Eczacılar sektör sorunlarını anlattı

 ANTALYA Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin, yönetim kuruluyla birlikte düzenlediği basın toplantısında eczacıların sorunlarını anlattı, bürokrat ve siyasilerden çözüm için destek istedi.

20 Haziran 2018 Çarşamba 11:40
Eczacılar sektör sorunlarını anlattı

Antalya genelinde 1179 eczanenin bulunduğunu kaydeden Mehmet Ertekin, ilaç bulunamaması konusuna dikkat çekti. Son zamanlarda bazı ilaçların piyasada bulunmaması ve vatandaşların ilaçlara ulaşamamasının sorumlusunun eczacılar olarak görüldüğünü kaydeden Ertekin, bu sorumluluğun kendilerinin olmadığını belirtti. Türkiye'de ilaç fiyatlarının bakanlar kurulu kararlarına istinaden yayımlanan tebliğ sonrası belirlendiğinin belirten Ertekin, şöyle devam etti:

"Fiyat değerlendirme komisyonu her yılın ocak ayının 5'inci işgünü toplanarak belirtilen usuller dahilinde beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak 1 euro değerinde ilan eder. Son olarak 14 Şubat 2018 tarihinde fiyat değerlendirme komisyonunun kararı ile tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 euro, '2.3421' TL iken, 2.6934 TL'ye artırılmıştır. Bugün gelinen noktada bu açıklamanın yapıldığı gün olan 14 Şubat tarihinde merkez bankası euro satış kuru 4.7722 iken 18 Haziran günü euro satış kuru 5.5068 rakamına ulaşmıştır. Yani 14 Şubat'tan bugüne kadar kurda yüzde 15'e yakın artış gerçekleşmiştir. Biz eczacılar her zaman ilacın bulunabilir, güvenli ve ucuz olmasını isteriz ama mevcut durum, ilaç bulamama durumunun artarak devam edeceğini göstermektedir. Bu sorunun çözümlenmesi en yakın sağlık danışmanı olan biz eczacıları sevindirecektir."

Türkiye'nin seçime hazırlandığını hatırlatan Ertekin, "Vatandaşı yakından ilgilendiren ilaç bulamama sorunu 80 milyonun sorunudur. Bu sorun karşısında geliştirilebilecek çözüm beyanları maalesef siyasi partilerin seçim beyannamelerinde yer almamaktadır. Eczacılar olarak bürokratlarımızdan ve siyasi partilerden aday olan ve milleti temsil edecek milletvekillerinden kalıcı çözüm oluşturabilecek adımları hızla hayata geçirmelerini talep ediyoruz" diye konuştu.

Bulunamayan ilaçların başında çeşitli kanser ilaçları, böbrek nakil ilaçları, göz tedavisi ilaçları geldiğini aktaran Ertekin, "1179 eczanenin bulunduğu Antalya'ya bazı ilaçlar 200, 300 kalem geliyor. İlaçtaki dışa bağımlılık devam ettiği sürece bu sorunları yaşayacağız. Yerli ilaç sanayinin canlandırılması ve güçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Ayrı zamanda fiyat değerlendirme komisyonunun yılda bir kez belirlediği beşeri ürünler fiyatlandırılmasının farklı aylarda güncellenmesi fiyat politikasını doğru belirlemek için de etkili olacaktır. İlaçtaki dışa bağımlılığımız devam ettiği sürece bu sorunlar yaşanacak. Yerli ilaç sanayinin canlandırılması ve güçlendirilmesi gerekiyor. Avrupa'da euro kuru sabit kalırken, ülkemizdeki artışlar ilaca ulaşmayı da zorlaştırmaktadır."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.