Yamansaz Bataklığı ve Elmalı Sedirleri 'Kesin Korunacak Hassas Alan' ilan edildi

ANTALYA'nın Muratpaşa ilçesinde Yamansaz Bataklığı ile Elmalı ilçesindeki yüzlerce yıllık sedir ağaçlarının da bulunduğu Elmalı Sedir Ormanı, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Kesin Korunacak Hassas Alan ilan edildi.

08 Mayıs 2021 Cumartesi 12:46
Yamansaz Bataklığı ve Elmalı Sedirleri 'Kesin Korunacak Hassas Alan' ilan edildi

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 8 Mayıs 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Antalya'da iki doğal alanın koruma statüsü değiştirildi. Muratpaşa ilçesinde bulunan Yamansaz Bataklığı ile Elmalı ilçesinde bulunan yüzlerce yıllık yaşlara sahip anıt ağaç konumundaki Türkiye'nin en yaşlı katran ağacının da bulunduğu Elmalı Sedir Ormanı, doğal sit alanı koruma statüsü değiştirilerek Kesin Korunacak Hassas Alan olarak ilan edildi.

Kesin Korunacak Hassas Alan ilan edilen bölgede, Elmalı ilçesinde 1995 yılında saptanan ve anıt ağaç ilan edilen Türkiye'nin en yaşlı sedir ağacı olan 2 bin 327 yaşındaki 'Koca katran' ismi verilen ağaç da bulunuyor. Koca katran, 25 metre boyunda ve 8 metre 23 santimetre çevre genişliğine sahip.

ASIRLIK AĞAÇLAR VAR

Aynı bölgede yüzlerce yıllık yaşlara sahip 7'si Elmalı, 1'i Finike'de 8 anıt ağaç bulunuyor. Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü tarafından korunmasına yönelik çalışmalar yürütülen bu ağaçlar arasında, Elmalı- Finike sınırlarında yer alan dünyadaki ender sedir ormanlarından Elmalı Sedir Ormanı'nda yüzyılları deviren ağaçlar şöyle:

Koca Katran: Elmalı İlçesi'nde, 1995 yılında anıt ağaç ilan edilen 2327 yıllık Koca Katran, Çığlıkara Tabiatı Koruma alanında bulunuyor.

Aslan Ardıç: Elmalı İlçesi'nde, Tekke deresinde yaşayan ve 1995 yılında anıt ağaç ilan edilen Aslan Ardıç, 1726 yaşında.

Dibek Sedir: Finike İlçesi'nde, 2002 yılında anıt ağaç ilan edilen 1719 yıllık Dibek Sedir, Debike Tabiatı Koruma alanında yaşıyor.

Lübnan Sediri (Cedrus Libani): Elmalı İlçesi'nde, 1995 yılında anıt ağaç ilan edilen ve Toros Sediri olarak da bilinen 1500 yıllık ağaç Çığlıkara Tabiatı Koruma alanında yaşıyor.

Koca Sedir: Elmalı İlçesi'nde, 2002 yılında anıt ağaç ilan edilen 1070 yıllık Koca Sedir, Sedir Araştırma Ormanı'nda yaşıyor.

Şah Ardıç: Elmalı İlçesi'nde, 1995 yılında anıt ağaç ilan edilen 800 yıllık Şah Ardıç, Sedir Araştırma Ormanı'nda yaşıyor.

Koç Sedir: Elmalı İlçesi'nde, 1995 yılında anıt ağaç ilan edilen 650 yıllık Koç Sedir, Çığlıkara Tabiatı Koruma alanında yaşıyor.

KUŞ CENNETİ YAMANSAZ

Geçmiş yıllarda yapılaşma sorunları nedeniyle yok olma tehlikesi yaşayan Yamansaz Bataklığı ise yapılan araştırmalarda 51 familyaya ait 161 kuş türü barındırdığı belirlenmişti. Kuş cenneti olarak da nitelendirilen Yamansaz’da, ayrıca 14 familyaya ait toplam 23 amfibi ve sürüngen türü de saptanmıştı. Biyolojik çeşitlilik açısından birçok canlıya ev sahipliği yapan Yamansaz içerisinde nilüfer ve su teresi, kamışlık ve sazlık mevcut. Balık olarak levrek, kefal, sazan, yayın gibi canlıları barındırıyor.

Son Güncelleme: 08.05.2021 12:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.