Bağırsağı uzatılıp hayata tutundu

ANTALYA'da 2 ay önce 50 santime kadar düşen ince bağırsağı 'Step yöntemi' ile 100 santimetreye uzatılan 15 yaşındaki Alperen Ay, ameliyattan sonra kilo aldı, yeni bir hayata başladı.

21 Mayıs 2016 Cumartesi 11:14
Bağırsağı uzatılıp hayata tutundu
Kocaeli'de oturan Alperen Ay, 4 ay önce karın ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede apandisit ameliyatı oldu. Ameliyat sonrası ortaya çıkan komplikasyonlar sonunda Ay, bağırsaklarının yüzde 85-90'ını kaybetti. Sadece damardan beslenen ve hastaneye mahkum olan Alperen Ay'a, ince bağırsak ameliyatı yapılmasına karar verildi. Aile, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde ince bağırsak ameliyatının başarıyla yapıldığını öğrenince Antalya'ya geldi.



MUTLU VE SAĞLIKLI



AÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Erdoğan tarafından 2 ay önce yapılan ameliyatla Alperen Ay'ın 50 santime kadar düşen ince bağırsağı, 'Step yöntemi' ile 100 santimetreye uzatıldı. Ameliyat ardından hızla iyileşmeye başlayan Alperen Ay, daha önce yeterli beslenemediği için hızla zayıfladığını, ancak ameliyat sonrası zayıflamanın durduğunu, ailesi ve arkadaşlarıyla mutlu bir hayat yaşadığını söyledi. Şu an kendisini çok iyi hissettiğini anlatan Alperen Ay, "Bu yıl hastalığım nedeniyle okula gidemedim. Önümüzdeki yıl okuluma da kavuşacağım" dedi.



OPERASYON ÜÇ SAAT SÜRÜYOR



Hastanın son durumuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Okan Erdoğan, "Hastanın geride kalan bağırsağına uçurtma kuyruğu gibi 2 santimetrelik aralıklarla kesiler atarak 100 santimetreye kadar uzattık. Ameliyat yaklaşık 3 saat sürdü. Hastamız artık normal yaşamına döndü. Katı gıdalarla besleniyor, hiçbir sorun yaşamıyor" diye konuştu.



KISA BAĞIRSAK HAYATI TEHDİT EDER



Bağırsağı kısalan hastalar yeterli besin alamadıkları için hayatlarının tehdit altında kaldığını söyleyen Prof. Dr. Erdoğan, şöyle dedi:



"Bu durumdaki hastaların yeteri kadar bağırsakları olmadığı için vücutları aldıkları besinlerden yararlanamıyor. Hem sıvı hem de besin ihtiyaçlarını ağızdan karşılayamıyorlar. O nedenle sürekli damardan destek tedavisi almak zorunda kalıyorlar. Biz bağırsak ameliyatı yaparken kendi bağırsağını kullandığımız için ayrıca bir tedavi gerekmiyor. Bu ameliyatı uygulayabilmemiz için hastanın asgari 45-50 santim sağlıklı bağırsağı olması gerekiyor. 10-15 santimetrelik bağırsağı 100 santimetreye çıkartamıyoruz. 100 santimetrelik ince bağırsak da çoğu zaman hastanın hayatta kalmasını sağlayabiliyor. 'Step ameliyatı' denilen ameliyatta, ardışık olarak kesiler uygulayarak bağırsağı uzatıyoruz."

Son Güncelleme: 21.05.2016 11:17
Anahtar Kelimeler:
Antalya
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.