Büyükşehir Meclisi Çalkaya için olağanüstü toplandı

ANTALYA Büyükşehir Belediye Meclisi, Aksu ilçesinde imar sorunu yaklaşık 30 yıldır devam eden Çalkaya bölgesinin sorununu çözmek için olağanüstü toplandı. Oy birliğiyle alınan kararla Çalkaya'nın mülkiyet problemi, Büyükşehir Belediyesi ile Maliye Bakanlığı arasında imzalanacak sulhnamenin ardından Bakanlar Kurulu'na taşınacak.

05 Aralık 2017 Salı 16:46
Büyükşehir Meclisi Çalkaya için olağanüstü toplandı

Büyükşehir Belediye Meclisi, Aksu ilçesinde Lara Sahili'ne 2 kilometre uzaklıkta, Antalya Havalimanı'na birkaç dakikalık mesafede yer alan 14 bin dönümlük Çalkaya bölgesindeki 11 bin 744 adet parselin imar sorunu için olağanüstü toplandı. Başkan Menderes Türel'in başkanlığındaki meclis, bölge için tarihi bir karar aldı. Alınan kararla Maliye Bakanlığı'na verilecek 300 dönümlük alan tespit edildi. Maliye Bakanlığı ile imzalanacak sulhname (Anlaşma senedi, tarafların karşılılı anlaşmalarını tespit ettikleri barış senedi) için Menderes Türel'e meclis yetki verdi. Sulhname kısa süre için de Bakanlar Kurulu'nun onayına sunulacak.

ÇÖZÜM TÜRKİYE'DE İLK

Sulhname ile ilgili meclise bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bu sorunun 30 seneye yakın Antalya'nın gündemini meşgul ettiğini, adeta yılan hikayesine dönüştüğünü söyledi. İlk döneminde bu sorunu çözmeye çalıştığını belirten Menderes Türel, yetkili kamu kurumlarıyla yaptıkları toplantıda sorunun çözülemeyeceğine dair görüş bildirildiğini söyledi. Bu sorunun çözümü için 2-B Yasasının çıkartılması gerektiği ortaya çıktığını anlatan Türel, tekrar başkan seçildiğinde bu yasanın çıkmış olması dolayısıyla yeniden sorunun çözümü için adım attıklarını kaydetti. Türkiye'de bir ilk olarak alternatif çözüm oluşturduklarını vurgulayan Türel, "Burada kentsel planlama çalışması yapacağız. Bu kentsel planlama için de Milli Emlak Genel Müdürlüğü bir protokol, teknik adı 'sulhname' imzalamamız gerekiyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü ilk kez böyle bir protokolü imzalayacak" dedi.

AKSU BELEDİYESİ'Nİ BORÇ BATAĞINDAN ÇIKARACAK

Aksu Belediyesi'nin mülkiyet davalarından kaynaklanan tazminat ödemesinin şu anda faiz hariç 60 milyon lira olduğunu anlatan Menderes Türel, devam eden davalarla ödenmesi gereken paranın 650 milyon liraya ulaşabileceğini söyledi. Bunun ödenmesinin mümkün olmadığına değinen Türel, "Bu sulhnameyi imzaladığımızda Aksu Belediyesi'nin maliyeye ödemesi gereken borcundan kurtulması söz konusu. Aksu Belediyesi'nin her ay borcundan dolayı 600 bin lira gelirinden kesinti oluyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü bu sorunu çözdüğümüzde kendi yerlerini değerlendirebilme şansı yakalayacak. Büyükşehir Belediyesi 11 bin 744 vatandaşımızın mülkiyet sorununu çözmüş olmanın huzuru yaşayacak. Bize de belki bu alandan biraz mülkiyet çıkacaktır. Ama harcayacağımız yatırım bedeli o mülkiyelerden elde edeceğimiz gelirin üstünde olur" diye konuştu.

BAKANLAR KURULU'NA GİDECEK

Buradan Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne 300 dönüm verileceğini kaydeden Menderes Türel, bunun neresi olacağını belirlendiğini söyledi. Altıntaş Mahallesi'nde yapılaşmanın daha fazla olacağını dile getiren Menderes Türel, vatandaşların en büyük isteğinin yerinde tapusunun verilmesi olduğunu aktardı. Bölgenin kaçak ve imarsız yapılaşma tehdidi altında olduğuna işaret eden Türel, "Burası Antalya'nın iyi gelişmiş bölgesi olacak. Bu çalışmaların en az bir sene sürmesini bekliyoruz. Bakanlar Kurulu kararına ihtiyaç var. Maliye Bakanlığı, kabul ettiğimiz sulhnameyi yarın hemen Bakanlar Kurulu'na sunacak. Herkese kendi yerinde kök tapu verilmesi öngörülüyor. Emsal, yapılacak planlamaya göre olacak" dedi.

CHP EMEĞİ OLANLARI KUTLADI

Ak Parti Grup Sözcüsü Bahattin Bayraktar da Aksu için kangren olan yarayı bu kararla çözeceklerini, olumlu ve önemli bir adım atıldığını söyledi.

CHP Grup Sözcüsü Mustafa Reşat Oktay ise konunun 1989 yılında kooperatif vasıtasıyla başladığını hatırlattı. 11 bin parsel sahibinin ceplerinde mülkiyet tapuları olduğunu dile getiren Oktay, "Birçok kişi kooperatifler vasıtasıyla yer aldı. 300 dönüm kamuya ait alan derdest edildiğini görüyoruz. Maliye Bakanlığı burada haklı ama ortada bir vaka varken kamu bunun üstüne gitmedi. Bu sürece fikir anlamında katkı koyan ve konunun çözümünde pay sahibi olan bu meclisi kutluyorum. 30 senedir bu tapuyu taşıyanların sesi olacağız. Antalya'ya yakışır bir planlama yapılmasını ümit ediyorum" dedi.

NÜFUS ARTIŞI SENİRLİ'Yİ KAYGILANDIRDI

MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli ise Antalya'nın imar açısından çok büyüdüğünü söyledi. Kırcami'nin yakında imara açılacağını vurgulayan Senirli, "Kepez ve Santral mahallerinde de ciddi bir kentsel dönüşüm var. Bu kadar nüfusa nasıl iş ve aş vereceğiz onu merak ediyorum. Sorunlar yumağa ile karşı karşıya kalabiliriz. Sonu kısmında kaygım var" diye görüşlerini ifade etti.

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

Senirli'nin sorularını yanıtlayan Türel, "100 bin ölçekli bir üst planımız var. Bu planda nüfus projeksiyonu 2040 senesine göre planlandı. Bunu değiştirmiyoruz. Bu anayasaya dokunmadığımız için nüfus planlamasına sadık kalma şartıyla planlama yapıyoruz. Aynı zamanda ekonomi insanla zenginleşir. Nüfus kontrolü masallarıyla uyutulduk. Türkiye bu oyunu son zamanlarda çok iyi bozan adımlar atıldı. Ülke bunun farkına vardı. İstihdamı oluşturacak alanları ortaya koymamız lazım. Örneğin Boğaçayı projesi 10 bin kişiye istihdam yaratacak" diye konuştu.

Konuşmalarından ardından Aksu'nun geleceğine yön verecek madde oy birliğiyle kabul edildi.

Son Güncelleme: 05.12.2017 16:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.