ANTBİRLİK’te sezon hazırlığı

ANTBİRLİK, pamuk üreticisine destek olmak için 160 ton pamuk tohumunun yanı sıra gübre ve zirai ilaç alımı yaptı

24 Şubat 2020 Pazartesi 15:18
ANTBİRLİK’te sezon hazırlığı

Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Serik, Aksu ve Manavgat'da 'beyaz altın' ekimi için hazırlıklara başladı. ANTBİRLİK, çiftçinin ekim öncesi ihtiyacı olan gübre, tohum ve zirai ilaç alımlarını tamamladı. 2020-2021 pamuk sezonunda ekim için 160 ton pamuk tohumu, 7 Milyon TL’lik gübre ile 5 Milyon TL’lik zirai ilaç alımını gerçekleştirildi. 

STRATEJİK ÜRÜN

Stratejik bitki olması dolayısıyla pamuğun ekim alanları her geçen yıl arttırmayı hedeflediklerini belirten Antbirlik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz, “Antalya pamuğu, lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ciddi oranda ham madde sağlıyor” açıklamasında bulundu. 

SU FİYATLARINDA İNDİRİM

Ekonomiye katkısının yanı sıra sanayici ve çiftçinin önemli gelir kapısı olan pamuk üretiminin teşvik etmek için çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Yavuz, “Çiftçinin en büyük isteği su ücretlerinin düşürülmesi. Bunun için de gerekli çalışmaları yapıyoruz. Su fiyatlarını düşürmek için görüşmelerimiz sürüyor. Şu ana kadar olumsuz bir tavırla karşılaşmadık. Sonuçta güzel olur. Su ücretleri düşerse pamuk ekimi daha çok artar” dedi.

EKİM UYARISI

Pamuk fiyatlarında 2016 yılından itibaren olumlu yönde artış olduğunun altını çizen Yavuz, “Yeterli mi hayır. Tabi ki fiyat artışlarında devletimizin desteğini de gözardı edemeyiz. Zamanla daha iyi olur. Yeter ki biz ekip, üretelim” dedi. Pamukta en uygun ekim zamanının 20 Nisan ile 20 Mayıs tarihleri arası olduğunu belirten Yavuz, “Erken ekimin her zaman avantajları vardır. Bundan dolayı 20 Nisan'dan sonra zaman geçirilmeden ekim işleri tamamlanmalıdır." Diyerek çiftçiyi uyardı. 

PAMUK SEÇİMİNE DİKKAT

Antalya'da geçen yıl 18 bin ton kütlü pamuk üretimi yapıldığını açıklayan Yavuz, “Çiftçimizin en yüksek verimi almak için ekimini yapacakları pamuk çeşitlerinin seçimine dikkat etmeleri gerekiyor. Erken ekimlerde toprak soğuk olduğu için çıkışlarda sorun yaşanabilmektedir. Geç ekimlerde ise toprakta yeterli tav olmadığından tohumlar çimlenmemektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.