Beşkonak'a maden ocağı izni, yargıya taşınıyor

ANTALYA Gazeteciler Cemiyeti (AGC), Antalya Barosu ve Antalya Kent Konseyi'nin ortak açıklamasında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, Manavgat Beşkonak Köprülü Kanyon Kırkkavak Malallesi'nde özel bir firmaya mermer ocağı izni vermesine ilişkin hukuk mücadelesi başlatılacağı kaydedildi.

11 Ocak 2022 Salı 23:19
Beşkonak'a maden ocağı izni, yargıya taşınıyor

AGC Başkanı İdris Taş, Antalya Barosu Başkanı Hüseyin Geçilmez ve Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, Kaleiçi'ndeki AGC idare merkezinde konuyla ilgili ortak basın toplantısı düzenledi. Manavgat yangınından sonra bölgede kalan tek yeşil kale olan Beşkonak'ta mermer ocağı yanlışından bir an önce dönülmesi gerektiği vurgulanan toplantıda, 12.23 hektarlık bir alanın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından özel bir firmaya mermer ocağı için tahsis edilmesine karşı olunduğu, bölge halkının demokratik tepkileriyle desteklenecek bir hukuki mücadelenin başlatılacağı ifade edildi.

'BEŞKONAK SAHİPSİZ DEĞİLDİR'

AGC Başkanı İdris Taş, “Antalya'daki mevcut madencilik faaliyetleri doğal zenginliğimizi yok etmekte, dolayısıyla sağlığımıza ciddi zararlar vermektedir. Dünyanın göz bebeği Beşkonak-Köprülü Kanyon-Kırkkavak Mahallesi'nde maalesef mermer ocağı izni verilmiştir. 2018 yılında söz konusu alanda mermer ocağı başvurusunda bulunan firmanın ilk başvuru alanı 12.48 hektar olmuş daha sonra ilgili kurumlarca alanın küçültülmesi istenmiştir. 2021 yılı Nisan ayında ise ikinci kez mermer ocağı için başvuru yapılmış, alan 12.23 hektara düşürülerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından izin verilmiştir. Turizm, tarım, hayvancılık açısından önemli bir yer teşkil eden, 500'e yakın endemik bitki türünün bulunduğu tarihi açık hava müzesi konumundaki bölgede mermer ocağı büyük bir felakete yol açabilir. Beşkonak'ın sahipsiz olmadığını Antalya'ya, Türkiye'ye ve dünyaya duyuracağız" diye konuştu.


 

HUKUK MÜCADELESİ BAŞLIYOR


 

Antalya Barosu Başkanı Avukat Hüseyin Geçilmez, en büyük zenginliğin akarsuları, ağaçları, içerisinde yaşayan canlılarıyla doğanın kendisi olduğunu ifade ederek, “Ne yazık ki günü kurtarma niteliğindeki çabalarla yer altındaki madenler uğruna tabiatımıza büyük yaralar açılıyor. Bizlerin avukat olarak görevi aslında, kendilerini savunma imkânı olmayan, sesi çıkmayan hayvanların, böceklerin, endemik bitkilerin ve ormanların hakkını savunmaktır" diye konuştu. Geçilmez, mevcut durumla ilgili Antalya Barosu olarak AGC ve Kent Konseyi'nin de taraf olduğu bir hukuki mücadelenin bugünden itibaren başlatılacağını söyledi.


 

MİLLETVEKİLLERİNE DESTEK ÇAĞRISI


 

Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, “Bizler yatırımlara karşı olduğumuz algısının oluşmasını istemiyoruz. Elbette maden ocakları ülkemize bir katma değer sağlayacaksa yapılmalıdır ancak bunun yeri kanyonları, rafting alanları ve tarihi dokusu ile turizme, verimli toprakları ve endemik bitkileriyle tarıma önemli katkılar sağlayan Manavgat Beşkonak olmamalı. diye konuştu. Antalya kamuoyunun yanı sıra bölgedeki maden sahasına yakın yörelerde yaşayan halkın durumdan büyük rahatsızlık duyduğunu ifade eden Kurt, “Milletvekillerinin yalnızca seçim dönemlerinde vatandaşların yanında olmalarını değil, böyle vicdanlarımızı yaralayan zor zamanlarda da desteklerini göstermeleri gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.