Ekonomi Bakanı, Antalya'nın iş çevrelerini dinledi

EKONOMİ Bakanı Mustafa Elitaş, Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle zor günler geçiren Antalya ekonomisinin içinde bulunduğu sorunları birinci ağızdan dinlemek için kent ekonomisine yön veren yöneticilerle biraraya geldi.

02 Mayıs 2016 Pazartesi 11:00
Ekonomi Bakanı, Antalya'nın iş çevrelerini dinledi
 Hotel Su'da yaklaşık üç saat süren toplantıya Vali Muammer Türker, Ak Parti İl Başkanı Rıza Sümer, Milletvetili Gökcen Özdoğan Enç, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Boztaş, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 50 kişi katıldı. Basına kapalı toplantı, Bakan Elitaş'ın açılış konuşmasıyla başladı. Bakan Elitaş, ekonomik krizlerin aşılmasında markalaşmanın önemine dikkat çektiği konuşmasında, "Türk şirketlerinin markalaşma düzeyi istediğimiz seviyede değil. Belki de önümüzdeki dönemde en çok bu sorunun üzerinde tartışmalar, araştırmalar yapmalıyız" dedi. 



Antalya'nın, Türkiye'nin marka şehirlerinden biri olduğunu akmtaran Bakan Elitaş, Türkiye ekonomisinin son 25 çeyrektir büyümeye devam ettiğini kaydetti. Büyümede birçok Avrupa ülkesini geride bıraktığımızı belirten Bakan Elitaş, küresel ve bölgesel olumsuzluklara rağmen 2016 yılının şubat ayından itibaren ihracatta artış trendinin başladığını söyledi. Bu yılın tamamında ise iyi bir performansla orta vadeli plan çerçevesinde konulan ihracat hedeflerine ulaşmak için gayret edeceklerini belirten Bakan Elitaş, “Kısaca belirtmek gereakirse; Türkiye'nin büyüme, dış ticaret, kamu maliyesi ve enflasyon yönünden makro ekonomikdengeliri gayet pozitif pozisyonda. Türkiye ekonomisini yakından takip eden pek çok uluslararası yatırımcı da bu nedenle Türkiye'ye giriş yapmaya, yatırım yapmaya başlamıştır. Önümüzdeki dönemde doğrudan yatırımların artışını hep beraber göreceğimize inanıyorum" dedi.



Konuşmasında Antalya'nın ekonomisiyle ilgili istatistiklerini de anlatan Bakan Elitaş, “2002 yılında 36 milyar dolar olan Türkiye'nin ihracatını 2015 yılında dört misli artırarak 144 milyar dolar seviyesine yükselttik. Antalya da bu gelişmeden payını aldı. 2002'de 165 milyon dolar polan Antalya'nın ihracatı 2015 yılında 5.7 kat artarak 943 milyon dolara yükseldi" diye konuştu. Türkiye'de 2002'de beş olan 1 milyar doları aşan ihracat gerçekleştiren il sayısının 2015 yılında 15'e çıktığını da anlatan Bakan Elitaş Antalya'nın ise 1 milyar dolara yaklaşan rakamla ihracatta 16'ncı sırada yer aldığını söyledi. Bakan Elitaş, "Antalya gibi dinamik bir kentin bu rakamları uygun görmemesi lazım" dedi. 2014 yılına göre 2015'de Antalya'nın ihracatında yüzde 8.7 düşüş görüldüğünü, 2016 yılı ocak ayından bu yana ise yüzde 10 gerileme olduğunu anlatan Bakan Elitaş, yılın geri kalanında bunun toparlanacağına inandığını söyledi. Ekonomi Bakanlığı olarak Antalya'ya 2015 yılında ihracata yönelik destek programı kapsamında 34.7 milyon dolarlık destek verdiklerini anlatan Bakan Elitaş, "2016 yılında şu ana kadar 14,4 milyon liralık destek sağlanmıştır" dedi. Türkiye'nin 2015 yılında 46,3 milyar dolarlık hizmet ihracatı yatığını da anlatan Bakan Elitaş, Antalya'nın sağlık turizmi açısından da önemli potansiyele sahip olduğunu söyledi. Eğitim ve bilişim sektörlerinin, Antalya'nın hizmet ihracatı bakımından potansiyel arz eden sektörleri olduğunu da belirten Elitaş, Antalya'nın kongre turizmi bakımından da önemli bir yeri olduğunu söyledi. 



Antalya ekonomisine yön veren kurumların yöneticilerinden kentin ekonomik sorunlarını ve çözüm önerilerini birinci ağızdan dinleyen Bakan Elitaş, kendisine aktarılan konuları hem Bakanlar Kurulu'nda, hem de Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda ele alacağını söyledi. Toplantı toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. 



Bakan Elitaş sonrasında makam aracıyla oteline dönerken, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Boztaş, içinde tahin ve pekmez olan bir hediye paketi sundu. Bakan Elitaş, "Sağlık ve sıhhat ürünlerinden alıp gidiyoruz inşallah" dedi.

Son Güncelleme: 02.05.2016 11:02
Anahtar Kelimeler:
Antalya
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.