Akcan: Tek sorumlu yanlış politika

Üretici, Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncusu, aynı zamanda İYİ Parti Meclis Üyesi olan Nevzat Akcan, Rusya Federasyonu’nun domates ve biber de uyguladığı kısıtlamanın çiftçileri derinden etkilediğinin altını çizdi. Maliyetlerin yüksek olduğunun altını çizen Akcan, “Böyle giderse, çiftçilerin ayakta kalma şansı olmaz. Bu durumun sorumlusuysa, iktidarın yürüttüğü yanlış politikalardır” dedi.

19 Ocak 2021 Salı 12:09
Akcan: Tek sorumlu yanlış politika

Rusya’nın İthalat kısıtlaması 

Tarım ürünleri dış ticaretinde Türkiye’nin en çok iş yaptığı pazarlardan birisi Rusya. Yaş sebze ve meyvede domates başta olmak üzere birçok ürün ihracatı bu ülkeye yapılıyor. Rusya Federasyonu’nun domates ve biberde ülkemize uyguladığı ithalat yasağı çiftçileri etkiledi. Üretici Nevzat Akcan, bu kısıtlamadan mevcut iktidarın uyguladığı politikaların büyük rol oynadığını öne sürdü. İktidarın tamamen tüketici odaklı bir siyaset yürüttüğünü ifade eden Akcan, bundan dolayı üreticinin perişan bir durumda olduğu dile getirdi.

Bu üretim maliyetiyle

Akcan, “ Mevcut iktidar her aşamada olduğu gibi dış politikada da, kavgacı bir tutum sergiliyor. Bu durum haliyle ihracatımızı sekteye uğratıyor. Şu an için domates 1 ile 2 TL arası alıcı buluyor. Bu fiyatlar maliyet fiyatları değil. Çiftçi ürettiği ürünün karşılığını alamıyor. Tarım alanındaki üretim, çöküş aşamasında. Böyle giderse çitçinin ayakta kalma şansı olmayacak.  Maliyet fiyatlarınızı artırmaya neden olan gübre, ilaç ve yakıt fiyatlarını aşağı çeksinler. Biz de 2 TL’ye, 1 TL’ye ürün satalım. Ama şu anki uygulamalarla, maliyetimiz oldukça yüksek. Bu üretim maliyetiyle çiftçinin ayakta kalma şansı yok” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İç politikaya malzeme edilmesin

İktidarın tamamen tüketim odaklı bir politika uyguladığına da dikkat çeken Akcan, “Oysaki üretimin olmadığı yerde, her şey biter. Üretmediğiniz bir ortamda nereye kadar tüketim yapacaksınız. Bir an evvel bu yanlış politikadan vazgeçilmeli. Pandemi sürecinde, tarım alanında gerçekleşen üretimle, ülke olarak ayaktayız. Çiftçilerimize destek olunmalı. Çitçilerimiz iç politikaya malzeme edilmemeli. Ürettiğinin hakkı verilmeli. Ülke tarımı biterse, her şey biter” diye konuştu.

Nerede? Sorusu

Türk-Şeker A.Ş ile Ziraat Bankası nerede sorusunu soran Üretici ve Komisyoncu Nevzat Akcan, “Bu iki kuruma zarar bütçesi oluşturmuş. 3 ile 5 TL arası domates alıyorlar. 2 TL’ye satılıyor. Ama aradaki fark milletin cebinden çıkıyor. Madem tüketim uygulamalı bir politika uygulanıyorsa, bu zarar bütçesi üreticiye ayrılsın. Ama bu da çözüm değil. Yeter ki üreticinin hakkı verilsin. Türk Şeker ile Ziraat Bankası 3 ile TL’ye aldığı ürünü 2 TL’ye satmasın. Aradaki farkı milletin sırtına yüklesin. Üreticiye destek olmak istiyorlarsa, kar marjı da koymasınlar, yeter ki aynı fiyata satsın” dedi.

Son Güncelleme: 19.01.2021 12:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Doğan Atar 2021-01-19 20:52:05

yapmayın ALLAH aşkına çiftçiliği politika malzemesi olarak kullanmayın.son 6-7 sene hangi müstahsil zarar etmiş.ha tamam kotadan vekovitten dolayı biraz durgunluk var ama oda geçici bir süreç.artı sadece domatesten bahsetmeyelim kalifornya kapya dolmadadanda bahsedelim bunları satarken 1 tl farkla satılıyor neden bunlardan bahsedilmiyor.