Büyükşehir işçisinin alacağı, 1 Mayıs'tan itibaren ödeniyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde kadrolu çalışan işçilere geçen dönemden kalan 5.5 milyon liralık alacakları, 1 Mayıs'tan itibaren ödeniyor. Başkan Menderes Türel, belediyeyi bir ayıptan kurtardıklarını belirterek, "İşçimizi, Antalya'yı aldatanların borcunu bugün biz ödüyoruz" dedi.

24 Nisan 2015 Cuma 15:13
Büyükşehir işçisinin alacağı, 1 Mayıs'tan itibaren ödeniyor
Büyükşehir Belediyesi ile Belediye İş Sendikası arasında, kadrolu işçilerin geçen dönemden kalan toplam 5.5 milyon liralık ikramiye, özendirme ve fazla mesai alacaklarının ödenmesiyle ilgili protokol imzalandı. Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nu dolduran işçiler, Başkan Menderes Türel'i davul zurnalarla, alkışlarla karşıladı. Protokole Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici ve Belediye İş Sendikası Başkanı Kemal Çavuşoğlu imza koydu. Protokolle, 2012-2015 döneminden kalan 2 özendirme ve 9 ikramiye tutarı olan 4 milyon 708 bin lira ile 2009- 2011 yılları arası fazla mesai tutarı olan 842 bin lira olmak üzere toplamda yaklaşık 5 milyon 500 bin liranın 1 Mayıs İşçi Bayramı'ndan itibaren çalışanlara 1 peşin 5 taksitle ödenmesi imza altına alındı.


GERÇEK BAYRAM

Törende işçilere seslenen Başkan Menderes Türel, “Antalya olarak işçilerimizin, çalışanlarımızın 1 Mayıs Bayramı'nı 1 hafta öne çektik ve sözde değil, gerçek bir bayram yapıyoruz. Birileri 1 Mayıs'ı yakıp yıkıp kutlar, birileri işçileri kandırarak, aldatarak kutlar. Biz ise işçimizin hakkını vererek kutlarız" diye konuştu.

İŞÇİ ALMIŞLAR ÜCRETİNİ ÖDENMEMİŞLER

Antalya Büyükşehir Belediyesi'ni büyük bir ayıptan kurtardıklarını ifade eden Türel, “Biz 2009'da görevi devrettiğimizde 4 bin olan personel sayısı 8 bin 600'a, yani iki katından fazlaya çıkarılmıştı. İşçiyi almışlar, ama işçinin hakkını ödememişler. Belediyeyi iş yapamaz hale getirmişler. Belediyeye işçi almak işin kolay tarafı. Ama alın terini ödemedikten sonra o işçinin işe alınmasının bir önemi yok. İşte, bedava elektrik, 100 bin kişiye iş yalanının sonucu bu" diye konuştu.

Seçimlerden önce vaat sıralamanın kolay olduğunun altını çizen Başkan Türel, şöyle devam etti:

“100 bin kişiye iş demek kolaydır, sonra bir sıfır fazla konulmuş demek kolaydır. Ücretini ödeyemeyeceğin bir işçiyi almak nasıl bir yanlıştır, bunu sizlerin takdirine bırakıyorum. Ben belediye başkanıyım. 8 bin 600 aldığım personel sayısını yarın 18 bin 600'e çıkarabilirim. Her gün onlarca iş talebi geliyor. Ama maaşını ödeyemeyecek olduktan sonra bu kadar personel almanın ne anlamı var. Günü kurtarırsın. O personeli belediyeye işe alıyorum diye sevindiriyorken, maaşını veremiyorsan zulüm edersin. Emekten, insan haklarından, işçiden bahsederek sözde sosyal belediyecilik yaptıklarını söyleyenler, mesai bitiminde bunları unutup alemlerine dalmışlar. Çalışanın ne yiyip içtiğini bilmeden, maaşlarının ödenip ödenmediğini bile merak edip sormadan 5 yıl geçirmişler."

VERGİ VE SSK BORÇLARINI DA ÖDEDİK

Önceki yönetimin işçinin maaşını ödemediği gibi çalışandan yaptığı vergi ve SGK kesintilerini de ilgili kurumlara ödemediğini açıklayan Türel, şu bilgileri verdi:

“2009-2011 dönemlerinde ödenmemiş toplam 10 milyon TL SGK primi ve 4 milyon TL Emekli Sandığı borçlarını yapılandırdık ve ödemeye başladık. İşçilerimizin ve çalışanlarımızın ücretlerinden kesilen vergiyi de ödememişler. Bunları da yapılandırdık ve ödemeye başladık. Artık Büyükşehir Belediyesi'nin Emekli Sandığı ve SGK borcu kalmamıştır. Bununla da kalmıyor, devamı var: Sadece çalışanlarımızın alacakları değil,sendika kesintileri de ödenmemiş. Biz 4 milyon TL sendika alacağı ödedik ve sendika borcunu 1.5 milyon TL'ye indirdik, inşallah bunu da bitireceğiz. Geçmiş dönemde taşeron olarak çalışmış ve işten ayrılmış olan güvenlik çalışanlarından toplam 186 kişiye kıdem tazminatı olarak 1.5milyon TL tutar ödemeyi de biz yaptık. Kalan taşeron işçi alacakları ödemesini de planlıyoruz."



ASGARİ ÜCRETİ AÇIK ARTIRMAYA ÇIKARMIŞLAR

Protokolle işçilere ödenecek haklarının hemen hemen tamamının önceki dönemden kalan borçlar olduğunu vurgulayan Başkan Türel, şöyle devam etti:

“İşçimizi, Antalya'yı aldatanların borcunu bugün biz ödüyoruz. Bu vesileyle Antalyalılara ve işçi kardeşlerimize şunu da söylemek istiyorum. Desteksiz atışlar başladı. Herkese bedava elektrik dönemi tekrar başladı. Asgari ücreti 1500 liraya çıkaracağız diye gelenlere Büyükşehir Belediyesi'nin yıllarca ödenmeyen borçlarını hatırlatın. Kimse bir kez daha aldanmasın. Şimdi birisi 1500 diyor, birisi 1800 diyor, açık artırmaya çıkarmışlar. Nasıl yapacaksınız deyince 'vergi almayacağız' diyorlar. İyi de vergi dediğiniz 70-80 lira, 1500, 1800 nasıl olacak? Çok sıkışınca 'israfı önleyeceğiz' diyorlar. İsrafın ne olduğunu gelsinler geçen dönemki Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne baksınlar. Asıl israf Antalya'daydı. Dillerine Cumhurbaşkanlığını dolamışlar. Orada hiç olmazsa 100 yıl, 200 yıl kullanılacak bir eser var. Antalya'da belediyeye verdikleri zararla kaç bina yapılır, peki ortada ne var? Geçen dönem ödenmeyen işçi maaşları var. Başka hiçbir şey yok."

BOŞ VAATTE BULUNMAM

Bugüne kadar yapamayacağı hiç bir taahhütte bulunmadığını kaydeden Türel, “Ne söz verdiysem yaptım. Diğerlerinin yaptığı gibi yalan söylemem, boş vaatlerde bulunmam. Bizim sloganımız her zaman az laf çok iş olmuştur. Birileri konuşur, biz yaparız. Bütün işçilerimize emekleri için, hizmetleri için sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Allah kazasız, belasız çalışma, ailecek sağlıkla, afiyetle uzun ömür versin. Allah bize de her zaman işçimizin, personelimizin hakkını en güzel şekilde vermeyi nasip etsin. Bütün işçi kardeşlerimin, personelimizin 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı şimdiden kutluyorum" diye konuştu.

Son Güncelleme: 24.04.2015 15:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.