Balbey belgesel film oldu

 AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi öğrencileri, tarihi Balbey Mahallesi'nde 'Kentsel Suretler' adlı belgesel film gösterimi ve 'Balbey'de Hayat' temalı fotoğraf sunumu yaptı.

09 Haziran 2018 Cumartesi 12:15
Balbey belgesel film oldu

Balbey Mahallesi'nde boş bir alanda kurulan sahnedeki sunumu çok sayıda mahalle sakini izledi. Alanda toplanan vatandaşlar, AÜ İletişim Fakültesi yüksek lisans öğrencisi Muhammet Beyazdağ'ın hazırladığı 'Kentsel Suretler' belgeselinin ilk gösterimini izledi. Belgeselde, Antalya'nın çarpan kalbi olarak adlandırılan Balbey'deki gündelik hayat, kültürel miras ve mahallede uygulanması planlanan kentsel yenileme projesine ilişkin beklenti ve kaygılar dile getirildi.

'BALBEY'DE HAYAT' FOTOĞRAFLARI

Daha sonra danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Hasan Üstün ile eğitimciliğini Selim Aksan'ın yaptığı 'Balbey'de Hayat Belgesel Fotoğraf Projesi' kapsamında, Ayşe Nur Ustaoğlu, Cengizhan Temiz, Ebru Koçak, Eda Ulutaş, Gökçe Çakır, Hakan Ayyar, İbrahim Üşenç, Mazlum Efe, Mehmet Alpsoy, Murat Konak, Semih Ersözler ve Ufuk Çitak'ın çektiği fotoğrafların yer aldığı slayt gösterimi yapıldı.

ÖNCE SERGİ SONRA KİTAP

Dr. Öğr. Üyesi Hasan Üstün, amaçlarının gazetecilik eğitimi alan öğrencilerin Türkiye'deki zengin kültürel mirası belgeleme ve bu mirasın aslına uygun korunmasına katkıda bulunmaları için farkındalık yaratmak olduğunu söyledi. Üstün, 'Balbey'de Hayat' fotoğraflarının tamamının Kasım ayında tarihçilerin, kültürel miras araştırmacılarının ve sosyologların katılımıyla yapılması planlanan 'Balbey Çalıştayı' sonrasında önce sergileneceğini, ardından kitap olarak hazırlanacağını ifade etti.

MAHALLELİ YAZLIK SİNEMA İSTEDİ

Program bitiminde, Antalya Kültürel Miras Araştırmacıları Derneği (ANKA) Başkanı Selda Baybo, proje katılımcılarına kültürel mirasın belgelenmesine katkıları için teşekkür etti, takdir belgesi verdi. Balbey'de yaptığı çizimlerden birer örneği proje katılımcılarına hediye eden ANKA üyesi sanat tarihçisi Mikail Duggan da 'Antalya'nın Çarpan Kalbi' olarak nitelediği Balbey'deki doğal ve mimari dokunun aslına uygun yaşatılmasını önerdi.

Açık havada yapılan film ve fotoğraf gösteriminin 1970'li yıllarda Antalya'da yaygın olan yazlık sinema kültürünü hatırlattığını belirten Balbey sakinleri, Büyükşehir Belediyesi tarafından mahallede yapılacak kentsel yenileme projesinde bir yazlık sinema yeri ayrılmasını istedi.

Mahalle sakinlerinden Gülderen Tankuş, film ve fotoğraf çekimi yapan, ilk gösterimini mahallede gerçekleştiren İletişim Fakültesi ekibini evinin bahçesinde çay ikram etti. Öğrenciler, mahallede kısa film ve fotoğraf çekimlerine devam edeceklerini, semtte yaşayanları yeni projelerle buluşturacaklarını söyledi.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.