Sümer: Yangında kasıt, ihmal varsa gerekli işlemler yapılacak

AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer, Adrasan ve Kumluca'daki yangında vatandaşların zararının karşılanacağını belirterek, "Yangının çıkış nedeni polemikle devam ediyor.

28 Haziran 2016 Salı 15:50
Sümer: Yangında kasıt, ihmal varsa gerekli işlemler yapılacak
 Nereden çıktığı, sabotaj mı diye. Her türlü ihtimal değerlendiriliyor ve kısa sürede açıklaması yapılacaktır. Kasıt, ihmal varsa bununla gerekli işlemler yapılacaktır" dedi.



Ak Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer, partisinin il binasında düzenlediği basın toplantısında, Kumluca ve Adrasan'daki orman yangınlarına değindi. Kumluca'daki yangının havadaki nem oranının düşük olması ve yoğun rüzgar nedeniyle 4 günde zor söndürüldüğünü anlatan Sümer, itfaiye ve orman çalışanlarının yangına 3 uçak, 10 helikopter, 60 arazöz ve 400 işçi ile müdahale ettiğini söyledi. Kumluca'daki Erentepe, Toptaş, Belen, Sarıkavak mahallelerindeki yangında 500 hektarlık orman alanı yok olduğunu vurgulayan Sümer, "Teknoloji olarak baktığımızda yangın söndürmede dünya ülkeleri arasında birinci sıradayız. Helikopter uçak, alet teçhizat bakımından" dedi.



KARŞI YANGIN SİSTEMİ



Pazar günü meydana gelen Adrasan'daki yangında da 8 helikopter, 3 uçak, 2 komuta helikopteri, 80 arazöz ve yüzlerce personelin görev aldığını aktaran Sümer, ormancıların tabiriyle 'karşı yangın' sistemiyle alevlerin vatandaşların yaşam alanına girmesinin engellendiğini vurguladı. Pazar günü Dışişleri Bakanı Mavlüt Çavuşoğlu, Vali Münir Karaloğlu, milletvekilleri ve belediye başkanı ile inceleme yaptıklarını dile getiren Sümer, Adrasan'daki yangında çalışan görevlileri işinden alıkoymamak için alana gitmediklerini söyledi. Sümer, bugün Adrasan bölgesine giderek, yangın alanında inceleme yapacaklarını belirtti.



"ZARAR KARŞILANACAK" MÜJDESİ



Kumluca'daki söndürülen yangın bölgesinde soğutmaların devam ettiği mahallelerde inceleme yaptıklarını anlatan Sümer, "Gittiğimiz yerlerde yaptığımız incelemelerde, ön hasar tespit çalışmalarının bittiğini valimiz bize aktardı. Ön tespitlerde Erentepe Mahallesi'nde 20 ev, 3 ağıl, 4 samanlık ve 40 çitçiye ait 80 dekar, 60 çitfçiye ait 300 dekarlık bahçenin hasar gördüğü, Toptaş Mahallesi'nde 2 ev, 1 depo, 20 çiftçiye ait 40 dekar sera, 1 çiftçinin 10 dekar bahçesi, Belen Mahallesi'nde de 12 çiftçiye ait 55 dekar bahçe, Sarıkavak Mahallesi'nde de 1 çiftçiye ait 30 dekar bahçenin yangından dolayı kullanılamaz olduğu tespit edildi. Gitmeden önce bakanımız başbakanımız ile görüştü. Görüşmede başbakanımız devletimizin bu yaraları saracağını, toplu iğne kadar zararın da karşılanacağının müjdesini verdi. Biz de vatandaşlarımıza bunları anlattık. Vatandaşlarımıza, zararlarının tamamının karşılanacağının müjdesini verdik. Adrasan yangınında da hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Devletimiz büyük, en kısa sürede bu yangında meydana gelen zararı karşılayacaktır" diye konuştu.



"KASIT, İHMAL VARSA GEREKLİ İŞLEM YAPILACAK"



Bölgede yaşayan ve evleri hasar gören vatandaşların ihtiyacının karşılanması için çalışmalar yapıldığını anlatan Sümer, bir otelin konaklama için tahsis edildiğini dile getirdi. Vatandaşların enkaz halindeki yanan evinin başından ayrılmak istemediğine dikkati çeken Sümer, şunları söyledi: 



"Devletin tüm imkanları zarar gören vatandaşlarımıza sunuldu. Yangının çıkış nedeni polemikle devam ediyor. Nereden çıktığı, sabotaj mı diye. Her türlü ihtimal değerlendiriliyor ve kısa sürede açıklaması yapılacaktır. Yangının neden çıktığı, kasıt ihtimali veya ihmal neticesinde yangın meydana geldiyse ilgililer hakkında işlem yapılacaktır. Çünkü orada yanan bizim milli servetimiz, ciğerlerimiz, oksijen depomuz. Orada binlerce canlı doğal yaşamda zarar gördü. Kasıt, ihmal varsa gerekli işlemler yapılacaktır." 



TURİZMDE MÜJDELİ HABER BEKLENTİSİ



Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın cumartesi günü turizmcilerle yaptığı toplantıda sektörel sorunların masaya yatırıldığını aktaran Sümer, turizmin lokomotif bir sektör olduğu Antalya'da dağın başında yaşayanların da turizmin kötü gitmesinden etkilendiğini dile getirdi. İsrail ile tekrar diplomatik ilişkiler başlamasının, Rusya'nın Karadeniz Ekonomik İşbirliği ile ilgili çalışmalara başlamasının ve toplantıya davetin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gönderdiği mektubun turizm açısından olumlu olacağına inandığına değinen Sümer, "Rusya, Antalya, Türkiye gibi destinasyonu bulamadı. Onlar da bu ilişkilerin hemen tamir edilmesini, normale dönmesini bekliyor. Karadeniz Ekonomik İşbirliği toplantısına gidecek bakanımız. O toplantı sonrasında da ilk adımın turizm üzerinden atılacağı sinyalleri var. Sayın bakanımız 1 Temmuz'dan sonra müjdeli haberleri verecektir" diye konuştu.



SİYASET AKADEMİSİNE İLGİ



Sümer, Antalya Siyaset Akademisi'nin 'Büyük Güç Türkiye' sloganıyla 17'nci kez 11 Temmuz'da başlayacağını dile getirdi. Akademiye şu an 306 müracaat yapıldığını kaydeden Sümer, başvuruların 1 Temmuz'da sona ereceğini hatırlattı. Sümer, başvuruda kadınlara yüzde 25, öğrencilere yüzde 50 indirim yapılacağını, Elmalı, Finike ve Antalya olmak üzere açılacak 3 akademiye devlet memuru olmayan 18 yaşını doldurmuş herkesin katılabileceğini aktardı.



ÖNDER ÖNEN İÇİN İHRAÇ TALEBİ



Sümer, dün yaşanan gelişme sonrası Başkan Menderes Türel'in inisiyatifi doğrultusunda Konyaaaltı Koordinatörü Önder Önen'in görevden alındığını söyledi. Türel, tarafından kendilerine gelen dilekçede disiplin mekanizmasının işletilmesi talebi olduğunu kaydeden Türel, şöyle konuştu:



"Bu talebi ilk yönetim kurul toplantımızda arkadaşlarmızla tartıştık. Daha önce de yeterli deliller oluştuktan sonra veya savcılık bir aşamaya geldikten sonra biz disiplin soruşturmasını başlatırız demiştik. Büyükşehir belediye başkanımız şimdi olayla ilgili savcılığa şikayet dilekçesi veren müşteki sıfatında. Dosyayı bizim inceleme şansımız yok. Sayın başkanımız olayda vehamet gördüğü için disiplin mekanizmasının işletilmesini talep etti. Bu dilekçenin, gazete haberleri, şahısların röportajları hepsini ekleyerek yönetimdeki arkadaşlarla inceledik. Kesin ihraç talebiyle il yönetimi olarak karar aldık. Bundan sonra Önder Önen'in Ak Parti'de siyaset yapıp yapmayacağını il disiplin kurulu belirleyecektir."

Son Güncelleme: 28.06.2016 15:52
Anahtar Kelimeler:
Antalya
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.