İranlı sanatçı, Antalya'da Atatürk'ün heykelini yapıyor

ÜLKESİ İran'ın yasalarına göre, yaptığı heykelleri yurtdışına çıkaramayan heykeltıraş 34 yaşındaki Mahdi Khakpour, 1 yıl önce Antalya'nın Alanya İlçesi'ne yerleşti.

11 Temmuz 2016 Pazartesi 12:21
İranlı sanatçı, Antalya'da Atatürk'ün heykelini yapıyor

 Burada çalışmalarını sürdüren heykeltıraş Khakpour, İsviçre'deki bir müze için aralarında Atatürk'ün de bulunduğu tarihe damga vurmuş 20 tarihi karakterin heykellerini yapıyor.



İran'ın yüksek bütçeli filmlerinde yaptığı gerçekçi makyajlarla tanınan, İran Kültür Bakanlığı'nın düzenlediği film festivalinde '2013 Yılı En İyi Makyaj Ödülü'nün de sahibi olan Tahranlı sanatçı Mahdi Khakpour, İsviçre Stockholm'deki bir müzenin yaklaşık 1 yıl önce aralarında Atatürk'ün de bulunduğu dünyada iz bırakan 20 tarihi karakterin heykellerini yapmasını istemesinin üzerine çalışmaya başladı. Ülkesinin yasaları gereği yaptığı sanat eserlerini yurtdışına çıkarması yasak olan Khakpour, heykelleri Türkiye'de yapma kararı aldı. Daha önce tatil için geldiği ve çok beğendiğini söylediği Alanya'ya yerleşen Khakpour, burada çalışmalarını sürdürüyor. 



'ÜRETMEK İÇİN MÜSAİT ŞEHİR'



Müze için sipariş edilen heykellerin dışında da resim, kil, balmumu, seramik ve slikondan heykel ve maskeler yapan Mahdi Khakpour şunları söyledi:



"Heykel sanatına 6 yaşında başladım. Yaşıtlarım İran'da futbol oynarken ben çamurdan hayvan heykelleri ile resim yapıyordum. Tek eğlencem buydu. Zaman geçtikçe bu yeteneğimin farkına vardım ve bunun eğitimini de alarak kendimi geliştirdim. Şimdi de bir müze için, sizin dünyaca ünlü lideriniz Atatürk'ün de aralarında bulunduğu 20 tarihi karakterin heykelini yapıyorum. Alanya doğal güzellikleri, dinlendirici havası ve insanlarıyla üretmek için çok müsait bir şehir. O yüzden burayı seçtim." 



'İRAN'DA SEVİLEN BİR SANATÇI'



Alanya'da yerleşik yaşayan İranlı müzisyen Siavash Shahani, arkadaşı Khakpour'un İran'da sevilen bir sanatçı olduğunu ve çocuk yaştan itibaren birçok tanınan eser yarattığını söyledi. Khakpour'un İran'da çekilen birçok filmde efektif makyaj da yaptığını anlatan Shahani şöyle konuştu:



"Kendisi İran'da birçok filmde de oynadı. Aynı zamanda da o filmlerde oyunculara efektif makyajlar yaptı. İran'ın büyük starlarının makyajlarını da yaptı. Son 1.5 yılda ise Türkiye'ye geldi. Bir süre sonra da Alanya'ya yerleşti. İlk olarak Atatürk heykelini yapmak için buraya geldi. Burayı çok beğendi ve buraya yerleşti. İsviçre Stocholm'den siparişler aldı. Alanya'da kurduğu atölyesinde bunları yapıyor. Şu an ise Charlie Chaplin heykelini yapıyor. Her 2 ayda bir İsviçre'den gelerek heykelleri kontrol ediyorlar. Gerçeğiyle birebir olmasına çok özen gösteriyorlar." 


Son Güncelleme: 11.07.2016 12:22
Anahtar Kelimeler:
Antalya
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.