Köprüçay'da balık ölümlerine tepki eylemi

ANTALYA'nın Serik İlçesi'nde Köprüçay'daki balık ölümleriyle ilgili yapılan eylemde sorumlular hakkında yasal işlem yapılması istendi.

29 Haziran 2016 Çarşamba 13:53
Köprüçay'da balık ölümlerine tepki eylemi
 Serik ve Manavgat sınırlarındaki Köprüçay'da yaşanan balık ölümleri ile ilgili Serik Köprüçayı Platformu tarafından eylem düzenlendi. Eyleme CHP ve MHP ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de destek verdi. Köprüçay regülatöründeki eylemde grup adına Yusuf Dinç basın açıklaması okudu. 4 Haziran'dan bu yana bölgenin en önemli su kaynaklarından Köprüçay'da balık ölümlerinin yaşandığını söyleyen Yusuf Dinç, yaklaşık 183 kilometre uzunluğundaki su kaynağında yaşanan balık ölümlerinin bölge halkını tedirgin ve rahatsız ettiğini aktardı.



Bu suyun içme ve tarımsal sulamada da kullanıldığını anlatan Yusuf Dinç, balık ölümleriyle ilgili hiçbir önlem alınmadığını ve hiçbir yetkilinin açıklama yapmadığını savundu. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu'nun şüpheli balık ölümlerinin, Değirmenözü'ndeki HES firmasının kullandığı çimentonun nehir suyunun PH değerini çok düşürmesi ve balıkların solungaç sistemlerini felç etmesinden kaynaklandığına yönelik açıklamalarını hatırlatan Yusuf Dinç, "Suda PH değerinin düşmesinin balık ölümlerine sebep olduğunu yaşayarak öğrenmiş bulunmaktayız. Peki insan vücudunun yüzde 70'inin su olduğunu düşünerek, bu sudaki PH değerinin düşüklüğü insan sağlığı açısından önemli midir? İşte şimdi sıkı durun. Düşük PH oranı insan sağlığı acısından hayati önem taşımaktadır. Çağımızın hastalığı olan kanser hastalığının tetikleyicisidir. Özellikle kemik oluşumu evresindeki çocukların ve ileri yaşlardaki yetişkinlerin özellikle kadınlarda kemik erimesinin görülmesi, sık sık kalça kırılmalarının yaşanması gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır" diye konuştu.



Sudaki PH değeri düşmesinin bitkileri de olumsuz etkilediği ve ürün kaybına neden olduğunu kaydeden Yusuf Dinç, yaşanan olayın basit olmadığını aktardı. Doğal yaşam ve insan sağlığı açısından önemli olan bu olayın çözülmesi, Köprüçay ve çevresinde doğal hayatın devam etmesi için yetkililerden hem açıklama hem de gerekli önlemleri almalarını beklediklerini vurgulayan Yusuf Dinç, "Gözünü para hırsı bürümüş, doğal dengeyi bozan, insan sağlığını hiçe sayan kişi ve kurumları şiddetle kınıyoruz. Gerekli tedbirleri almayan yetkilileri kınıyoruz. Yetkili kişi ve kurumları göreve davet ediyoruz. Kamu sağlığını bozduğu, doğal yaşama zarar verdiği için de gerekli yasal sürecin başlatılmasını bekliyoruz" dedi.



Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi.

Son Güncelleme: 29.06.2016 13:54
Anahtar Kelimeler:
Antalya Serik
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.