Antalya’da zehirle balık katliamı

Antalya’nın Kemer ilçesindeki Büyük Çaltıcak Plajı’nın 6 metre derinliğinde yüzlerce balığın zehirli ekmekle zehirlendiği belirlendi.

09 Temmuz 2014 Çarşamba 16:09
Antalya’da zehirle balık katliamı
Zehirli küspe ve ekmekle öldürülen balıklar nedeniyle ekolojik bir facia yaşandığı belirtildi.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ)Su Ürünleri Fakültesi’ne Beydağları Olimpos Milli Park’ı içerisinde yer alan Büyük Çaltıcak Plaj’ında kıyıya vuran ölü balıklar nedeniyle ihbar yapıldı. AÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu’nun talimatıyla Yrd. Doç. Dr. Yaşar Özvarol ve Yrd. Doç. Dr. Osman Kadir Topuz, plaja dalış gerçekleştirdi. Plajın yaklaşık 5 ile 10 metre derinliğine dalan ekip, yüzlerce balığın can çekiştiğini ve bazılarının öldüğünü tespit etti. Balıkların ölümlerini görüntüleyen ekip, numune alarak araştırma başlattı.

Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Sıçan adası Büyük Çaltıcak mesire alanındaki kayalık alanda çok sayıda balık ölümleri ihbarı aldıklarını belirterek, yaptıkları çalışmada balık zehirlenmesi yapıldığını belirlediklerini söyledi.

Zehirle balık avcılığının Akdeniz sahil kesimi boyunca yaygın olduğunun altını çizen Doç. Dr. Gökoğlu, bu zehirlemenin ekolojik bir felakete neden olduğunu belirtti.

10 TÜR BALIK ÖLDÜ
Zehirle balık avlayan kişilerin avlanma şeklini anlatan Gökoğlu, “Ekmek ve küspeyi zehirleyip sabahın erkek saatinde suya bırakıyorlar. Büyük, küçük ekmeği yiyen tüm canlılar ölüyor. 10 türün üzerinde balığın zehirlendiğini tespit ettik. Ardından bu zehirlenmiş balığı yiyen her canlı da zehri belirli miktarda alıyor. Bazıları da ölüyor” dedi.

SABAH ERKENDEN YAPIYORLAR
Zehirleme işleminin gizli yapıldığını işaret eden Gökoğlu, “Genellikle insanların olmadığı sabah erkenden yapılıyor. Balık sabah kısmen aç oluyor ve atılan ekmeğe hemen geliyor. Bu kişileri tek tek aramaları lazım. Görünmüyorlar" dedi.

CEZALAR YETERSİZ
Zehirleme işlemini yapan kişinin tek amacının para olduğunu dile getiren Doç. Dr. Gökoğlu, “Bu balığı tüketecek olan insanların sağlığı da tehdit ediliyor. Bu işi yapanlara ağır bedeller ödetilmesi lazım. Malasef caydırıcılık az, çok düşük para cezaları veriliyor. Bunu tüketecek insanların zehirlendiğini varsayarsak, bu kişileri cinayetten yargılamak lazım. Ayrıca ekolojik bir felakete neden oldukları için de yargılamak lazım. Öte yandan birde para cezasına çarptırılmaları lazım. Ancak o zaman bu işten vazgeçilir” diye konuştu.  

Son Güncelleme: 09.07.2014 16:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.