Sorgum bitkisinden benzin üretilecek

ANTALYA ve Konya'da deneme amaçlı yetiştirilen sorgum bitkisinden benzin elde edilecek.

30 Temmuz 2016 Cumartesi 12:16
Sorgum bitkisinden benzin üretilecek

 Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün (BATEM) projesiyle elde edilecek benzinin, sıfır salınımla çevre dostu olacağı belirtildi.



BATEM öncülüğünde Akdeniz Üniversitesi (AÜ) ve Konya Şeker işbirliğiyle yürütülen TÜBİTAK destekli projeyle sorgum bitkisinden bioetanol (biobenzin) elde edilecek. Projenin yürütücülüğünü yapan Dr. Cengiz Erdurmuş, sorgum bitkisinin yıllık ve yazlık yetişebilen bir bitki olduğunu, Türkiye'nin hemen her bölgesinde yetişebileceğini söyledi.



100 GÜNDE YETİŞİYOR



Dr. Erdurmuş, Türkiye'de yem bitkisi olarak yetiştirilen sorgumun, daha çok hayvan yemi ve katı yakıt olarak kullanıldığını söyledi. Sorgumun daha düşük gübre ve su isteği ile marjinal alanlarda bile yetişme şansı olmasının önem taşıdığını dile getiren Dr. Erdurmuş, söz konusu bitkinin yetişme periyodunun 100 gün gibi çok kısa bir süre olduğunu kaydetti.



561 GENOTİPTEN 9'U TÜRKİYE'YE UYGUN



Dünyada iki olan gen merkezinde sorgumun 60 bin genotipi olduğunu açıklayan Dr. Erdurmuş, bu gen merkezlerinden 551 materyal getirdiklerini, Türkiye'deki 10 genotipi de ekleyerek 561 çeşit üzerinde araştırma yaptıklarını ifade etti. Dr. Erdurmuş, şöyle devam etti:



"Projemizi TÜBİTAK'a sunduk ve kabul edildi. AÜ Ziraat Fakültesi'nde Prof.Dr. Bülent Uzun ile çalıştık. Konya Torku Anonim Şirketi ile beraber getirdiğimiz genotiplerin denemesini kurduk. Bunların içerisinde 53 tip genotipi seçtik. Antalya ve Konya'da deneme üretimlerini yaptık. Analizlerini yaptıktan sonra 53 genotip içinde 9'unu ülkemizde yetiştirebileceğimizi tespit ettik."



BENZİN FİYATINI DÜŞÜRECEK 



Bitkinin çiçeklenme döneminden 40 gün sonra hasat edildiğini belirten Dr. Erdurmuş, merdaneler yardımıyla bitki öz suyu çıkarıldığını, öz suyun da mayayla işleme tabi tutularak etanole çevrildiğini anlattı. Dr. Erdurmuş, “Elde edeceğimiz bioetanol, benzine ek bir madde ya da saf benzin olarak da kullanılabiliyor. Bizim ülkemizde benzin pahalı. Bu katkı maddesi benzinin fiyatını düşürecektir. Ayrıca elde edilecek benzin çevre dostu ve hiçbir salınımı yok" dedi.



Dr. Cengiz Erdurmuş, elde edilecek ürünün tescil edilmesiyle, sorgum hatlarının geliştirileceğini söyledi.


Son Güncelleme: 30.07.2016 12:16
Anahtar Kelimeler:
Antalya
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.