Binlerce ağaca kesim damgası

Finike'nin Kızılcık yaylasında çam, sedir ve katrandan oluşan binlerce ağaç kesim için damgalandı. Bu gelişme, yeni bir taş ocağı için makilik alan yaratıldığı kaygısına yol açtı. Orman Bölge Müdürlüğü ise "Bu alanda gençleştirme söz konusu olduğu için, herhangi bir taş veya mermer ocağı iznine tabi veya konu edilemez" açıklamasında bulundu.

30 Ağustos 2013 Cuma 10:34
Binlerce ağaca kesim damgası
Antalya'nın Finike İlçesi'ne bağlı Gökçeyaka Köyü Kızılcık yaylasında halkın 'Seki Çam' olarak adlandırdığı bölgede, 5 gün önce binlerce çam ve sedir ağacı kesilmek üzere işaretlendi. Binlerce ağacın numaralandırılması üzerine köylüler endişeye kapıldı. Ağaçların gövdelerinin damgayla numaralandırılmasından sonra düz kesim yapılacağı, yeniden ağaçlandırma olmayacağı iddiaları dile getirildi. Bölge köylüsüne bilgi veren görevlilerin ağaçların çok yaşlı olmasını gerekçe gösterdiği, ancak en yaşlı ağacın ortalama 20 yaşında olduğu ve bölgenin genç ağaçlardan oluştuğu öne sürüldü.

TAŞ OCAĞINA MAKİLİK ALAN MI YARATILIYOR

Bölgede sedir ve katran ağaçları olduğuna dikkati çeken yöre sakinlerinden ve Antalya Kent Konseyi Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, şu endişeleri dile getirdi: "Aslında kesim için bu bölgenin altındaki Çayır mevkii düşünülmüş, ancak daha sonra orası yola uzak diye, direkt içinden yol geçen Seki Çam mevkiindeki ağaçlar damgalanmış. Yani kesim yapılacak bölge, ağaçların yaşına göre değil, yol olanağına göre belirlenmiş ve değiştirilmiş."

VALİLİĞE SORU

Bu alanın birilerine mi verileceği sorusunu gündeme getiren Büyüknohutçu, "Ormanlık alanlarda taş ocağı yasak olduğundan ve sadece makilik alanlarda taş ocağı açılabileceğinden, sanıyorum yeni bir taş ocağı için makilik alan yaratıyorlar" sözleriyle endişesini dile getirdi. Kesimle ilgili olarak Bilgi Edinme Kanunu kapsamında Antalya Valiliği'ne de başvuruda bulunularak, bu alanın neden ağaçsızlandırılmak istendiği soruldu.

GENÇLEŞTİRME ÇALIŞMASI

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise Seki Çam alanındaki ağaçların kesilmek üzere işaretlenmesi konusuyla ilgili bir açıklamada bulundu. Yetkililer, bölgede ekonomik ve endüstriyel değerini kaybetmiş, yaş ortalaması optimal düzeyin üzerindeki yaşlı ağaçların kesilerek yerine yenilerinin dikileceğini, bunun ormanların sürdürülebilirliği açısından bir gençleştirme çalışması olduğunu açıkladı.

Sözkonusu bölgenin bu kapsamda 2014 programına alındığını belirten yetkililer, şöyle dedi: "Bu bölgede işaretlenen ağaçların gövde, çap ve boy büyümesi durmuş, verimden düşmüş. Her ağacın bir yaş grubu, optimal yaş grubu var. O yaşın üzerine çıktığında çürüme, gövde ölümleri, dış etkenlerden kaynaklı devrilme ve bu nedenlerden kaynaklı zararlı böceklere yaşam alanı oluşturulması sebepleriyle bu ağaçlar kesilir ve ormanın sürdürülebilirliği açısından yerine yenileri dikilir. Bu alanda gençleştirme söz konusu olduğu için herhangi bir taş veya mermer ocağı iznine tabi veya konu edilemez."

Son Güncelleme: 30.08.2013 10:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.