Akseki'de çam keseböceği ile biyolojik mücadele

ANTALYA'nın Akseki İlçesi'nde genç meşe ve kızılçam ağaçlarını tehdit eden, halk arasında 'tırtıl' olarak bilinen orman zararlısı çam keseböceğine karşı biyolojik mücadele başlatıldı.

03 Mayıs 2016 Salı 11:20
Akseki'de çam keseböceği ile biyolojik mücadele
Akseki Orman İşletme Müdürü İsmail Kaya, müdürlüğe bağlı Akseki, İbradı, Murtiçi ve Geriş Orman İşletme Şefliği sınırları içinde bulunan ormanlık alandaki çam ağaçlarının kurumuş gibi görünmesine yol açan çam keseböcekleriyle mücadelenin başlatıldığını söyledi. Özellikle kızılçam ağaçlarının dallarına yuva yaparak yeni yetişen filizleri yiyerek ağaçların kurumuş gibi görünmesine yol açan çam keseböceğinin çoğalmasının Orman Bölge Müdürlüğü tarafından laboratuvar ortamında üretilen calosoma sycophanta böcekleriyle önleneceğini kaydeden İsmail Kaya, "Aslında bir kelebek türü olan çam keseböcekleri, ülkemizin güneyindeki kızılçam ormanlarını tehdit eden en önde gelen zararlıların başında yer almakta" dedi.





Çam keseböceklerinin bu sene olağanüstü yoğunlukta görülmesinin, havaların erken ısınması ve kuşların tırtıl ile avlanması gibi nedenlerden dolayı ekolojik dengenin bozulmasından kaynaklandığına dikkati çeken Kaya, "Çam keseböceklerinin en büyük düşmanları turaç, ibibik, tahtalı güvercin, ispinoz kuşu ve bülbüllerdir. Bu kuşlar yavrularını yağ ve protein açısından zengin olan çam keseböceğinden karşılarlar ancak eski yıllarda yoğun olan bu kuşlar günümüzde çok azalmış ve doğal dengenin bozulmuştur" diye konuştu.





Çam keseböceğiyle mücadele için ilk etapta laboratuvar ortamında yetişen 1500 calosoma sycophanta böceğinin doğaya bırakıldığını vurgulayan Kaya, şöyle dedi:



"Doğaya bıraktığımız orman yararlısı bu böcekler kısa süre içerisinde bulundukları ortama uyum sağlamaya başladıktan sonra beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için çam keseböceklerini aramaya başlıyor. Buldukları tırtılları yiyerek öldürüyorlar. Böylelikle doğaya zarar vermeden biyolojik yöntemlerle mücadele ediyorlar. Bu böceklerin doğadaki varlığı bu mücadeleyi yapacak çoğunlukta olmadığı için laboratuvar ortamında yetiştirilen böceklerle mücadeleyi hızlandırıyoruz."

Son Güncelleme: 03.05.2016 11:44
Anahtar Kelimeler:
ANTALYA AKSEKİ
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.