Yazır üzümü her derde deva

Finike'nin Yazır Köyü'nde, ağustos ve kasım ayları arasında yetiştirilen ve köyün adını alan 'Yazır üzümü' kendine has tadıyla ilgi görüyor.

09 Eylül 2013 Pazartesi 10:17
Yazır üzümü her derde deva
Yalnızca Yazır Köyü'nde yetiştirildiği için ticari değeri olmayan, yörede kurulan pazar ve yol kenarlarında satılan üzüm, yörede her derde deva olarak biliniyor. Üretici Osman Parlakay, Yazır üzümünün faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirterek, üzümün bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyledi.

Böbrek ve karaciğere iyi gelen üzümün, karaciğer hastalıklarının yanı sıra kansızlığa iyi geldiğini anlatan Parlakay, Yazır üzümünün vücuttaki yağların erimesine yardımcı olduğunu da vurguladı. Üzümün, vücutta biriken toksinlerin atılmasını sağladığını da ifade eden Parlakay, "Çok tatlı olan Yazır üzümünden çok kaliteli pekmez elde edilir. Kanı sulandırarak kalp-damar sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olduğu bilinmekte. Kabuk ve çekirdekleri mideye zarar vermeden sindirimi hızlandırmakta, bağırsak sisteminin çalışmasını düzenlemekte" dedi.

ORGANİK YETİŞİYOR
Üretici Zekeriya Parlakay ise üzümün daha çok gribal enfeksiyonlar nedeniyle vatandaşlardan talep gördüğünü kaydetti. Üretim sırasında zirai ilaç kullanılmadığına dikkat çeken Zekai Parlakay, organik olması dolayısıyla tercih edildiğine değindi. Üreticilerden Turgut Şahin ise 1942 yılından beri üretimi yapılan üzümün, yağmur suyu dışında sulanmaya ihtiyaç duymadığını vurguladı.

250 DÖNÜM ALANDA ÜRETİLİYOR
Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu ise Yazır üzümünün yaklaşık 250 dönüm alanda üretildiğini ifade etti. 71 yıldır üretimi yapılan üzümün Finike ve civar ilçelerde üreticiler tarafından pazara sunulduğunu anlatan Sarıçobanoğlu, "Üzümden elde edilen pekmezin daha iyi pazarlanması için çalışma yapacağız. Bu anlamda ticari değer katmak istiyoruz" dedi. 

Son Güncelleme: 09.09.2013 11:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.