Mustafa Ertuğrul Kaş'ta anıldı

ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde 1917 yılında Ben My Chree adlı uçak gemisini batıran Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker, düzenlenen törenle anıldı.

09 Ocak 2017 Pazartesi 15:17
Mustafa Ertuğrul Kaş'ta anıldı
Birinci Dünya Savaşı sırasında katır sırtında taşıdığı 4 dağ topunu Kaş'a getirerek, Meis Adası önlerinde 9 Ocak 1917 tarihinde İngilizlere ait 4 uçaklı 'Ben My Chree' adlı uçak gemisini batırarak dünya askeri tarihine uçak gemisi batıran Türk subayı olarak geçen Mustafa Ertuğrul Aker, bir süre sonra aynı toplarla Kemer'de Fransızlara ait 'Paris-II' adlı savaş gemisini de batırdı. Mustafa Ertuğrul Aker, Kaş'ta 'Ben My Chree' gemisinin batırılışının 100'üncü yılı dolayısıyla düzenlenen törenle anıldı.
Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen anma törenine Kaymakam Bilgihan Bayar, Jandarma Komutanı Yüzbaşı Hakan Öztürkmen, törenin organizatörü Akdeniz Gençlik Sanat Araştırma ve Eğitim Derneği (AKSAN) Başkanı Mehmet Rıza Ünlü, protokol üyeleri ve STK temsilcileri katıldı. Mustafa Ertuğrul Aker adına denize çelenk bırakılan törenin ardından emekli albay Dr. Suat Akgül tarafından Kaş Belediyesi salonunda "Antalya'da Kazanılan Büyük Zaferin Kahramanı Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul" konulu konferans verildi.




Konferansta konuşan AKSAN Başkanı Mehmet Rıza Ünlü, "Antalya'mız ve ülkemiz için bir değer olan topçu yüzbaşı Mustafa Ertuğrul'u, Antalya'mızda, ülkemizde, yurtdışında tanıtmak, bilinir kişi haline getirmek için, 100 yıl önce yaptığı kahramanlıkları anmak, insanlarımıza tanıtmak, gelecek kuşaklara taşımak amacıyla geniş projeler uygulamaya karar verip, bir çalışma başlattık" dedi.
Kaymakam Bilgihan Bayar da "Burada 9 Ocak 1917 yılında, bundan 100 yıl önce Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul'un 7.7 inçlik bir dağ bataryasıyla deniz uçağı gemisi Ben My Chree'yi batırışının 100'üncü yılını anmak ve bu zaferi Türk tarihine kazandıran Mustafa Ertuğrul'u anlatmak için toplandık. Tarihte bugün milletçe göğsümüzü kabartan bir destan yazılmış, dünyada ilk kez bir deniz uçağı gemisi, ilçemiz sınırları içinden Meis Adası Limanı'nda batırılmış. Bayındır Burnu'ndan atılan bir topla bu geminin batırılması, bunu anlatıyoruz, bunu yaşamaya çalışıyoruz, olağanüstü bir başarı. Görülüyor ki bu vatan, bu toprakların bir parçası kolay kazanılmış değil. Canla, başla, kanla, fedakarlıkla kazanılmıştır. Bu zaferler kazanılırken daha nice kahramanlarımız vardır bizim bilmediğimiz" diye konuştu.

Son Güncelleme: 09.01.2017 15:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.