Zeytinyağına ANTBİRLİK damgası

Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) zeytinyağı piyasasında yaptığı atılımlarla adından söz ettirmeye devam ediyor.  Birlik Başkanı Mustafa Yavuz, amaçlarının önce iç pazar, ardından da dış pazarda öne çıkmak olduğunu kaydetti.

09 Kasım 2020 Pazartesi 11:59
Zeytinyağına ANTBİRLİK damgası

Geçen yıl piyasaya girmişti

Bünyesinde yaklaşık 8 bin üretici yer alan ANTBİRLİK, ‘Üreten Türkiye’ imajına katkı sunmaya sürdürüyor. Pamuk ve pamuktan elde edilen yan ürünlerle ülke ekonomisine katma değer sağlayan ANTBİRLİK gerçekleştirdiği atılımlarla zeytinyağı sektöründe de emin adımlarla yoluna devam ediyor. Perge ve Termesos gibi antik kentlerde, zeytinyağı üretimi yapıldığına dair tarihi bulguların kesinleşmesiyle harekete geçen ANTBİRLİK, geçtiğimiz yıl piyasaya sunduğu ürünlerin üzerinde “Tarihten gelen lezzet” sloganıyla, antik kentlerin siluetlerine yer vermişti. Birliğin bu kez ki hamlesiyse bölgede yer alan tarihi antik kentlerin isimlerini, o bölgenin zeytin ve zeytinyağında kullanarak pazarlamak oldu

Hedef, geleceğe yatırım

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ANTBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz, hedeflerinin çok büyük olduğunu ifade etti. Tüm imkânlarıyla üreticinin yanında olduklarının altını çizen Yavuz, kendilerine ait arazilerde ve üreticilerden alınan zeytinlerden elde edilen zeytinyağlarıyla, ülke ekonomisine katkı koymaya devam ettiklerini söyledi. ANTBİRLİK’in geleceğe yatırım yapmayı sürdüreceğine de işaret eden Başkan Yavuz, “Kontinü Sistem Zeytinyağı Tesisleri'nde zeytinleri işliyoruz. Tesislerimiz günlük 40 ton zeytinyağı üretim kapasitesine sahip durumdadır. Soğuk sıkım metoduyla elde edilen yüksek kalitedeki zeytinyağı sıkımı şu an itibariyle yavaş yavaş başlamıştır. Geçtiğimiz yıl 350 ton zeytin işleyerek 56 ton zeytinyağı elde edildi” ifadelerini kullandı.

Amaçlarının önce iç pazarda ardından da dış pazarda öne çıkmak olduğunu kaydeden Yavuz, günlük 40 ton zeytinyağı üretim kapasitesine sahip olan tesislerden çıkan zeytinyağının piyasada kendisini kanıtladığını hatırlattı. Birlik çatısı altında üretimi gerçekleşen zeytinyağının kalitesini hem vatandaşlar hem laboratuvar testleri neticesinde kanıtladığının altını çizen Yavuz, “Zeytinyağımız 0.5 asit oranına sahip olduğunu yapılan laboratuvar analiz sonuçlarında belgelerken piyasaya da belgeleriyle birlikte sürüyor. Zeytinyağımız kalitesini kanıtladı. Kendi tesislerimizin olması bizi bir adım öne taşıyor ve gelecekle ilgili projeler yapmamız için tetikliyor. Yağımızın asit oranı 0.5 ve bu sonuçta tat, koku ve asidite olarak zeytinyağımızın kaliteli olduğunu ortaya koyuyor. Birkaç yıl içinde ANTBİRLİK zeytinyağı sektörde marka haline gelecektir, ürünlerimize güveniyoruz” diye konuştu.

Yeni hamle geldi
Zeytin üretimine gösterilen ilginin arttığına dikkat çeken Yavuz, bu duruma ANTBİRLİK olarak kayıtsız kalamayacaklarını vurguladı. Binlerce çiftçinin ürünlerini piyasaya sunmakta yaşadığı zorluğu birlikleri vasıtasıyla aştığına değinen Yavuz, üreticinin sorun yaşamaması için üretici ve tüketici arasında köprü işlevi gördüklerini belirtti. Yavuz, “Bunu yaparken çiftçinin ortak çatısı olan kurum adına marka oluşturmayı düşündük. Zeytin, Akdeniz Havzası’nda doğan ve 4 kutsal dinde de kendisine yer bulan bir ürün. Antalya, mitolojik geçmişe sahip bir il ve tarihte zeytinyağının ilk çıkış noktasının kentimiz olduğu iddia ediliyor. Termesos ve Perge'de zeytinyağıyla ilgili ipuçları hala günümüze kadar ulaşmış. Bu nedenle bizde zeytinyağının tarihi yolculuğuna logomuzda geçtiğimiz yıl yer vermiştik. Şimdi bu çalışmayı bir adım daha ileriye götürdük. Bu kez de Antalya’da yetişen zeytin ve zeytinyağı ürünlerimizi tanıtmak için tarihi geçmişimizden esinlendik. Bölgede yer alan tarihi antik kentlerin isimlerini, o bölgenin zeytin ve zeytinyağında kullanarak pazarlayacağız” değerlendirmesinde bulundu. 

İsim hakları tescillendi
Marka ve patent hakları için ilgili kurumlara yapılan başvuruların son aşamaya geldiği müjdesini veren Yavuz, “Her tarihi mekanımızı incelediğimizde önümüze geçmişe dair hayatlar, kültürlerle zeytin ve zeytinyağıyla ilgili önemli ipuçları çıkar. En basit örnek Perge’ye bağlı Varsak’ta ki Lyrboton Antik Zeytin Yağı Üretim kenti gün yüzüne çıkmıştır. Aspendos’da aynı ipuçları yer alır. Buda bize tarih boyunca insanlık için zeytin ve zeytinyağının değerini yansıtıyor. Bizde Antalya’nın en büyük ve en eski çiftçi kurumu olarak tarihi geçmişimizi ve kültürümüzü günümüze yansıtmak istedik. Tarih geçmişimiz kadar geleceğimizdir. Hızlı gelişim ve değişimin yaşandığı dünyamızda bölgemizin ürünlerinde yine bölgemizde bulunan tarihi isimleri kullanmayı kararlaştırdık.  Antik kentlerimizin bulunduğu bölgede yetişen zeytin ve zeytinyağlarını o bölgeye has hazırladığımız ambalajlara koyup pazarlayacağız. Örneğin Perge bölgesindeki zeytinyağını ‘ANTBİRLİK Perge’ Zeytinyağı diye sunacağız. Böylece hem tarihi kentlerimizi geleceğe taşırken yağlarımızla da markalaşacağız” dedi.

Tescili gerçekleşen markalar ve içerikleri hakkında bilgi veren Yavuz, “Aksu ilçemizdeki ürünler için ‘ANTBİRLİK Perge’, Serik ilçemizdeki ürünler için ‘ANTBİRLİK Aspendos’, Döşemealtı ilçemizdeki ürünler için ‘ANTBİRLİK Termesos’, Kemer-Kumluca bölgemizdeki ürünler için ‘ANTBİRLİK Olimpos’, Fethiye-Kalkan bölgemizdeki ürünler için ‘ANTBİRLİK Patara’ isimlerinin haklarını aldık. Ayrıca Antalya’mızın antik çağdaki ismi Pamfilya’yı da ‘ANTBİRLİK Pamfilya’ olarak tescil ettirdik” dedi.  

Rekoltede düşüş yaşandı
Geçtiğimiz aylarda yaşanan ani sıcaklık değişimleri nedeniyle zeytinde verim ve kalite düşüşü yaşandığını hatırlatan Yavuz, “Hava şartlarındaki olumsuzluklar çiçeklenme ve meyve tutum sürecinde olan ağaçlarda ciddi sıkıntılara neden oldu ve bunun sonucu olarak zeytinde verim ve kalite kaybı yaşandı” dedi.  Hadisenin gerçekleştiği dönemde yapılan incelemeler neticesinde zeytinde yüzde 30 civarında ürün kaybı yaşanacağının öngörüldüğünü; ancak öngörünün daha da üzerinde bir ürün kaybı gerçekleştiğini kaydeden Yavuz sözlerine şöyle devam etti:
“Zeytin hasadı ve zeytinyağı üretimi başladı; fakat beklenen serilikte değil. Yaşanan meteorolojik olumsuzluklar nedeniyle zeytinde
bu yıl, geçtiğimiz yıllara oranla yüzde 50 rekolte düşüşü gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl 56 ton olan üretimimiz düşüş gösterecek. Bu yıl ANTBİRLİK olarak 50 ton zeytinyağı elde edeceğimiz öngörüyoruz.”

 Zeytin üretiminin düşmemesi için kentte bulunan diğer STK’larla fikir alış-verişinde bulunduklarına değinen Yavuz, “Kentimiz sınırları içinde yetişen zeytin türlerinden elde edilen yağların markalaşarak pazar ağını genişletmesi için sürekli çaba gösteriyoruz. Bunu yaparken olumsuzluklara da şahit oluyoruz. Geçtiğimiz Mayıs ayındaki ani sıcaklık değişiklikleri olsun, hasat öncesi beklenen yağışların gerçekleşmemesi olsun rekolteyi olumsuz etkiledi. Artık iklimsel bir değişiklik olduğu gerçeğini kabul etmeliyiz. Ani sıcaklık değişikliklerine, kuraklığa dayanaklı türlere yönelmeliyiz. Zeytin ve zeytinyağı açısından zor bir yıl yaşayacağız. Ancak yapılacak çalışmalar ve alınacak tedbirlerle önümüzdeki yıllarda oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçmek mümkündür” diyerek sözlerini noktaladı.


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.