Fabrika çatılarına güneş enerjisi için dört şart

ANTALYA Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Ali Bahar, 'Çatılara Özgürlük' adı altında, 267 fabrikanın çatılarının güneş enerjisi paneliyle kaplanması halinde, OSB'nin kullandığı 420 milyon kilowatt/saat elektriğin tamamının üretilebileceğini belirtti. Ali Bahar, bu projenin hayata geçirilmesi için dört madde sıraladı.

26 Şubat 2020 Çarşamba 17:06
Fabrika çatılarına güneş enerjisi için dört şart

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, 'Çatılara Özgürlük' sloganıyla, yaklaşık üç yıl süren bir çalışma neticesinde hazırladıkları, tüm fabrikaların çatılarına güneş enerjisi paneli yapılması ve böylece bütün OSB'nin elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini açıkladığı projeyle ilgili dört maddenin olmazsa olmaz olduğunu açıkladı. Ali Bahar, OSB'lerdeki fabrikaların çatılarının güneş enerjisi paneliyle kaplanması konusunun son dönemde Enerji Zirvesi ve TBMM gibi alanlarda konuşulmaya başlandığını, bundan çok mutlu olduklarını, ancak altının doldurulması gerektiğine işaret etti.

OSB KENDİ ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAR

Bu işin dört ayağı olduğuna dikkat çeken Ali Bahar, “Antalya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaların bütün çatıları güneş panelleriyle kaplanırsa, dışarıdan elektrik almaya ihtiyaç duymayacağız. Şu anda kullandığımız elektrik ithal. Antalya OSB'nin elektrik tüketimi 420 milyon kilowatt/saat. 267 fabrikanın tamamı güneş panelleriyle kaplandığında 420 milyon kilowatt/saat civarında bir elektrik enerjisi üretimi öngörüyoruz" dedi.

ÇATILARA ÖZGÜRLÜK

Ali Bahar, bu projenin sağlıklı şekilde hayata geçirilmesi için gerekli dört maddeyi ise şöyle sıraladı;

“Birincisi, devletin bir kanun çıkarması gerekiyor. Devletin, 'Ben bu çatıyı altındaki binadan ayırıyorum' demesi gerekiyor. Yani sadece OSB'lerdeki çatılar özgür hale getirilecek. Hiçbir mahsuru yok, çünkü üzerine yapıldığı fabrikayı daha değerli hale getiriyor. İkincisi, banka sadece o çatının üzerine yapılan yatırımı ipotek alacak. Altındaki ile ilgilenmeyecek. Üçüncüsü, Organize Sanayi Bölgesi, güneş enerjisiyle üretilen elektrikten gelen paranın, borç bitinceye kadar bankaya ödenmesi için garantör olacak, kefil değil. Altındaki fabrika batsa bile güneş enerjisinden elektrik üretimi devam edecek ve hiçbir mahsuru yok. En önemlisi dördüncüsü, banka bu çatıya kredi verdiğinde, verilen kredi altındaki mülk sahibinin kredi limitini etkilemeyecek. Büyük bir fabrika sahibi arkadaşımız, 'Ben yapayım eyvallah ama tamamen çatıları güneş paneliyle kaplarsam 25 milyon dolar tutuyor. Bu 25 milyon dolar benim kredi limitime girerse, benim krediye ihtiyacım var ve buna giremem' diyor. Haklı."

YÖNETMELİKLERDE DÜZENLEME GEREKİYOR

Bu dört ayak olmadan çatılara özgürlüğün anlatılamayacağını vurgulayan Ali Bahar, “Dört madde dışında ve kanuni düzenlemeler konusunda Yenilenebilir Enerji Kaynakları Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği ve OSB'lerin Elektrik Piyasalarındaki Faaliyetleri Yönetmeliği'nde sınırlar, trafolar ve çatı metrekareleri serbest bırakılmalı. Bunlar olmadan 'Fabrika çatılarına güneş paneli döşenmelidir' şeklindeki sözler sadece temennide kalır, topyekün bir proje halini alamaz" dedi.

7 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDİYOR

1 megawattlık güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretimini sağlayacak yatırım maliyetinin yaklaşık 700-800 bin dolar olduğunu belirten Ali Bahar, yatırım maliyetinin 7 yılda kendini amorti ettiğini, 7 yıl sonra o fabrikanın üzerindeki güneş enerji sistemiyle daha da değerli hale geleceğini kaydetti. Bahar, “Çünkü fabrikanın çatısı elektrik üretimine devam edecek. Bu konudaki önerimizin ardından birçok banka bizimle görüşme isteğinde bulundu. Ancak bu dört madde ve yönetmeliklerle ilgili düzenlemeler yapılması gerekiyor" diye konuştu.

ANTALYA OSB'DE CANLI BİR ÖRNEK

Bahsedilen maddeler hayata geçirildiği ve fabrika çatıları güneş enerji panelleriyle kaplandığında, fabrika batsa dahi, çatısının elektrik üretimine devam edeceğini söyleyen Bahar, varsa borcunu ödeyeceğini, yoksa da para kazandırmaya devam edeceğini dile getirdi. Bunun bir örneğinin şu anda Antalya OSB'de bulunduğunu belirten Bahar, adını vermediği fabrikanın zor şartlar nedeniyle kapandığını, ancak 3 yıl önce çatısına güneş enerji panelleri yapıldığından, fabrika kapanmış olmasına rağmen, güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretimini sürdürdüğünü kaydetti. Bahar, fabrika sahibinin aylık 130 bin TL civarında bu şekilde kazancı olduğunu söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.