Kumluca kent merkezine Yörük Obası

ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde 17'nci Tarım ve Seracılık Festivali kapsamında düzenlenecek Yörük Göçü öncesi Yörük Obası kuruldu.

26 Nisan 2016 Salı 12:21
Kumluca kent merkezine Yörük Obası
 Kent merkezine kurulan 14 çadırlık obada Yörükler, geleneklerini yaşatmaya çalışıyor.



Kumluca Belediyesi tarafından 21 Nisan- 1 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Tarım ve Seracılık Festivali etkinlikleri kapsamında, bu yıl yapılacak Yörük Göçü'nün kapsamı genişletildi. Yarın canlandırılacak Yörük Göçü öncesi kent merkezinde boş bir alana 14 ayrı kıl çadırdan oluşan Yörük Obası kuruldu. Yörük Göçü'nün yapılacağı gün toplanacak çadırlar ilçe halkının ilgi odağı oldu.



İlçeye bağlı mahallelerde oturan Yörükler, atalarının geleneklerini ve geçmişte yaşananları anlatabilmek amacıyla çocuklarını Yörük Obası'ndaki çadırlara getiriyor. Obada, Yörükler atalarının geçmişteki yaşam biçimleri, yeme- içmeleri ve eşyalarını kullanıyor. Ağaç dibeklerde tahıl kırıp yemek hazırlayan Yörükler, deri yayıklarda ayran yayıyor, odun ateşinde yemek pişiriyor ve saz çalıp birlikte eğleniyor.



Festival etkinlikleri kapsamında oluşturulan Yörük Obası'nda dün akşam 'Yörük Obaları Buluşması' etkinliği yapıldı. Geceye Kaymakam Polat Kara, Belediye Başkanı Ak Partili Hüsamettin Çetinkaya ve protokol üyeleri de katıldı. Burada konuşan Kaymakam Kara, "Yörük hikayesi aziz Türk milletinin Anadolu'ya göç etmesidir. Yörük hikayesi, Türk milletinin Kırım'ı, Balkanlar'ı, Mezopotamya'yı yurt edinme hikayesidir" dedi.



Belediye Başkanı Çetinkaya ise "Bu yıl 14 çadırlık oba kurduk. 17 yıl önce festivale başladığımızda bu halkın neye ilgi duyduğunu araştırdık. Halkımız en çok Yörük temalı konulara ilgi duyuyor. Festivalin 17'nci yılına geldiğimizde artık Yörükler obasını kurdu. Çadırını kurar kurmaz ay yıldızlı bayrağını hemen çadırın üstüne diken Yörükler, Yörüklüğün bu ülkenin bekası için ne kadar önemli olduğunun mesajını tüm Türkiye'ye verecek" diye konuştu.




Yörük Obaları Buluşması etkinliği kapsamında çeşitli gösteriler düzenlenirken, yöresel sanatçı Ümmü Erbil de konser verdi.







Son Güncelleme: 26.04.2016 12:27
Anahtar Kelimeler:
Antalya Kumluca
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.