Kundu’da halaylı, türkülü eylem

Kundu - Kemerağzı bölgesi esnafı, Kundu’ya yeterli yatırım yapılmamasını protesto etmek amacıyla kepenk kapatma eylemi yaptı. Yaklaşık 800 dükkanın kepenk kapattığı eylemde, esnaflar halaylar çekip türkü söyledi. Açıklama yapan esnaf temsilcisi Metin Kanmaz, Kundu’nun oteller bölgesi olmaktan çıkıp turizm bölgesi olmasını istediklerini ifade ederek, ‘”Maalesef gelin görün ki dereler pis kokuyor, dilenciler cirit atıyor” dedi.

22 Temmuz 2019 Pazartesi 10:55
Kundu’da halaylı, türkülü eylem

Dilenciler cirit atıyor, dereler pis kokuyor

Antalya’nın dünyaya açılan kapılarından biri olan Kundu -Kemerağzı bölgesi esnafı, bölgede yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla kepenk kapatma eylemi yaptı. Halayların çekildiği ve türkülerin söylendiği eyleme yaklaşık 800’e yakın esnaf katıldı. Kundu esnafı adına basın açıklaması yapan Kemerağzı Mahallesi Kundu Esnafları Koruma Derneği Başkanı Metin Kanmaz, Kundu’nun çevre düzenlemesi, marka baskını gibi birçok konuda sıkıntısı olduğunu belirtti.

Kanmaz, turistlerin dışarı çıkıp rahatça gezebileceği bir alan olmadığını vurguladı. Daha önce yerel yönetimden randevu talep ettiklerini belirten Kanmaz, olumsuz yanıt aldıklarını belirterek Aksu Belediyesi’ne ve Büyükşehir Belediyesi’ne Kundu’ya sahip çıkma çağrısında bulundu. Kanmaz, “Maalesef şuan güzelim Kundu turizm bölgesi dilencilerin cirit attığı, derelerin lağım koktuğu bir bölge haline geldi” dedi. 

ÇEVRE DÜZENLEMESİ İSTİYORUZ

Lüks otellere rağmen bölgede çevre düzenlemesi yapılmadığını belirten Kemerağzı Mahallesi Kundu Esnafları Koruma Derneği Başkanı Metin Kanmaz, “Kundu - Kemerağzı bölgesi Antalya’nın dünyaya açılan kapısı. Bulunduğumuz bölge lüks otellerle dolu olmasına rağmen, bölgemize turizm amaçlı gelen misafirlerin dışarıda rahatça gezebileceği bir alan yok. Bir taraftan köpekler, bir taraftan seyyar satıcılar, bir taraftan dilenciler turistleri çok fazla rahatsız ediyor. Sokaklarda yeterli ışıklandırma yok. Dereler lağım kokuyor. Turizm bölgesine yakışır bir çevre düzenlemesi istiyoruz” dedi.

MARKA BASKINLARINDAN BIKTIK

Marka avukatlarının sürekli Kundu’daki dükkanlara baskın yaptığını belirten Metin Kanmaz, “Sürekli mağaza avukatları baskınlar yapıyor. Yapmasın demiyoruz ama artık bıktık. Tomalarla, çevik kuvvetle, polisle geliyorlar. Bölgemize milyonlarca turist geliyor. Bu turistler polisleri ve tomaları görünce korkuyor. Bu durum, ülkemiz için iyi bir imaj oluşturmuyor. Biz artık kara Cuma yaşamak istemiyoruz. Cuma günü huzur içerisinde namaz kılamıyoruz. Telefonumuz çalıyor, petrole tomalar geliyor, taciz oluyoruz. Bu konuda yerel yönetimin, emniyetin bize yardımcı olması gerekiyor” diye konuştu.

REHBERLER TURİSTLERİ KANDIRIYOR

Turistleri otellerden çıkarmak için çok çalıştıklarını ifade eden Metin Kanmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buradaki dünya çapında ultra lüks otellerle gurur duyuyoruz. Otel sahiplerine teşekkür ediyoruz. Buraya turist getirerek bölgeye çok büyük katkı sağlıyorlar. Biz de gelen turistleri otelden dışarı çıkarmak istiyoruz. Bölgemiz için gece gündüz çalışıyoruz. Sabahtan gece 2’ye kadar işimizin başındayız. Ancak, otellerdeki yabancı menşeili tur rehberleri turistleri, ‘otellerin dışarısında can güvenliği yok’ diye kandırıyor, yanlış bilgi veriyor. Böyle olunca da turistler dışarı çıkıp alışveriş yapmıyor. Ülke ekonomisi de bundan zarar görüyor”.

ÜST MAKAMLARA ÇAĞRI

İsteklerini defalarca dile getirdiklerini belirten Kanmaz, “Üst makamlardan defalarca randevu talebimiz oldu ancak randevu vermediler. Biz çok şey istemiyoruz. Bizim sayemizde binlerce insan geçimini sağlıyor. En küçük esnafımızın yanında 4-5 kişi çalışıyor. Yüzlerce, binlerce insana istihdam sağlıyoruz. Artık turizm oteller bölgesi olmaktan çıkıp turizm bölgesi olmak istiyoruz. Kemer, Belek, Side gibi olmak istiyoruz. Denizimiz, kumumuz güzel. Esnafımız medeni, kültürlü. Onlardan eksiğimiz yok. Aksu Belediyesi’nden ve Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’ten beklentimiz yüksek, yapacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Esnaf da bıkkın!

Kundu- Kemerağzı bölgesi esnafları da, özellikle çevre düzenlemesinin yapılması gerektiğini vurguladı. Turizm bölgesi olmasına rağmen belediyenin Kundu’ya yatırım yapmadığını belirten esnaflar, yerel yönetimin bölgenin sorunlarına duyarsız kalmamasını istedi.

ÇEVRE DÜZENLEMESİ ŞART

Mehmet Emin Özdoğan, “Marka baskınlarından bıktık. Büyük ihtimalle, burası merkeze yakın olduğu için buraya çok sık geliyorlar. Başka yerlere gittikleri zaman halk toplanıyor. Emniyet, 20 baskından en fazla üç tanesine izin veriyor. Burası sahipsiz olduğu için haftada iki gün, üçer kere baskın yapıyorlar. Yerel yönetim esnafın arkasında durmadığı için, esnaf sahipsiz kalıyor. Çevre düzenlemesi de yok. Dere yatakları koku ve sinek yapıyor. Temizlenmesini istiyoruz. Turizme yakışır bir Kundu istiyoruz” dedi.

Mesut Avcı, yerel yönetimden şikâyetçi olduklarını söyledi. Avcı, “Kundu’ya, oy verilmediği için yatırım yapılmıyor. Biz markalardan hakikaten usandık. Kanunları işlemek değil de, garez gidercesine baskın yapıyorlar. Bizden para talebinde bulunup, uzlaşmak istiyorlar. Gitmediğimiz sürece de taktıkları insanı her gün basıyorlar. Dilencilerden de şikâyetçiyiz. Caddelerimiz gerçekten çok bakımsız. Esnaf terk edilmiş. Burada 800 tane esnaf var ve hepsi vergi mükellefi. Hepimiz evimize ekmek götürüyoruz. Aksu Belediyesi’ne ve Büyükşehir Belediyesi’ne sesleniyoruz; biz üvey evlat muamelesi görmek istemiyoruz” diye konuştu.

Deniz Bilici, turisti dışarı çekmek için çevre düzenlemesinin şart olduğunu belirterek, “Dışarıda bir cazibe olmadığı için turisti dışarı çekemiyoruz. Oteller ultra lüks iken, dışarıda karşıdan karşıya geçebileceği bir yaya kaldırımı yok. Güzel yerlerimiz yok. İyi bir ışıklandırma ve yaya kaldırımı yapmamız gerekiyor. Bunlar hem burada oturanlar için gerekli bir şey, hem de gelen misafirler için gerekli bir şey. Bence bunları yaparsak yeteri kadar insanı dışarı çekeriz. Bu durum da iş akımına sebep olur ve herkes para kazanır. Bu durum oteller için de çok güzel olur. Çünkü her şey dahil sistem ile çalışan oteller müşteriler dışarı çıktığı zaman kar edecek” ifadelerini kullandı.

YEREL YÖNETİM İLGİSİZ

Suat Batur ise, derelerin kokusundan bıktıklarını ifade ederek, “20 yıldır turizm sektöründeyim. Birçok turizm bölgesinde bulundum. Burada yollar yol değil. Dereler pis; koku ve sinek yapıyor. İnsanlara hastalık bulaşıyor. Rehberler dışarıya turistlerin çıkmamasını söylüyor, turistler de böyle olunca bir nebze korkuyor. Dışarıda 30-40 tane dilenci var. Çünkü Antalya’ya en yakın turizm merkezi burası. Bir otobüsle gelebilecek kadar yakınlar. Ellerinde fahiş fiyatlara çiçek satıyorlar. Turistler de burası pahalı zannedip korkuyor. Antalya’da tüm turizm bölgelerinin girişinde ‘Welcome’ yazısı vardır. Ancak burada bir yazı yok. Turizm bölgesini anımsatacak hiçbir görsellik yok. Turist dışarı çıkmadığı zaman bizim gibi küçük esnaflar sıkıntı yaşıyor. Burada yaklaşık 800 tane dükkan var. Bu dükkanlar ülkeye ciddi döviz kazandırıyor ve binlerce kişiye istihdam sağlıyor. Belediyenin tüm bu sorunlarla ilgilenmesi gerekiyor. Aksu Belediyesi ise Kundu’yla hiç ilgilenmiyor. Buraya gelip yaşadıklarımızla ilgilenilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

İsmini vermek istemeyen bir esnaf ise, şu şekilde konuştu: “Yerel yönetimlerin Kundu’ya hiç katkısı olmuyor. Sokaklarımızda ışıklandırma yok, derelerimiz kokuyor. Turistler dışarı çıktığı zaman sinekten ve kokudan duramıyor. Burası turizm bölgesi. Buraya yeteri kadar ilgi gösterilmesi gerekiyor. Sadece turistin gelmesi ekonomiyi düzeltmek için yetmiyor. Buradaki esnafın da o turistlerden para kazanması gerekiyor ki; ülkeye döviz girişi sağlansın. Marka avukatları da sürekli buraya geliyor. Merkeze yakın olduğumuz için sürekli buraya gelip aynı dükkana 3-4 kere baskın yapıp, ceza yazıyorlar. Buradaki yönetim, emniyet bize sahip çıkmalı ki bu baskınlar azalsın”.

Remzi Güntaç ise şu ifadeleri kullandı: “Dilencilerden ve derelerin pisliğinden bıktık. Işıklandırma yok, turistin hoşuna gidecek bir şey yok. Otellerdeki rehberler de turistleri dışarı çıkmaması için uyarıyor. Bu durum da bizi zor durumda bırakıyor. Marka avukatları da haftada en az iki gün burada. Artık diken üstünde beklemekten bıktık. Belediyeden Kundu’nun sorunlarıyla ilgilenmesini bekliyoruz”.

Son Güncelleme: 22.07.2019 11:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.