'Çocuklara kuş kadar değer verilmiyor'

 ÇOCUK İstismarıyla Mücadele ve Çocuk Haklarını Koruma Derneği (ÇocukÇa) Başkanı Buğra Kağan Oğuz, "Ülkemizde kuş türleriyle ilgili bile kurulmuş onlarca dernek varken, bunca önemli ve dünyada en ön sıralarda gelen çocuk ihmali ve istismarı konusunda kurulmuş olan ve aktif çalışan sivil toplum kuruluşlarının sayısının bir elin parmaklarını geçmemesi kelimelerin kifayetsiz kalacağı bir utançtır" dedi.

17 Kasım 2017 Cuma 13:37
'Çocuklara kuş kadar değer verilmiyor'


Merkezi Serik'te bulunan ÇocukÇa Derneği Başkanı avukat Buğra Kağan Oğuz, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Vizyonu en az 100 yıl ileriye uzanan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün miras bıraktığı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ilk kutlandığı günden tam 60 yıl sonra çocuklar için bir gün daha doğdu belirten Oğuz, Birleşmiş Milletler'in çocuk ihlallerine dikkati çekmek ve kötü durumda olan çocukların yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin imzalandığı 20 Kasım 1989 yılından beri Dünya Çocuk Hakları Günü'nün kutlandığını kaydetti.


 

Buğra Kağan Oğuz, "Ülkemizce de 14 Ekim 1990'da imzalanan sözleşme 27 Ocak 1995'te Resmi Gazete'de yayımladıktan sonra yürürlüğe girmiştir. Sözleşmenin amacı; çocukların hak ettikleri statüde yaşamalarını sağlamak ve her türlü ihmal ve istismardan korunması amacıyla devletlerin iç hukuklarında düzenlemeler yapmasına öncülük etmektir. Fakat BM'nin de öncülük etmesine rağmen, çocuğun istismarı ve ihmali konusu dünyanın hala kanayan bir yarasıdır. İstatistiklere şöyle bir bakarsak; bugün dünyada 270 milyondan fazla 5-15 yaş arasında çocuk işçi bulunmakta, milyonlarca eğitim çağındaki çocuk okula gidememekte ve en önemlisi BM Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) yaptığı araştırmaya göre, her gün 5 yaşın altında 22 bin çocuk açlık gibi önlenebilir sebeplerden dolayı hayatını kaybetmektedir" dedi.

Dünyanın bu konuda utanılacak durumda olduğunu vurgulayan Buğra Kağan Oğuz, şunları kaydetti:

"Biz kendi yaramıza, ülkemize dönüp baktığımız zaman ise çocuklarımıza kuş kadar değer vermediğimiz gerçeği ortaya çıkıyor. 'Kuş kadar' derken mecazen değil, esasen durum böyle. Ülkemizde kuş türleriyle ilgili bile kurulmuş onlarca dernek varken, bunca önemli ve dünyada en ön sıralarda gelen çocuk ihmali ve istismarı konusunda kurulmuş olan ve aktif çalışan sivil toplum kuruluşlarının sayısının bir elin parmaklarını geçmemesi kelimelerin kifayetsiz kalacağı bir utançtır. Bu utancı bir an önce üzerimizden atalım ve millet olarak dünyaya örnek olalım. Çocuk hakları nedir, çocuk ihmali ve istismarı nedir, nasıl önlenir bunları bilelim ve önleme konusunda elimizden gelen gayreti gösterelim. Fazla bir şey yapmaya da gerek yok, her aile kendi çocuğuna, her öğretmen kendi öğrencisine sahip çıksa yeter. Çünkü sahip çıkarsak; çocuklarımız, yarınlarımız kurtulur. Sahip çıkarsak; vicdanımızda huzur, göğsümüzde gururla kutlarız nice 20 Kasım'ları, 23 Nisan'ları."

Son Güncelleme: 17.11.2017 14:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.