'Başkanlık Sistemi' Elmalı'da tartışıldı

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı'nca organize edilen Yeni Türkiye Buluşmaları Konferanslar Dizisi'nde 'Başkanlık Sistemi' konuşuldu.

15 Şubat 2016 Pazartesi 16:10
'Başkanlık Sistemi' Elmalı'da tartışıldı
 Elmalı Muhammed Hamdi Yazır Kültür Merkezi'nde gerçekleşen, Siyaset Bilimci Dr. Murat Yılmaz'ın oturum başkanlığı yaptığı konferansa, gazeteci Halime Kökçe, Yrd. Doç. Adnan Küçük ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Mücahit Küçükyılmaz konuşmacı olarak katıldı. Büyük ilgi gören konferansı Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin, Elmalı Belediyesi meclis üyeleri de izledi. Yoğunluk nedeniyle pek çok kişi konferansı ayakta dinledi.

REFERANDUM SİYASETİN ÖNÜNÜ AÇAR

Gazeteci Halime Kökçe, "Başkanlık sistemi nedir?" sorusunu, "Meclisin yani kanunların yapıldığı, yasamanın farklı bir seçimle, başbakan ve bakanlar kurulunun yani yürütmenin farklı bir seçimle başa gelmesidir" şeklinde açıkladı. Referandumu, siyasetin önünü açan bir mekanizma olarak ifade eden Kökçe, "Halkın beklentisi siyasetçiyi kanalize eder. Siyasetin tıkandığı yerde referandum devreye girer" dedi.

KOALİSYON ORTADAN KALKAR

Yrd. Doç. Adnan Küçük, başkanlık sistemin ne gibi sorunlara çözüm getirdiğinin bilinmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin en sorunlu dönemlerinin koalisyon dönemleri olduğunu ifade eden Küçük, "Başkanlık sistemiyle koalisyon ortadan kalkar. Yürütme içinde yeknesaklığı ve hızlı kararların alınmasını sağlar" dedi. Türkiye için başkanlık sisteminin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Küçük, "Başkanlık sistemi olursa diktatörlük olur düşüncesi yanlış. Başkan parlamentoya karışamaz, parlamento başkana karışamaz. Başkanın yetkileri belirlenmiş, onun dışına çıkamaz. Dolayısıyla diktatörlük olması imkansız" dedi.

REJİM VE SİSTEM KARIŞTIRILMAMALI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Mücahit Küçükyılmaz ise "Parlamenter sistem ülkeler yönetilmesin, kısır çekişmeler içerisinde boğulsun, oyalansın diye icat edilmiş bir sisteme dönüştü" dedi. Küçükyılmaz, "Başkanlık sistemine Amerika gibi bir örnek var önümüzde. ABD, 200 küsur yıldır başkanlıkla yönetilen bir yapı. Bölündü mü bugüne kadar? Aksine büyüdü" ifadelerini kullandı. Rejim ve sistemin karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Küçükyılmaz, başkanlık sistemi gelirse, demokrasi ortadan kalkar, Türkiye federasyon olur, ülke bölünür gibi doğru bilinen yanlışlar olduğunu dile getirdi. Konuşmacılar, konferans sonunda soruları yanıtladı.

YENİ TÜRKİYE AKADEMİSİ SERTİFİKASI VERİLECEK

Antalya'nın ilçelerinde de gerçekleşecek olan Yeni Türkiye Buluşmaları Konferanslar Dizisi'ni düzenli izleyen katılımcılara, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in imzasıyla hazırlanan Yeni Türkiye Akademisi Sertifikası verilecek.

Son Güncelleme: 15.02.2016 16:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.