Demre'de Deve Güreşleri Festivali

ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde bu yıl 12'ncisi düzenlenen Geleneksel Demre Deve Güreşleri Festivali, renkli görüntülere sahne oldu.

30 Ocak 2017 Pazartesi 11:00
Demre'de Deve Güreşleri Festivali
Demre Kaymakamlığı, Demre Belediyesi ve Demre Deveciler Derneği tarafından düzenlenen 12'nci Geleneksel Demre Deve Güreşleri Festivali, Beymelek Mahallesi'ndeki deve güreş sahasında yapıldı. Deve güreşlerini yaşatmak için gelir elde etmek amacıyla yapılan güreşlerde Antalya, Muğla, Denizli, Aydın ve İzmir yöresinden toplam 100 deve katıldı.



Güreşleri, Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Kaymakam Murat Uz, Demre Garnizon Komutanı Gürcan Güncan, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, Antalya Büyükşehir Belediyesi İlçeler Koordinatörü İsa Akdemir, Demre Belediye Başkanı Süleyman Topcu, Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Ak Parti İl Başkanı Rıza Sümer, Büyükşehir Belediyesi Demre Koordinatörü Veli Sertbaş ile davetliler ve güreşseverlerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 6 bin kişi izledi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından güreş duası yapıldı. Birincinin olmadığı güreşlerde bazı develer birbirinden güçlükle ayrılabildi. Bazı güreşlerde ise deve sahipleri arasında çıkan tartışmalar büyümeden önlendi. Güreşlerde ağalık ihalesini 50 bin lirayla Demreli işadamı Mehmet Bayrakçı aldı. 
Güreşlere Kumluca'dan devesiyle katılan İsmail Duman, "Biz 2 yüzyıllık Yörük kültürünü yaşatmak için deve besliyoruz. Geçmişimiz Yörük Türkmenlerinden gelme. Biz de Ege, Marmara ve Akdeniz'de yapılan güreşlere katılıyoruz" dedi.



Aydın'dan katılan Ramazan İnal, "Bu deve güreşleri kültürümüzün 200 yıllık geleneğidir. Süper Lig maçını stadyumda 1500 kişi izliyorsa, burada 5 bin, 10 bin kişi bu güreşleri izliyor. Güreşlerimizi yaşatalım, koruyalım" diye konuştu. Kaymakam Murat Uz da "Demre deve güreşleriyle her zaman marka olmuştur. Deve güreşleri Yörük kültürünün en önemli parçasıdır. İnşallah hem ilçemizin tanıtımına, hem Yörük kültürünün tanıtımına önemli oranda fayda sağlayacaktır" dedi. 

Son Güncelleme: 30.01.2017 11:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.