Dal atıkları kompost gübre oluyor

 MURATPAŞA Belediyesi, park ver sitelerin bahçelerinden çıkan dal atıklarını kompost gübreye dönüştürüyor. Üçüncü yılına giren çalışma kapsamında belediyenin yıllık kompost üretiminin piyasa fiyatı 150 bin liraya ulaştı.

27 Temmuz 2019 Cumartesi 15:26
Dal atıkları kompost gübre oluyor

Muratpaşa Belediyesi, kentsel çöpün önemli bir bölümünü oluşturan park ve bahçe atıklarını kompost gübre olarak değerlendirilmesine yönelik çalışmalara 2016 yılında başladı. İlçede, belediyenin parklarıyla birlikte site ve apartmanlarının bahçelerinden yıllık ortalama 5 bin ton dal atığı çıkıyor. Bu atıklar Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün Ermenek Mahallesi'nde bulunan tesislerinde doğal süreçler izlenerek komposta dönüştürüyor.

Muratpaşa Belediyesi, her mahalle için ilan edilen günde park ve bahçe atıklarını topluyor. Toplanan dal atıkları, özel makinelerden geçiriliyor, parçalanıp öğütülüyor. Ardından parçalanan atıklar katkı maddesi ve hayvan gübresiyle karıştırılarak sulanıyor ve büyük yığınlar haline getiriliyor. Oluşturulan yığınların sıcaklık ve nem takibi yapılarak fermantasyonu ve olgunlaşması sağlanıyor. Atıkların komposta dönüşümü yaklaşık 8 ay sürerken günde yaklaşık 4 kamyon atık tesiste kompost gübre dönüşüm sürecine ekleniyor.

Muratpaşa Belediyesi'nin yıllık kompost üretimi yaklaşık bin 500 metreküp olarak gerçekleşiyor. Bu kompost belediyenin parklarıyla birlikte yine Ermenek Mahallesi'nde bulunan bitki üretim tesisinde değerlendiriliyor. Muratpaşa Belediyesi'nın dal atıklarını kompost gübreye dönüştürerek yıllık ortalama 150 bin lira tasarruf sağlıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.