Çiftçiler mağdur edilmemeli!

Antalya Hal Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, çiftçinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizerek, “Çiftçi maliyetlerini karşılayamazsa seneye mal üretemez duruma gelir” dedi.

15 Mart 2021 Pazartesi 14:27
Çiftçiler mağdur edilmemeli!

Tarım sektöründeki girdi fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklı olarak çiftçinin zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Antalya Toptancı Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, “Maliyetlerin artması çiftçimize zarar veriyor. Hal satış fiyatları şu an düşük. Geçen sene ki fiyatların altından ürün satıyoruz. Özellikle domateste. Bu gidilişle çiftçimiz girdi maliyetlerini karşılayamadığı için üretim yapamayacak duruma gelir. Fiyatlar yükselince herkes sorun ediyor.  Çiftçimizi de düşünmek gerek, fiyatlar az yükselince sorun ediyorsunuz da, çiftçinin girdileri yükseldiğinde neden kimse itiraz etmiyor. Gerekli mercilerin bunlara bir çözüm bulmasını istiyoruz” dedi.

Çiftçinin üretememesi halinde tüketicilerin ürünleri daha da pahalıya yiyeceğine dikkat çeken Yılmaz, “Çiftçimizin desteklemesi lazım. Çiftçinin sebzesi yüksek gittiği zaman eleştiriyorsak, maliyetlerinin yükseldiğinde eleştirmek lazım. Nasıl fiyatlar yükseldiğinde bir çözüm aranıyorsa, çiftçinin kullandığı ilaçlarında, gübresinede fiyatlar yükseldiğinde de bir çözüm üretilmeli. Çiftçimiz mağdur olmamalı.  Bir an önce çiftçimizin mağduriyetinin giderilmesi gerekir.  Maliyetler neden yüksek, birde bunu araştırsınlar. Bakın geçen sene Ocak ayı domates fiyatlarının ortalaması 3.50 TL iken, bu sene 1.98 TL. Bu çiftçinin kaybı ne olacak? Gelirleri düştü, maliyetler arttı. Burada çiftçinin kabahati ne. Bu fiyatlar kurtarmaz. Yazın fiyatlar daha da düşecek” diye konuştu.  

Fiyat dengesizliğinden dolayı komisyoncuların suçlandığını da ifade eden Yılmaz, “Buradaki fiyat dengesizliğinden dolayı lütfen komisyoncuları suçlamayın. Komisyoncular düşük kar marjıyla çalışıyor. Bileğinin hakkıyla karşılığını veriyor. Çiftçilerimizin de zaten komisyonculardan şikayeti yok.  Bunun da bilinmesini isteriz. Sonuna kadar çiftçimizle beraberiz” dedi.    

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet CİRİM 2021-03-18 20:11:17

Baskanım. Cumhurbaşkanı Erdoğan ben halkıma pahalı sebze meyve yedirmem diyor. Peki ben halkıma cift ime pahalı gubre ilaç mazot kullandırmam diyor mu yada dediğini hiç gördünüz mü. Resmen ciftcileri halkı olarak görmüyor. Varsa yoksa ucuz sebze meyve... Gercekten içim acıyor. Zoruma gidiyor. Bu ülkede kendimi üvey evlat gibi hissediyorum başkanım. Bu düzen böyle nasıl devam edecek inanın bilmiyorum. Saygılar sunuyorum baskanım.