Kundu esnafı kepenk kapattı

Kemerağzı Mahallesi Kundu Esnafları Koruma Derneği Başkanı Metin Kanmaz, koronavirüs nedeniyle bölgede turist olmadığını ve bazı AVM’ler ile esnafların geçici bir süre için kapandığını söyledi.

23 Mart 2020 Pazartesi 14:13
Kundu esnafı kepenk kapattı

Koronavirüsün etkisi, turizmin kalbi olan Kundu’yu da etkiledi. 30 otelin ve birçok AVM’nin bulunduğu bölgede, koronavirüsün dünyayı sarmasının ardından birçok rezervasyon iptal oldu. Normal sezonlarda mart ayının hareketli geçtiği bölgede, otellerdeki ve sokaklardaki sakinlik esnafı olumsuz etkiliyor. Birçok AVM’nin ve esnafın kepenk indirdiği bölgede esnafın sıkıntılı olduğunu ifade eden Kemerağzı Mahallesi Kundu Esnafları Koruma Derneği Başkanı Metin Kanmaz, esnafın borçlarını nasıl ödeyeceğini düşündüğünü belirtti. Kanmaz, turizm sezonunun mayıs ayı başında başlaması halinde, sıkıntılarını kısmen de olsa telafi edeceklerine inandığını söyledi. 

ESNAF DÜKKANINI KAPATTI

Esnafın kepenk indirdiğini belirten Metin Kanmaz, “Esnaf çok sıkıntılı. Sürekli temas halindeyiz. Kimsenin ağzını bıçak açmıyor. Ödemelerini nasıl yapacaklarını düşünerek kaygılanıyorlar. Bununla ilgili AVM sahipleri, toptancılar şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yaratmadı. Bunları görüşüp esnafımıza her konuda yardımcı olmaya çalışacağız. Yarının ne olacağını hiç bilmiyoruz. Dükkanlar kapalı, AVM’ler karar alıp kapattı. 30 otelde toplasanız 300 kişi yok, olan da korkudan çıkmıyor. Dolayısıyla iş yapamıyoruz. Birtakım esnaf açık, ferdi esnaflar açık. Onlar da geliyor, gidiyor. Biz ödemelerimizi nisan ayından itibaren yapmaya başlarız. Şu anda esnaf sadece onu düşünüyor. Her yerde olduğu gibi bizde de sıkıntı büyük” dedi. 

SOKAKLARDA İNSAN YOK

İnsanların dışarı çıkmadığını vurgulayan Kanmaz, şöyle konuştu: “Sokaklar boş. Açık olan dükkanlarda esnaf evde oturmaktansa dükkanda oturmak için geliyor. Önceden dakikada 10 araba geçiyorsa, şimdi saatte 2 araba anca geçiyor buradan. İnsanlar evden dışarı çıkmıyor. Çıkanlar da sadece gıda ihtiyacını karşılayıp evine dönüyor. Bizim esnafımızın zaten birkaç yıldır iş konusunda sıkıntısı vardı ama bu sene daha fazla sıkıntı oldu. Bu sene beklentimiz çok yüksekti ama bu durum yaşandı. Görüşeceğiz, borçlarımızı öteleyeceğiz. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı “Ekonomik İstikrar Kalkanı” isimli pakette turizmle ilgili bir madde olmadığı için de kaygılanıyoruz. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımız ilerleyen zamanlarda turizm esnafıyla ilgili bir paket açıklayacaktır diye umut ediyoruz. Böyle duyumlarımız da var, inşallah olur”.

SORUNLARI DİLE GETİRECEĞİZ

Turizm sezonunun mayıs ayı başında açılması halinde sezona dair umut taşıyacaklarını söyleyen Kanmaz, “Biz turizm sezonunun açılışının nisan ayı sonuna kadar ertelenmesine razıyız. Bizim en güzel iş yaptığımız ay mart ve nisan aylarıydı. Bu dönemde İranlılar ve yaşlı turistler geliyordu. Mayıs ayının başında sezon açılırsa, bu kriz biterse biz bunu telafi edeceğimize inanıyoruz. Burada 30’un üzerinde 5 yıldızlı otelimiz var ve hepsi lüks oteller. O nedenle mayıs ayından kasım ayına kadar bunu kısmen de olsa telafi edeceğiz. Başa gelen çekilir, yapacak bir şey yok. Verimli bir zaman dilimi ortadan kalktı. Şu anda herhangi bir planımız yok ama inşallah toplanıp bir plan yapacağız. İlçemizle ilgili yapılacak toplantılarda belediye başkanımız, kaymakamımız, emniyet müdürlüğümüz bizi de çağırırlarsa, biz de kendi esnafımızın sorunlarını dile getireceğiz” şeklinde konuştu. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.