Aksu'nun gizli kahramanları

Geçen hafta Kurşunlu ormanlık alanda çıkan, yaklaşık olarak 50 hektarlık ormanlık alanın kül olmasının yanı sıra, yerleşim alanlarına sıçramasıyla da, büyük maddi hasarların meydana geldiği yangının söndürme çalışmalarında, çok büyük kahramanlıklar ortaya çıktığı ifade edildi.

30 Temmuz 2018 Pazartesi 13:16
Aksu'nun gizli kahramanları

Bilindiği üzere geçen hafta Aksu’muzda talihsiz bir Pazar günü yaşandı. Kurşunlu ormanlık alanda çıkan yangın sonucu, bölgemizin oksijen deposu olan 50 hektarlık alan kül olurken, yangının yerleşim alanlarına sıçraması sonucu, Murtuna - Yurtpınar, bölgelerinde ciddi anlamda maddi hasar oluştu. Tek teselli ise can kaybının olmaması.  

İşte bu yangın söndürme çalışmalarında, başta Orman Bölge Müdürlüğünün personelleri olmak üzere Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiye birimi çok büyük mücadele sarf etti. Bu mücadeleye bölge insanınında hiç şüphesiz büyük bir desteği oldu. Yangın sonrası ortaya çıkan manzarayı fotoğraflamak için bölgeye gittiğimizde Murtuna Mahalle Muhtarı Bekir Doğan’la karşılaştık.

Doğan, o günü hiç hatırlamak istemediğinin altını çizerken, söndürme çalışmalarının gizli kahramanlarından olan 5 aileden söz etti.  Muhtar Doğanla birlikte, kahraman beş aileden Uludağ Ailesinin ferdi İbrahim Uludağ’a geçmiş olsun ziyaretine gittik ve o gün yaşananları kendisinden dinledik.

‘ Saat 13.00 gibi duman yükseldiğini gördük. Traktör ve tankerlerimizi hazırladık ivedi bir şekilde, çocuklarımızı ve köpeklerimizi alevlerden korumak için başka bir yere tahliye ettik. Ben, evimin olduğu yerde kaldım. Elimizden geldiği kadarıyla önlemeye çalıştık. Öncelikle kozalaktan tutuşan yerleri büyümeden su dökerek önledik. Bu kozalaklar ateş topu gibi yangını asıl büyüten ve başka yerlere yayılmasını sağlayan onlar. Gelen bütün ateş parçacıklarını yok ederek, yerleşim alanlarına yayılmadan önlemiş olduk. İlk defa böyle bir yangın yaşıyorum burada, daha önce bu bölgede yangın olmuş 1978 yılında ailemizden dinlerdik ama insanın başına gelince gerçekten çok büyük bir felaket. O gün herkes evinin etrafını korumaya çalıştı.  

Milyonlarca çam ağacımız ve ormanda yaşayan canlılarımız gitti. Çam ağaçları ses çıkararak bağırarak yandı. Biz bunu duyduk buradan. Tek sevindirici durum can kaybının olmaması.

Bu yangında palmiye ağaçlarımı, zeytin ağaçlarımı, meyve ağaçlarımı kaybettim bununla birlikte sera alanlarımda da epey zararım var. Bu kayıplardan ziyade bizi en çok üzen ormanımızın cayır cayır yanması. Kayıplarımız bir şekilde düzelir. Tekrar çalışarak bunları yapabiliriz. Orman kısmının devletimizin yapmasını istiyoruz.

Muhtar Bekir Doğan

‘ Kurşunlu’dan başlayan yangın bölgemizde ilk narenciye bahçelerimizden başlayarak geldi 240 dönüm alan yandı, sonra seralara yayıldı yaklaşık 135 dönüm sera alanı kullanılamaz hale geldi, ormanlık alan olarak 900 dönüm tabi bunlar tahmini rakamlar. Bizim yanmadı dediğimiz yerlerde yandığını görüyoruz. Can kaybımız yok. Öncelikle Murtuna Mahallesi sakinleri ve Alaylı Mahallesi sakinlerine Murtuna Mahallesi Muhtarı olarak teşekkür ediyorum. O gün, ellerinden gelen çabayı gösterdiler. Gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Orman Bölge Müdürlüğünün yoğun çalışmasından dolayı teşekkür ediyorum. Alanya’dan gelen iki pilotumuz var onlara çok teşekkür ediyorum. Orman Bölge Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. O iki helikopter çok verimli çalışarak yangının büyümesini önledirler. Bu yaraların sarılmasını bekliyoruz. Ağustosun 5’inde ekim yapılacaktı bölgemizde, burada şuan ki haliyle bu çok zor. Biz bu hasarların tamamının giderilmesini istiyoruz. Plastik örtülerin ve damlama sistemlerinin yapılması gerekiyor, ekim yapabilmek için. İlerleyen zamanlarda vatandaş kendi yarasını sarar. Çalışarak ürününü satarak hasarını toparlar. Biz buradaki hasarlar için destek bekliyoruz. Vatandaşımız zor durumda.

Bu bölgede yangının yayılmasını önleyen beş kahraman ailemiz var. Bunlar; Tangut Ailesi, Üç Karışlar Ailesi, Demireller Ailesi, Uludağ Ailesi ve Uluçay Ailesi hepsine tek tek teşekkür ediyorum.’

Son Güncelleme: 30.07.2018 13:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.