Alakır vatandaşa anlatılacak

Bey Dağları'ndan Kumluca Ovası'na açılan Alakır vadisindeki tüm canlıların ortak yaşam kaynağı olan Alakır Nehri'ni tehdit etmeye devam eden HES inşaatlarına, sivil toplum örgütleri ve çevreciler güç birliği yaparak karşı koymaya hazırlanıyor.

16 Ağustos 2013 Cuma 09:55
Alakır vatandaşa anlatılacak
Nehir üzerine 8 ayrı HES yapılacak olması çevrecilerin tepkisi çekiyor. Doğal yaşamı tehdit eden HES çalışmalarının çevreye verdiği büyük zarar, fotoğraf ve görüntülerle belgeleniyor. Belgelerle vatandaşlara anlatılacak olan HES'in Alakır Nehri ve çevresine verdiği zararın önüne geçilmesi planlanıyor.

Alakır Nehir Kardeşliği ve Alakır Özgür Akacak'ın üyeleri, mücadelelerini her türlü platformda sürdürüyor. Alakır Nehri üzerinde faaliyete geçen HES'lerin çevreye verdiği zararı fotoğraflayan grup üyeleri, çalışmaların durdurulması için girişimlerine hız kesmeden devam ediyor. Deniz seviyesinden bin 200 metre yükseklikten itibaren başlayan HES çalışmaları, 150 metre yükseklikteki Alakır Barajı'na kadar devam ediyor. Sıfır noktasındaki Alakır, HES ile son buluyor.

Alakır 1, Alakır 2, Kürce HES, Dereköy HES, Kozdere HES, Çalağzı HES, Tocak HES ve Alakır HES olarak başlayan çalışmalar da Kürce, Kozdere, Tocak ve Alakır HES faaliyete geçmiş durumda. Bu 4 HES projesinin çevreye verdiği zararı gözler önüne seren çevreciler, geri kalan projelerin başlamasıyla Alakır Nehri çevresinde canlı hayatın olumsuz etkileneceğini ve doğanın tahrip edileceğini sürekli hatırlatıyor.

HES'LER BİTTİĞİNDE ALAKIR ÖLECEK
Alakır Nehri Kardeşliği platformu adına bölgeyi araştıran ve tahribatı fotoğraflarıyla tespit eden Birhan Erkutlu, HES'lerin yol açtığı doğa yıkımını devletin her kademesine ilettiklerini belirtiyor. Şu ana kadar 4 HES'in bittiğini, geride kalan 4 HES'in yapılmamasının bile bölge için önemli olduğunu vurgulayan Erkutlu, "Tüm HES'ler bittiğinde Alakır Nehri sadece yaşam suyu denilen az bir su birikintisine yerini bırakacak. Acil önlemler alınmalı" dedi.

KÖY, KÖY DOLAŞIP VATANDAŞA ANLATACAĞIZ
Alakır Nehri için verilen mücadelenin hukuksal boyutta da sürdürüldüğünü söyleyen Erkutlu, "Ben bir Alakır hayranıyım. Bu bölgenin insanıyım. Buranın yok olması, doğal yaşamın bozulmasına gönlüm el vermiyor. Artık Alakır sorununu insanlara anlatacağız. Onlardan destek isteyeceğiz. Köy köy, kasaba kasaba dolaşarak Alakır'a yapılanları göstereceğiz. Doğa harikası bölgenin, HES'lerle ne hale geldiğinin en çarpıcı örneği çektiğimiz fotoğraflar" diye konuştu. 

Son Güncelleme: 16.08.2013 10:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.