktır. Çeşitli hırslarımız olacaktır. Kurumları yöneten kişiler bu kısaslardan dolayı isteyerek veya istemeyerek hatalar yapabilir. Biz gazetecilerinde kamuoyunun menfaati doğrultusunda, etik ölçülerde belgelere dayalı haber yapma zorunluğumuz var.


Bizde bundan dolayı kamuoyu menfaatini göz önünde bulundurarak, Asfalt İhalesi’nden tutunda, yapılmak istenen Galericiler Sitesi’nde ortalıkta dolaşan 16 sayfalık belge ile, Orion Pazarda ortaya konulan mahkeme karalarına dayanarak bir çok haber yaptık. Haberlerimizin öncesi ve sonrasında hiçbir tehdit unsuru taşıyan yorum ve anons niteliği taşıyan hiçbir ayrıntı yoktu. Hatta bizler bu haberleri yayınlarken bile, bilmeden hata yapmış olabileceğimizi, bununla ilgili konunun muhataplarının suç duyurusunda bulunmalarının en doğal haklarının olduğu her seferinde deklare ettik.


Biz bunları ifade ederken, o malum şahsiyet, 2 ayrı mahkeme kararları ile yanlışlığı belgelenen Orion Pazar yöneticileriyle hiçte etik olamayan görüşmeler yaparak, kamuoyunu yanlış haberlerle bilgilendiriyordu.

O da yetmediği gibi iş adamalarını dolaylı yollarla tehdit ediyordu. Kendisini her yerde Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin’in basın danışmanı olarak tanıtıyordu. Kabarık faturaları Aksu Belediyesine kesiyor, bundan nemalanıyordu.


Dahası da var. Onlardan biri Aksu’da yapılması planlanan Kültür Merkezi’nin paha biçilmez alanını iş adamlarına peşkeş çekmenin pesindeydi. Bununla ilgili iş adamlarını belediye getiriyor, görüşmeler sağlıyor, sunumlar yapıyordu. Bizlerin olayı aydınlatmamızdan sonra uluşan kamuoyu tepkisine, kendi gazetesinde kendisini Başkan Halil Şahin’in yerine koyacak kadar ayarı kaçıran haberler yapıyordu. Bizde boyunu aşan bu haberine “Hanginiz başkansınız” diye kamuoyunda oldukça yankı bulan bir haberle karşılık vermiştik. Bu haberimiz Gazeteci Ali Orhan’ın Kanal V’de sunduğu sabah kuşağı programında uzun bir süre yorumlanmıştı.


Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin ile AK Parti Aksu eski İlçe Başkanı Durmuş Kaan Şahin’i karşı karşıya getirmeye çalıştığı haberlere ne dersiniz. Buna benzer birçok şeyi sıralayabiliriz.


Hatta bunlardan çok çok öncesi 17/25 Aralık sürecinden sonrası, FETÖ’nün yayın organı olan Cihan Haber Ajansı’nın mikrofonunu Güzelyurt’ta tutarak, Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin’in tartaklanmasına neden olacak bir sürecin bile zemininde yer aldı.


Yazılacak çizilecek çok şey var. Bunun birçoğunu kamuoyu biliyor. Yine de M.Ç’nin buna itirazı varsa, bu söylenenleri iftira olarak görüyorsa, her haberimizde ifade ettiğimiz gibi, M.Ç.’de bu yazdıklarımız ile ilgili suç duyurusunda bulunma hakkının olduğunu açık dille ifade ediyoruz. Haliyle bizim de sunacak birçok belgemiz mevcut. Umarım bu kadar açık ve aleni davetimizi dikkate alır diye düşünüyorum.

Gerçi Aksu eski Belediye Başkanı İsa Yıldırım’ın, “Aksu’nun Çantacısı M.Ç’dir açıklamasına bile, karşı adım atamayan kişinin, bu kadar açık ve delilli ifadeler karşısında gidipte suç duyurunda bulunacağını hiçte tahmin etmiyorum.


Son olarak şunu ifade ediyorum. Hiçbir zaman için bol kepçeden atmadık. Her söylediğimiz söz ve attığımız adım belgeli ve delilli. Bu bilgiler ışığında kamu menfaatinin ön planda olduğu habere imza attık. Başta kendi onurumuzu, sonrada mesleki onurumuzu düşünerek hareket ettik. Kendisine gazeteci diyen M.Ç’nin bu anlamda hareket etmesini beklerdik. Böyle olmuş olsaydı en büyük destekçisi bizler olurduk.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Emin 2020-02-09 23:45:09

Dürüst haber doğru haberlerinizden dolayı sizleri canı gönülden kutlarım