Kaleiçi'ni 'Simitçi Mıstık' canlandıracak

GEÇEN nisan ayında açılan Simitçi Mıstık Galeri, tarihi Kaleiçi'ni sanatla canlandıracak.

16 Haziran 2016 Perşembe 11:57
Kaleiçi'ni 'Simitçi Mıstık' canlandıracak
 Tabakhane Geçidi Sokak'ta hizmet veren Olcay- Hüseyin Okutan çiftine ait 'Simitçi Mıstık Galeri', Kaleiçi'ndeki kültür-sanat yaşamına ayrı bir renk kattı. Açılışı araştırmacı- yazar Hüseyin Çimrin'in arşivinden eski Antalya fotoğraflarının, Mikail Patrick Duggan'ın da gravür çalışması eserlerinin sergisiyle gerçekleşen galeride farklı sanat etkinliklerine yer verilecek. Galerinin yöneticisi Olcay Okutan, hayata geçirilecek farklı sanat projeleriyle yerli ve yabancı sanatseverleri Kaleiçi'ne çekmeyi başaracaklarına inandıklarını belirtti.



Okutan, "Galerideki sanat etkinliklerini Kaleiçi'nin tarih kokan bazı sokaklarına taşıyacağız. Resim, ebru, geleneksel el sanatları, seramik, heykel sanatçıları uygulamalı çalışmalar yapacak. Açık hava sergileri açılacak, müzik ve şiir dinletilerine yer verilecek, yarışmalar yapılacak. Kaleiçi, yaz ve kış günlerinde sanatla renklenecek" dedi.



SİMİTÇİ MISTIK KİM?



Olcay Okutan, sanat galerisine ismi verilen 'Simitçi Mıstık' lakaplı Mustafa Dağtekin'in de hayatını anlattı. Eşi Prof. Dr. Hüseyin Okutan'ın, Dağtekin'in 4'ncü kuşak torunu olduğunu aktaran Okutan, Simitçi Mıstık'ın geçmişini şöyle özetledi:



"Dedemiz Mustafa Dağtekin, 1878- 1942 yılları arasında Kaleiçi semtinde yaşadı. Dağtekin, Kaleiçi semtinde Antalya'nın ilk simitçi fırınını açmış, Antalyalılara simit ve koşma adı verilen baston simidi sevdirmiş. Yaşadığı dönemde, şehrin renkli simalarından biri olmuş, 'Simitçi Mıstık' lakabıyla hep tanınmış. Antalya'nın en eski sülalesi olan yakınlarına da 'Simitçi Mıstıklar' denilmiş. Dedemizin torunlarından oluşan 200 kişi halen Antalya'da yaşıyor. Bu mekanı da satın alıp, aslına uygun restorasyonla sanat galerisine çevirdik, dedemizin anısını yaşatmak için 'Simitçi Mıstık' adını verdik."

Son Güncelleme: 16.06.2016 11:59
Anahtar Kelimeler:
Antalya Kaleiçi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.