Mezarlıkta yemek geleneği

Antalya'nın Akseki İlçesi'nde çok eski bir gelenek sürdürülerek, mezarlıkta yemek verildi.

05 Ağustos 2014 Salı 10:30
Mezarlıkta yemek geleneği
Eski bir Türkmen geleneği olan 'mezarlık yemekleri', yeni Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüşen Değirmenlik Köyü'nde düzenlendi. Köy mezarlığında kurulan sofraya Akseki Belediye Başkanı Ak Partili İsmet Uysal, muhtar ve vatandaşlar katıldı. Değirmenlik Mahallesi Dernek Başkanı İbrahim Yılmaz, köylerinde her yıl bu yemeğin düzenlendiğini anlattı. İbrahim Yılmaz, bu gelenek hakkında şu bilgiyi verdi:

"Türkmenler, her yıl türbe etrafında toplanarak şenlik yapardı. Yakın zamana kadar, benim çocukluğumda da mahallemizde arife günü mezarlıkta topluca iftar yemeği verilirdi. Mezarlığa her aile evinde ne pişirmişse onu getirirdi. Mahalle halkı topluca ölülere dua ederdi."

Köyde 'Erenler', 'Yeni Mezarlık', 'Türbiye' ve 'Medrese' adlarında 4 mezarlık bulunduğunu anlatan İbrahim Yılmaz, "Köyde 'Mezarlık yemekleri' olarak adlandırılan anane, her yıl ağustos ayında yapılır. Yemekler sıraya konarak verilir. Yemeklere Değirmenlik köylüleri yardımlaşarak katkıda bulunur" dedi.

Ay sonuna kadar devam edecek etkinlik kapsamında her hafta köydeki dört mezarlıktan birinin çevresinde yemek verilecek. Yemekte konuklara geleneksel yiyecekler olan kavurma, pilav, ayran ve peleze tatlısı ikram ediliyor. 

Son Güncelleme: 05.08.2014 10:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.