Kurşunlu Şelalesi ziyaretçileri şaşırtıyor

Antalya’nın doğal güzelliklerinden biri olan Kurşunlu Şelalesi kurumaya yüz tuttu.

11 Temmuz 2014 Cuma 12:00
Kurşunlu Şelalesi ziyaretçileri şaşırtıyor
Özellikle yaz aylarında turist akınına uğrayan şelalenin suyu azalınca turist sayısı da azaldı. Şelaleye turist kafilesi getiren Rehber Recep Aydın, şelalenin kurumaya yüz tutmuş halini gören turistlerden “Bizi yanlış yere mi getirdin” tepkisini aldığını söyledi. Avusturalya’dan Antalya’ya gelen Halina Kubica’da şelalenin tahmin ettiği gibi olmadığını söyledi.
Antalya’nın Aksu ilçesinde Devlet Su İşleri ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü koruması altındaki Kurşunlu Şelalesi özellikle yaz aylarında artan sıcaklık ve çiftçilerin plansız sulama yapması nedeniyle kurumaya yüz tuttu. Şelalenin akan kısmında ve döküldüğü yerin debisinde farkedilir derecede meydana gelen azalma, şelaleyi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistleri hayal kırıklığına uğratıyor. Doğal güzelliği ve bitki türü çeşitliliği ile diğer şelalelerden farklı olan Kurşunlu uzanacak bir yardım elini bekliyor.

ŞELALE ESNAFI DERTLİ
Şelalenin kurumaya yüz tutması şelalede esnaflık yapanları etkiledi. Şelalenin eskisi gibi gür akmadığı için turistlerin daha az ilgisini çektiğini belirten esnaf para kazanamadıkları için yetkililerin bir an önce çevredeki kaynakları kullanarak şelalenin eski haline getirilmesini bekliyor. Şelalede hatıra fotoğrafçılığı yapan Sait Bulut, şelalenin olumsuz yönde büyük değişimler geçirdiğini söyledi. Yaz aylarında kuraklığın etkisinin çok hissedildiğini belirten Bulut, şöyle konuştu: “Haziran ayından sonra sıcaklık artınca sular iyice azalıyor. Sanırım çiftçilerin sulamasının bunda etkisi büyük. Turistler buraya gelince artık şelale değilde bir doğal park görüyor.”

AVUSTRALYALI TURİST: “TAHMİN ETTİĞİM GİBİ DEĞİL”
Avustralya’dan Antalya’ya tatil için gelen Halina Kubica şelalenin fotoğraflarda göründüğü gibi olmadığını söyledi. Şelalenin çok az aktığını görünce şaşırdığını belirten Kubica, “Tahmin ettiğim gibi değil. Bir çok şelale gezip gördüm. Burada suyun az olmasını görmek iyi değil ama yeşil olması güzel” dedi.

“TURİSTLER YANLIŞ YERE GELDİKLERİNİ DÜŞÜNÜYOR”
14 yıldır TUREP rehberliği yapan Recep Aydın, Kurşunlu Şelalesi’ne getirdiği turistlerin şaşırdığını söyledi. Şelalenin internet üzerinden fotoğraflarını gören turistlerin, şelalenin kurumuş halini görünce “Bizi yanlış yere mi getirdin” diye tepki verdiklerini söyledi. Bir çok turist kafilesini getirdiğini belirten Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk geldiğimden çok az su var. Ciddi bir su kaybı mevcut. Turistler fotoğraflarda gördükleri şelaleyi gerçekte göremeyince şaşırıp onları yanlış bir yere getirdiğimi düşünüyorlar.”

10 MİLYON LİRALIK PROJE
Kuraklığın önüne geçmek adına DSİ 13. Bölge Müdürlüğü resmi internet sitesinde DSİ ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa bir proje hazırlığında olduklarını duyurdu. Kurşunlu Şelalesi'ni kurtarmak için harekete geçen kurumlar 10 milyon liralık bir projeyle şelale yakınlarında bulunan bir gölde yaz aylarında şelalede kullanmak üzere su biriktirmeyi planlıyor.  

Kaynak: İHA

Son Güncelleme: 11.07.2014 12:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.