Uganda, Antalya'da tanıtıldı

ANTALYA'da fahri konsolosluk açan Uganda, düzenlenen resepsiyonda 'Afrika'nın İncisi' temasıyla tanıtıldı.

27 Kasım 2021 Cumartesi 11:20
Uganda, Antalya'da tanıtıldı

Adem AKALAN/ANTALYA, (DHA)
Kent merkezinde yer alan bir otelde yapılan tanıtıma, Dışişleri Bakanlığı Antalya Temsilcisi Deha Erpek, Türkiye Uganda Büyükelçisi Kerem Alp, Uganda Ankara Büyükelçisi Stephen Mubiru, Uganda Antalya Fahri Konsolosu Emek Eker ve çok sayıda davetli katıldı. 'Afrika'nın İncisi' temasıyla yapılan tanıtım, Türkiye ve Uganda milli marşlarının okunmasıyla başladı. Marşların okunmasının ardından açılış konuşmaları gerçekleştirildi.

'AFRİKA'DA BÜYÜKELÇİLİK SAYIMIZI 49'A ÇIKARMAK İSTİYORUZ'

Son yıllarda birçok yatırımcının Afrika kıtasına yöneldiğini belirten Deha Erpek, “Afrika kıtasıyla ilişkilerimizi geliştirmek, politikalarımızdan biri. Son yıllarda birçok yatırımcı ağırlığını Afrika kıtasına yönlendirdi. Afrika kıtasında 43 büyükelçiliğimiz faaliyet göstermektedir. Önümüzdeki dönemlerde bu sayıyı 49'a çıkarmayı öngörüyoruz. Ankara'da ise Afrika kıtasında yer alan 37 ülkenin büyükelçiliği yer almaktadır" dedi.


'TÜRK YÜKLENİCİLER AFRİKA'DA 77.8 MİLYAR DOLARA ULAŞAN 1686 PROJE ÜSTLENDİ'

Afrika kıtasında yer alan ülkelerle ticaret haciminin de artırıldığını kaydeden Erpek, “2020 yılı sonu itibarıyla 25.3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Afrika ile 2021 yılında ilk 9 ayda 20 milyar dolarlık ticaret hacmi yakalanmıştır. Afrika'daki doğrudan yatırımlarımızın toplam değerinin 6 milyar doları geçtiği hesaplanmaktadır. Türk yükleniciler Afrika'da toplam değeri 77.8 milyar dolara ulaşan 1686 proje üstlenmiştir. Türk Hava Yolları'nın da Afrika ülkelerine uçuşu artırılmıştır. Kıtanın her noktasında Afrika halklarıyla insani ve kalkınma yardımlarını sürdürmekteyiz. Uganda Afrika politikası içerisinde özel önem verdiğimiz bir ülke. İkili ticaret hacmimiz 2020 yılı sonu itibarıyla 62 milyon dolara ulaşmıştır. Biz bunu yeterli görmüyoruz. Daha da artırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Uganda'nın temsil alanını artırmayı da hedefliyoruz" diye konuştu.

'ÇOK BONKÖR BİR ÜLKE'

İki ülkenin de çok büyük olduğunu belirten Türkiye Uganda Büyükelçisi Kerem Alp, “Uganda ile ilişkilerimizi sadece ticari görmüyoruz. Bizim Uganda ile temaslarımız insani boyutta çok önemli. Uganda 48 değişik kabilenin barış içerisinde yaşadığı, birbiriyle kavga etmeyerek birlik içerisinde olduğu bir ülke. Aynı Türkiye gibi durumları var. Bizim gibi bonkör bir ülke. Uganda çok bonkör ve yabancılara karşı önyargısı olmayan bir ülke" dedi.

'GELİŞMEKTE OLAN BİR ÜLKEYİZ'

Uganda Ankara Büyükelçisi Stephen Mubiru, “İdari ve siyasi düzeydeki yakın ikili ilişkilerimizi pekiştirmenin yanı sıra, Uganda ve Türkiye'nin mevcut ekonomik ve ticari potansiyelden yararlanmak için daha yakından çalışması gerekiyor. Yatırım alanında Uganda, Sahra Altı Afrika'nın en hızlı büyüyen ülkesi konumunda. Yatırımcılar için gelişmekte olan bir ülkeyiz. Biz burada Antalya Fahri Konsolomuz olan Emek Eker'e teşekkür ediyoruz. İnşallah Uganda, Türkiye'de daha çok tanınacak ve daha çok işbirliği içerisinde olacağız" dedi.

'UGANDA İLE AYNI KÜLTÜRE SAHİP ÜLKEYİZ'

Uganda'ya 4-5 yıl önce gittiğini, orada çocukluğunu bulduğunu kaydeden Emek Eker ise “Uganda birçoğumuz için gelecek. Orayı ziyaret ettiğinizde zaten bunu göreceksiniz. Uganda bulunduğu konum neticesinde Afrika'nın incisi. Uganda, Türkiye'den çok farklı bir ülke değil, neredeyse aynı kültüre sahibiz. Kültür olarak Uganda, çok büyük geçmişe sahip bir ülke. Örf, adet olarak da farklı değiliz. Uganda, Türkiye ile her konuda altın çağını yaşıyor. Ben bu mutlu günümüzde olduğunuz için katılımcılara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.