Üretici yine nöbette

Antalya’da hava sıcaklığının gece 2 dereceye kadar düşmesi nedeniyle üreticiler, ürünlerin etkilenmemesi için 'don nöbeti' tutmaya başladı. Aksu ve Serik ilçelerinde üreticiler ateşledikleri sobaların başından sabaha kadar ayrılmadı.

30 Ocak 2017 Pazartesi 14:26
Üretici yine nöbette
Türkiye'nin sebze ambarı Antalya'da bir süredir etkili olan soğuk hava nedeniyle örtü altı sebze üreticileri seralarında aşırı sıcaklık düşüşlerine karşı nöbet tutmaya başladı. Örtü altı üretimin merkezlerinden Aksu’da üreticiler saat 19.00'dan sonra seralardaki sobaların başına geçti. Gündüz seralara taşıdıkları odunları gece boyunca yakan üreticiler, ısının 5 derecenin altına düşmemesi için yoğun çaba harcadı.



Seraların yoğunlukla bulunduğu Alaylı Mahallesi'nde, sürekli ısı değişimini kontrol eden üreticileri, zorlu nöbetleri sırasında çevre esnafı ve komşuları da yalnız bırakmadı. Sabaha kadar çay servisi yapılan seralarda, ürün maliyetleri ve çiftçinin sorunları üzerine sohbetler de gerçekleştirildi. Alaylı Mahallesi Muhtarı Süleyman Yılmaz da, 4 dönümlük serasında don nöbeti tuttu. Sera sıcaklığının 5 derecenin altında olmaması için gayret gösterdiklerini anlatan Yılmaz, "Sobamızın başında çalışmaya, üretmeye devam ediyoruz. Çok zorlayıcı oluyor. Sabah bunun toplaması var, gübrelemesi var. Seranın diğer işleri var. Emeğimizin karşılığını halde 2 TL'ye satılırsa biraz alıyoruz. İnşallah bu yıl yüzümüz gülecek" diye konuştu.



Domates ekili serasında don nöbeti tutan Aksu Üreticiler Birliği Başkanı Turan Şahin, 20 gündür aralıklarla soba yakmak zorunda kaldıklarını belirterek, gelecek 10 günün de kritik olduğunu söyledi. Akşam saatlerinde güneşin batmasıyla ciddi ısı değişimi yaşandığını, bunun da dona neden olduğunu kaydeden Şahin, "Bu yıl kurak, sert bir kış geçiyor. Kar yok ama don olayı yaşıyoruz. Sebzeleri korumaya çalışıyoruz. Serada 6 soba var. Her sobada ortalama 50 kilogram odun yakılıyor. 1 dönüm seranın kış boyunca odun maliyeti 2 bin TL, diğer masraflarla birlikte bir sezonda domatesin maliyeti 15 bin TL'yi buluyor" dedi. Şahin, domatesi 1.5 ile 2 TL arasında sattıkları zaman ancak kar edebildiklerini kaydetti.
 

Son Güncelleme: 30.01.2017 14:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.