Alakır sit oluyor

Danıştay'ın 1'inci Derecede Doğal Sit Alanı ilan ettiği Alakır Nehri ve havzasına ilişkin kararı uygulaması gereken Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, konuyu 22 Temmuz Salı günkü toplantısının gündemine aldı.

19 Temmuz 2014 Cumartesi 09:34
Alakır sit oluyor
Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde toplam 7 yerleşim bölgesini içine alan ve doğduğu Dereköy'den başlayıp denize kadar 70 kilometre uzunluğa sahip Alakır Nehri ve beslediği Alakır Vadisi'ne ilişkin Danıştay 14'üncü Dairesi'nin, Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nin 'Birinci Derecede Doğal Sit Alanıdır' kararını onamasının ardından, bu kararı uygulamaya geçirmesi gereken Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu konuyu gündemine aldı.

KOMİSYON ÖNCE DEĞİL DEMİŞTİ
Danıştay 14'üncü Dairesi'nin, Alakır Nehri'nin doğduğu yerden denize döküldüğü yere kadar tamamıyla Alakır Vadisi'nin birinci derecede doğal sit alanı ilan edilmesine yönelik talebine karşın komisyon, Şubat 2010'da aldığı kararla bölgenin 1'inci Derecede Doğal Sit Alanı olmadığı yönünde karar vermişti. Bu karar üzerine Alakır Nehri Kardeşliği (ANK) üyeleri Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

MAHKEMENİN SİT KARARINI DANIŞTAY ONADI
Açılan davada yerel mahkeme Şubat 2012'de bölgenin 1'inci Derecede Doğal Sit Alanı olduğunu hükmetti. Çevre Şehircilik Bakanlığı ise bu kararı Danıştay'a temyize gönderdi. Danıştay 14'üncü Dairesi de Nisan 2014 tarihli kararında yerel mahkemenin bölgenin 1'inci Derecede Doğal Sit Alanı yönündeki kararını onadı.

HAZİRANDA DUYRULDU
Haziran ayı sonunda duyrulan Danıştay kararı sonrasında ise davacılardan oluşan bir grup avukat, Aynur Rüzgar Gökçe aracılığıyla Komisyon'a, Danıştay kararının uygulanması için başvuruda bulundu. Ayrıca Alakır'ın 1'inci Derecede Doğal Sit Alanı ilan edilmesi için imza kampanyası başlatıldı.

KOMİSYONUN GÜNDEMİNDE
ANK üyelerinin başvurusu üzerine konu, Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun 41'inci toplantısının gündemine alındı. 22 Temmuz 2014 tarihinde Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hizmet binasındaki toplantının gündemine ilişkin yapılan duyuruda, Alakır Nehri ve havzasına ilişkin Danıştay kararının görüşüleceği duyruldu.

ANK'DEN ÇAĞRI
ANK'den yapılan çağrıda, "Din, dil, ırk, parti, cinsiyet, düşünce, tür farkı gözetmeden, bütün can dostlarını 22 Temmuz 2014 Salı günü Alakır Vadisi'nin Danıştay tarafından onanan 1'inci Derece Doğal Sit Alanı kararını görüşeceğini duyuran Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün, toplantıyı gerçekleştireceği binasının önünde, (Meltem Mahallesi, Dumlupınar Bulvarı, No:135, Muratpaşa) saat 11.00'de, Alakır Vadisi'ndeki tüm canlıların yaşam hakkını bir kez daha hep birlikte haykırmaya çağırıyoruz" denildi. 

Son Güncelleme: 19.07.2014 10:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.