Genç mühendisten ‘Tarım’ reçetesi

6 ay önce kurulan Başak Tarım’ın 24 yaşındaki işletmecisi Gökhan Basak, sektör ile ilgili önemli tespitlerde bulundu: “Sürekli artan girdi maliyetlerine çözüm bulunmalı. Aksu’ya salça fabrikası kurulmalı. Ziraat Fakültesi’nde pratik eğitim de verilmeli”

24 Aralık 2020 Perşembe 14:18
Genç mühendisten  ‘Tarım’ reçetesi

Aksu’nun en genç zirai ilaç ve gübre bayisi olarak ön plana çıkan 24 yaşındaki Gökhan Basak, mesleği ve sektörü ile ilgili önemli tespitlerde bulundu. 6 ay önce kurduğu Başak Tarım firması ile üreticinin yanında olduklarını belirten Gökhan Basak, üreticinin şu anda sıkıntı bir süreçten geçtiğini söyledi.

GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK ARTTI

Gübre, ilaç, mazot, kömür ve fide gibi kalemlerde girdi maliyetlerinin çok arttığını belirten Başak, “Kış ayına girdik ve kömürün çuvalı 40 Lira’yı aştı. Aynı şekilde diğer tüm maliyetler arttı. Üreticinin yetiştirmesinde sıkıntı yok. İhracat ve yeni pazarlar konusunda sıkıntı çekiyoruz. Rusya’nın koyduğu kota bir örnek. Diğer pazarların çoğunu kaybettik. Böyle olunca üretici, ürettiğini değerinde satamıyor” diye konuştu.

ÇİFTÇİ ZULÜM ÇEKİYOR

Bir kilo domatesin maliyetinin 2 Lira’yı aştığına işaret eden Başak, “Bu domatesi 2 Lira’ya satan çiftçi resmen zulüm çekiyor. Üretim ayağımız olduğu için bunu biz de yaşıyoruz. Ülkenin durumunu bildiğimiz için sebze fiyatlarının çok fahiş olmasını tabii ki istemiyoruz. Ancak 2 Lira maliyeti olan bir domatesin, en azından 3 - 3.5 Lira’ya satılması gerekiyor. Sebzelerin bir hafta 10 Lira’ya, takip eden haftada 5 Lira’ya satılması fiyat istikrarı açısından sıkıntıya neden oluyor” ifadelerini kullandı.

TÜRK ŞEKER ÖRNEĞİ

Türk Şeker firmasının kurumsal bir çalışmasının olduğunu belirten Gökhan Başak, “Bu firma, şu anda 3.8 Lira’dan düzenli şekilde domates alıyor. Bu tür uygulamalar devlet eliyle çoğaltılmalı. Böyle olursa üretici devletin yanında olduğunu hissedip, kendisini güvende hisseder. Bunun yanında ihracat yollarının daha çok ve alternatifli olmalı. Rusya ile yeni anlaşmalar yapılıp, kaybettiğimiz diğer pazarları tekrar kazanmalıyız. Üreticinin alternatifi olmalı. Aksu’da sadece domates üretilmiyor. Biber çeşitleri var. Bu biberler daha çok dış pazarlara ihraç ediliyor. Üreticileri bu tür ürünlere yoğunlaştırmalıyız. Ürün çeşitliliği çoğaltılmalı. Biz firma olarak bu konuda çalışıyor ve üreticileri yönlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

SALÇA FABRİKASI KURULMALI

Antalya’nın daha çok domates üreten bir merkez olduğunu ve domatesin zaman zaman çöpe döküldüğünü belirten Başak, bu sorunun çözümü için çözüm önerilerini sundu: “Antalya’da domateslerin değerlendirileceği bir salça fabrikası yok. En yakın salça fabrikası Aydın’da, İzmir ve Çanakkale’de. Seçim döneminde belediye başkan adaylarına bu konuyu ilettim. Fırsat buldukça da bu eksikliği dillendiriyorum. Geçen sezon ben de domatesimi çöpe döktüm. Elimizdeki değeri çöpe dökmek, içler acısı bir olay. Belediyenin öncülüğünde, işadamlarının katkısı ile yapılacak bir salça fabrikası bölgeye büyük katkı sağlar. Aksu Belediyesi bu konuda çalışma yapsa ve tüm Antalya geneline hitap etse, hem istihdam sağlar, hem ekonomiye büyük katkı sağlar, hem de çiftçinin ürünü değerlendirilir. Çok büyük rakamlar isteyen bir yatırım deği”.

EĞİTİM SİSTEMİ SORUNLU

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden 2017’de mezun olduğunu belirten Gökhan Başak, tarım eğitimi ile ilgili de önemli saptamalarda bulundu. Fakültelerde eğitimin iyi olduğunu, ancak sistemde sorun olduğunu belirten Başak, şunları söyledi: “Aslında eğitimimiz okullarda sağlıklı. Ancak eğitim sistemimiz biraz sıkıntılı. 4 yıl ziraat fakültesinde okuyup mühendis olan bir öğrenci boşlukta kalıyor. Çünkü uygulamalı eğitim almıyorlar, sahayı bilmiyorlar ve uygulama yapma şansları bulamıyorlar. Özellikle Antalya dışından gelen öğrenciler, Antalya’yı tanımadan mezun oluyor. Bu konudaki tavsiyem; 4 yıllık teorik eğitim yerine, 2 yıl teorik eğitim ve 2 yıl uygulamalı eğitim olmalı. Tohum şirketleri, ilaç-gübre bayileri, toptancı hal, BATEM gibi kurumlarda öğrenciler uygulamalı eğitim almalı. Bütün öğrenciler hem teorik eğitim, hem üretim, hem pazarlama, hem torum-gübre-fide-ilaç sektörlerini tanıyarak mezun olmalı”.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.