Kundulu çiftçilerin su isyanı

Kundulu çiftçiler su sorunlarına çözüm bulunmadığı gerekçesiyle Aksu Sulama Birliği’ne baskın düzenledi. Mağdur olduklarını ifade eden çiftçiler, birlik çalışanlarıyla kısa süreli münakaşa yaşadı.

02 Ağustos 2021 Pazartesi 17:05
Kundulu çiftçilerin su isyanı

Bir grup Kundulu çitçi, su sorunları dile getirmek için Aksu Sulama Birliği’nin kapısını çaldı. Birlik Başkanı Mevlüt Engin’le görüşmek isteyen çiftçiler, Engin’in makamda olmamasından dolayı, birlik çalışanlarıyla kısa süreli münakaşa yaşadılar. Tarlalarını sulamak için yeterli derece de sularının olmadığını ifade eden çiftçiler, “Bizler yıllık olarak 5 milyon TL para ödüyoruz. Bölgenin 20 bin dönüm arazisi var. Ancak 20 – 30 dönümlük alanı sulayabiliyoruz. Bu sorun bir dinamoyla çözülür. Bizler mağduruz. Perişan durumdayız” şeklinde sitemlerini dile getirdiler. Çözüm bulamadıkları taktirde Aksu Kaymakamlığı’na şikayete gideceklerini de dile getiren çiftçiler, sorunlarının çözümünü talep ettiler.

Gerekli yerlere görüşmeler yapıyoruz

Daha sonra makama gelen Aksu Sulama Birliği Başkanı Mevlüt Engin, çiftçilerin dertlerini diledi. Mevsim itibariyle çok yoğun bir sıcaklık ve aynı zamanda kuraklık yaşandığını dile getiren Engin, “Tedbirli ve kontrollü gitmeye çalışıyoruz. Şu saate kadar çok ciddi bir sorun yaşamadık.  Bulunduğumuz günlerdeki aşırı sıcaklık ve poyrazdan dolayı ısı seviyesinin yükselmesinin, maksimum seviyeye çıkması kısa süreli sorun yaşattı. inşallah yapacağımız müdahalelerle, bu sorunu aşmayı planlıyoruz. Malum ülkemizde her yer yanıyor. Bazen ha demeyle her şeye yetişemiyorsunuz.  İlgili yerlerle görüşmeler halindeyiz. İnşallah bugün veya yarın bu sorunu çözmüş olacağız” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Talebimize yanıt alamıyoruz

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kundu Mahalle Muhtarı Ali Karcı,  “Tarlalarımızı sulamak için yeterli derece de suyumuz yok. Suyun çoğaltılmasını istiyoruz. Mandırlı kapsı denen bir yer var. Onunda tamamen kaldırmasını istiyoruz. Bölgede 20 bin dönüm arazi var. Ancak 20- 30 dönümlük alan sulanıyor.  Sıkıntımız bundan ibaret. Bunun giderilmesi takviye bir dinamoyla olur. Ancak bu talebimiz bir türlü yerine gelmiyor. Bu dinamo sorunu çözüldüğü taktirde, su sorunumuz çözülür”

Mandırlı kapısı baş belası

Nasuh Savaş adlı çiftçi ise, “Suyumuz yok. Ekinlerimiz kuruyor. Bu sorun bir dinamoyla çözülecek. Biraz kanalların temizlenmesi gerekiyor. Bir pompa.  Yılda bizden 4- 5 milyon TL para alınıyor. Ama karşılığında hizmet alamıyoruz. Madran stadının arka tarafına yerleştirilecek bir kanalet ve bir dinamoyla bu iş çözülürdü. Oradan su basılacak. Mandırlı da bir kapı var, bu bizim baş belamız. Geçen yıl bir römork çöp çıkardım içerisinden” dedi.

Bir tek dinamo yeterli olacak

Çiftçi Bilal Manavoğlu, “Şu anda mağduriyet yaşıyoruz. Ürünlerimizi sulamak için yeterli derece de su gelmiyor. Sulama birliği organizasyonu iyi yapamıyor. Mandırlar kapısına küçük basit bir dinamo konduğunda sorun çözülecek. O kapı oradan kaldırıldığı zaman, yukardan gelen suya basınç yapılması halinde sorun çözülecek. Çiftçiler olarak rahatlayacağız. Rezil durumdayız. Başka bir çözüm ise Göksuyun kenarında 1200 metre bir yer var. Orası kazılıp oraya 20’lik bir dinamo konsa, o köşedeki havuza bırakılsa, bizim Kundu Bölgesi’nin bir tek sorunu kalmaz. Bir tek dinamo köyün 20 bin dönümlük alanının su ihtiyacını karşılar” açıklamalarında bulundu

10 dönüm yeri 4 günde

Yurtpınar’da çiftçilik yapan Mustafa Güvendere ise, “Karaöz’de 2 santral tribünü çalıştırılacak diye köylüye su verilmiyor. Tribüne gidiyoruz suyu bırakıyorlar, 15 dakika sonra suyumuzu kesiyorlar. 10 dönüm yeri 4 günde ancak sulayabildim. Köylüyü tamamen bitirdiler. Bizler mağduruz. Aksu çayının suyunu tribüne aktardıkları zaman kanaletlere gelen su azalıyor.  O zaman suyumuz azalıyor. Çiftçiye suyu vermiyorlar” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.