Aksu’nun en sakin mahallesi Yenidumanlar

Aksu’nun 35 mahallesi içerisinde yüzölçümü ve nüfus bakımından, İhsaniye mahallesinden sonra ikinci sırada yer alıyor, Yenidumanlar mahallesi. Bunun nedeni ise her iki mahallenin de mübadele sırasında Girit Adası ve Selanik’ten gelen göçmenlerin yerleştirilmesinden kaynaklanıyor.

24 Aralık 2020 Perşembe 13:05
Aksu’nun en sakin mahallesi Yenidumanlar

1920 yılında Selanik’ten 50 aile Atatürk tarafından bu köye yerleştirilmiş. Her bir aileye ekip biçmesi ve geçimini sağlaması için 6’şar dekar arazi verilmiş. Köyün adı da Yeniköy olarak adlandırılmış. Zaman içerisinde Kepez ilçesinde de Yeniköy yerleşim alanı olmasından dolayı resmi evraklarda karışıklık yaşanmaya başlayınca, hemen yanı başında yer alan Dumanlar Mahallesinden esinlenerek, Köyün adı Yenidumanlar olarak değiştirilmiş. Farklı bir maziye ve hikayeye sahip bu mahalleyi mahallenin muhtarı Adem Çapa’dan dinledik.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Yenidumanlar mahallesinin 3.cü dönem mahalle muhtarı Adem Çapa. Yıllar önce dedem Şükrü Çapa, Selanik’ten mübadele ile gelip köye yerleşenlerden. Babam burada dünyaya gelmiş. Biz de bu mahalle de gözümüzü açtık.  Üç dönem muhtar olarak mahalleye hizmet etmeye çalışıyorum.

Mahallemizi tanıyabilir miyiz?

 Mahallemiz 1920 yılında mübadele yoluyla Selanik’te yaşayan Türklerin, yeniden ana vatana gönderilmesi ile kurulmuş bir mahalle. Göçmenler buraya geldiğinde, burası  çamurun içerisinde bir yermiş. Burada kendilerine kerpiç evler yapıp yaşamışlar. Şimdi o evler kalmadı. O zamanlar 50 aile buraya yerleştiriliyor. Her bir aileye 6 dekar arazi veriliyor. İnsanlar geçimlerini buradan temin ediyor. Mahallemizde Selanik göçmeni olarak adlandırabileceğimiz iki-üç aile kaldı. Diğerleri Antalya merkeze yerleşti.

 Şu an mahallenin 300 civarında nüfusu var. 80 hanemiz var. 3 bin dekar alana sahip. Mahallemizde öğrencimiz çok az sayıda olduğu için, ilk ve ortaokulumuz yok. Çocuklar hemen yanı başımız da bulunan Solak Mahallesinde ki okula gidiyorlar. Tarım Lisemiz var. Sağlık sorunları için vatandaş Aksu merkeze gidiyor. Burası Aksu’nun en küçük iki mahallesinden biri.

Mahallenin geçim kaynağı nedir?

Eskiden geçim kaynağı Pamuktu. Şimdi Mısır, buğday, susam, nohut ve fazla olmamakla birlikte pamuk ekiliyor. Örtü altı tarımda domates, biber, patlıcan ekiliyor. 500 dönüm civarında örtü altı tarım yapılıyor. Geri kalan alanlarda hububat ekiliyor. Narenciye olarak; portakal, mandalina, limon ve nar var. Sezonluk arıcılık yapmaya gelenler oluyor köyümüze. İki ailemizde hayvancılık yapıyor.

Yenidumanlar mahallesini diğer mahallelerden ayıran özellikleri nelerdir?

Mahallemiz de 3.cü dönem muhtarlık yapıyorum, daha şimdiye kadar karakol kapısına her hangi bir vukuat için gitmiş değilim. Şimdiye kadar hiç bir soruna şahit olmadım. Mahallemiz de yaşayan insanlar; sakin, düzgün, birbirine saygılı ve dürüst insanlar. Mahallemizde daha bir tane koronavirüs vakası bile yaşanmadı, çok şükür.

Mahalleniz için belediyeden ne tür hizmetler bekliyorsunuz?

Belediyemizden mahallemiz için hizmet bekliyoruz elbette. Şahıslara değil de, mahallenin her yanına hizmet yapılsın istiyoruz. Ben burada şahıslar için değil, mahallenin tamamına hizmet etmek için muhtar oldum. Hizmet gelecekse mahallenin tamamına gelsin diye uğraşıyorum. Yoksa yapılan her hizmette tüyü bitmemiş yetimin hakkı var. Kul hakkı var.

Asırlık dubleks evin hikayesi

Bu evin sahibinin ilginç hikayesi var. Bu evin temelini kazarken benim dedemin kardeşi, arkadaşı ve bu evin sahibi bir testi buluyorlar. Evin sahibi Hoca derler kendisine Hüseyin Öz adında biri. Dedemin kardeşi ve arkadaşına diyor ki  -‘Siz bırakın ben bu testiyi kırmadan çıkarayım.’ Bizimkileri gönderiyor. Gece testiyi çıkarıp, at arabasına yükleyip kaçıyor. Kaçarken de şunu söylemiş –‘Şükrü Çapar, Yusuf Bakar, Hoca kapar’ diyerek alıp başını çekip gidiyor buralardan. Gidiş o gidiş. Bir daha da buralara gelmedi. Çocukları geliyor ama kendi gelmiyor. Bu eve de gelip oturmamış. Bu ev 100 senelik ev.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.