Köyde kazanlar pekmez için kaynıyor

ISPARTA'da üzümün pekmez yolculuğu başladı. Köylerde yüzyıllardır geleneksel tarifle devam eden pekmez yapımı için kazanlar kaynatıldı.

24 Ekim 2021 Pazar 14:12
Köyde kazanlar pekmez için kaynıyor

ISPARTA, (DHA) -

Bu köylerden biri de Isparta merkeze bağlı Yakaören Köyü. Köyde pekmez yapımı için hummalı bir çalışma sürüyor. Yakaören'in bereketli topraklarında yetişen siyah gemre üzümleri hasat edildikten sonra sıkılarak suyu çıkarılıyor, ardından beyaz pekmez toprağıyla buluşan üzüm suyu ön kaynama işleminden geçiyor. Daha sonra odun ateşinde saatlerce kaynayan bu karışım pekmeze dönüşüyor.


 

Pekmez yapan ailenin tüm bireyleri gencinden yaşlısına bu aşamalarda görev alıyor. Kimi ateşin belli bir seviyede yanması için çaba sarf ederken kimi ise saatlerce pekmezi karıştırıyor. Üzüm suyunun pekmeze dönüşüp dönüşmediğinin kararını veren ise genelde evin en yaşlısı oluyor.


 

Yakaörenli ailenin evinde bu kararı Fevziye Uçman verdi. Bir tabak içinde kendisine verilen pekmezi kontrol eden Fevziye Uçman, yılların tecrübesiyle pekmezin 15 dakika daha kaynaması gerektiğini söyledi. Fevziye Uçman'ın tarifiyle kaynatılan pekmez en son süzülerek soğumaya bırakıldı.


 

Yakaören köyünde Fevziye Uçman ve ailesini eşiyle birlikte ziyaret eden Vali Ömer Seymenoğlu, pekmez yapımını yakından izledi. Seymenoğlu, kazan başına geçerek pekmez karıştırdı. Pekmez yapımı süreci hakkında bilgi alan Vali Seymenoğlu, aileyle sohbet etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.