Bakan Çelik: Gıda arzını sağlayamazsak Suriye trajedileri artar

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Gelecek nesiller için sürdürülebilir gıda arzını sağlayamazsak, Suriye'deki trajedi benzerleri dünyanın pek çok yerinde yaşanabilir" dedi.

04 Mayıs 2016 Çarşamba 14:04
Bakan Çelik: Gıda arzını sağlayamazsak Suriye trajedileri artar


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferansı'nın 30'uncu oturumu, Türkiye'nin ev sahipliğinde Antalya'da başladı. Toplantının açılış oturumunda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, konferansın bölgede dünyada siyasi, ekonomik ve sosyal çalkantıların yaşandığı kritik bir dönemde gerçekleştiğini söyledi.

BİR YANDA 500 MİLYON OBEZ, DİĞER YANDA 800 MİLYON AÇ

Dünyada açlık çeken nüfusun oranının 1960'lı yıllarda yüzde 35 gibi yüksek bir düzeydeyken bugün yüzde 11'lere gerilediğini kaydeden Çelik, "Oran olarak baktığımızda bu önemli bir ilerleme olarak görülebilir. Ne var ki günümüzde bir yanda 500 milyon insan obezken diğer yanda 800 milyon insan aç" dedi. Aynı şekilde dünyadaki en zengin 62 kişinin servetinin dünya nüfusun yarısı olan 3.5 milyar insanın servetiyle eşit olduğunu belirten Çelik, her yıl 1.3 milyar ton gıdanın da israf edildiğini söyledi. Bunun karşılığında 27'si Afrika'da olmak üzere 34 ülkenin halkını besleyecek yeterli gıdaya sahip olmadığını aktaran Çelik, şunları söyledi:

"Böylesine çarpıcı tezatların yaşandığı dünya hiç kimse için güvenli bir dünya değildir. 1996 Roma Dünya Gıda Zirvesi'nde açlık çeken insan sayısının 2015'e kadar yarıya indirilmesi hedefi konulmuştu. 1000 Yıl Kalkınma Hedefleri arasına da giren bu konuda biraz ilerleme sağlanmasına rağmen ne yazık ki hedef tutturulamamıştır. Geçtiğimiz eylül ayında kabul edilen ve bu toplantımıza ana gündem maddelerinden biri olan sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde 2030 yılına kadar dünyada açlığın ortadan kaldırılması hedefi belirlendi. Ana misyonu açlık ve yoksullukla mücadele olan FAO gibi uluslararası kuruluşlara bu hedefe ulaşmak için büyük görevler düşmektedir."


GIDAYA ERİŞİM BARIŞIN KİLİDİ

Bu konunun G-20, G-7 gibi ekonomi temelli işbirliği platformlarının da gündemine girmeyi başardığını kaydeden Çelik, gıdaya erişimin uluslararası barışın kilit noktası haline geldiğini söyledi. İstanbul'da gerçekleşen G-20 Tarım Bakanları Zirvesi'nde gıda kayıp ve israfının ölçülmesi ve azaltılmasına yönelik teknik platform oluşturduklarını aktaran Bakan Çelik, 4 Aralık 2015'te FAO Genel Merkezi'nde faaliyete başlayan bu platforma katkı istedi. TARIM TOPRAKLARI YOK OLUYOR

Gıdanın israf edilmeden ölçülü şekilde tüketilmesinin İslam'ın da ana öğretilerinden biri olduğunu kaydeden Çelik, "İsraf edilen gıdaların miktarına baktığınızda dünyada açlığı kolaylıkla yok edebileceğimizi düşünüyorum" dedi. Dünya nüfusunun artasıyla birlikte gıdaya kolay ve ucuz yoldan erişimin sağlanmasının hükümetlerin öncelikli görevleri haline geldiğini aktaran Çelik, 2050 yılında 10 milyar olması öngörülen dünya nüfusu için tarımsal üretimin yüzde 60 artırılması gerektiğini söyledi. Ancak dünyada tarıma elverişli arazilerin hızla yok edildiğini ve her yıl 12 milyon hektar arazinin tarım vasfını yitirdiğini belirten Çelik, bunu durdurmak ve artın gıda ihtiyacını karşılamak için tarımsal üretimde verimliliğin artırılması gerektiğini söyledi.

AKDENİZ BÜYÜK BİR MEZARLIK

Türkiye'nin sınır komşusu Suriye'de yaşanan insanlık dramında olduğu gibi sosyal ve siyasal krizlerin kıtaları aşarak dünyanın huzurunu kaçırmaya yettiğini kaydeden Bakan Çelik, "Masmavi Akdeniz'e bakınca deniz, güneş, kumsal, turizm ve balıkçılık akla gelirdi. Akdeniz günümüzde maalesef kıyılarına çocuk cesetlerinin vurduğu büyük bir mezarlık olarak anılıyor. Eğer gelecek nesiller için sürdürülebilir gıda arzını sağlayamazsak, Suriye'deki trajedi benzerleri dünyanın pek çok yerinde yaşanabilir" dedi.

55 MİLYAR DOLAR TARIMSAL HASILA

Türkiye'nin tarımsal üretim için elverişli bir ülke olduğunu, 4 bini endemik olmak üzere 12 bin bitki türüne ev sahipliği yaptığını kaydeden Çelik, tarım sektöründe son yıllarda uygulamaya konan politikalar ve tedbirler sayesinde tarımsal üretimin her yıl artmakta olduğunu söyledi. 2015 yılında tarımsal hasılanın 55 milyar dolara, ihracatın ise 17 milyar dolara ulaştığını dile getiren Çelik, ulaşılan bu rakamlarda Türkiye'nin dünyanın 7'nci, Avrupa'nın ise en büyük tarımsal gücü olduğunu söyledi.

Bakan Çelik, Türkiye'nin 78 milyon nüfusuna yetecek temel besin maddelerini üretmenin ötesine geçerek küresel gıda güvenliğine katkı sağlar hale geldiğini söyledi. Dünyada açlık, yoksulluk, kuraklık gibi sıkıntılar yaşanan pek çok kriz bölgesindeki ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yapıldığını aktaran Bakan Çelik, "Ülkemize sığınan 3 milyonu aşkın Suriyeli ve Iraklının gıda, barınma sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarını karşılamaktayız" dedi.

Bununla birlikte BM kararıyla 2016'nın 'Bakliyat Yılı' ilan edildiğini hatırlatan Çelik, Türkiye'nin mercimek ve nohudun anavatanı olduğunu, dünyada 66 milyon ton üretilen bakliyatın yüzde 2.5'nin Türkiye'de üretildiğini söyledi.

'ÇİFTÇİLERİN YERİNDEN EDİLMESİNİ ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORUZ'

FAO Genel Direktörü Jose Graziano da Silva ise konuşmasında mülteci sorununu gündeme getirdi, "Türkiye hükümetine milyonlarca Suriyeli mülteciye kucak açtığı için teşekkür etmek istiyorum" dedi. Türkiye'nin mültecilere insana yakışır, onurlu bir yaşam sürme imkanı sağladığını aktaran da Silva, FAO'nun da bu insani çalışmalara destek verdiğini söyledi. Mülteciler meselesinin kökenlerine inilerek ele alınması gerektiğini belirten da Silva, “FAO Suriye'de kalanların dayanaklığının, gıda güvenliğinin artırılması konusunda çalışıyor. Bunlarını büyük bölümü kadınlar. Çiftçilere destek vererek, yerinden edilmesini engellemeye çalışıyoruz" dedi.

BAYAT EKMEK VE BAKLİYAT BÜFESİ

Antalya'da 6 Mayıs'a kadar devam edecek FAO Avrupa Bölgesel Konferansı'nın açılış oturumu öncesi Bakan Çelik ve FAO Genel Direktörü da Silva, bayat ekmek ve bakliyatla hazırlanan aperatif mönünün tadına baktı. Konferans süresince oturum aralarında ikram edilecek kekten kurabiyeye, hafif atıştırmalıklardan oluşan mönü, toplantının gerçekleştiği Akra Barut Otel aşçıları tarafından, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin bayat ekmekli yemeklerin bulunduğu tarif kitabına uygun olarak hazırlandı. Çelik ve da Silva ilk olarak bakliyat ezmeli bir aperatifi bölüşerek tadına bakarken, ardından mercimekli gözlemeyi paylaştı. Bakan Çelik, mercimekli gözlemeyi gazetecilere de ikram etti.

 

Son Güncelleme: 04.05.2016 14:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.