Akcan: "Birkaç yıl içinde tarım biter" dedi

Komisyoncu Nevzat Akcan, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin üreticiden aracısız ürün alarak zincir marketlere sattığını ve bunun yanlış bir uygulama olduğunu söyledi. Akcan, bu uygulamanın tarımı birkaç yıl içerisinde yok edeceğini savundu.

10 Şubat 2020 Pazartesi 10:47
Akcan: "Birkaç yıl içinde tarım biter" dedi

Nevzat Akcan, Tarım Kredi kooperatiflerinin zincir marketlere ürün satmasına büyük tepki gösterdi.  Akçan, devletin 4 liraya aldığı 3 liraya satarak zarar ettiğini söyledi. Aradaki farkın vergi yükü olarak vatandaşlardan çıkacağını belirten Akcan, zarar eden üreticinin ürününü seneye ekmemesi halinde fiyatların kontrol edilemeyeceğini ve ithal ürünle fiyatları ucuzlatmanın mümkün olmadığını ifade etti.

ÜRETİCİ AYAĞINA SIKIYOR

Uygulamanın Yeni Hal Yasası’nın altyapısını hazırlamaya yönelik olduğunu belirten Nevzat Akcan, “2019 yılının Haziran ayından Kasım ayının sonuna kadar üretici zarar etti. O zararda hükümet yoktu. Ne zaman ki sebze biraz pahalandı, anında hükümet ortaya çıkıyor. Sürdürülebilirlik nasıl olacak tarımda? Yeni sene domates ekilmez, göreceksiniz. Komisyoncuları kaldıracaklar. Tarım Kredi Kooperatifi domatesi Toptancı Hallerden de almıyor, üreticiden alıyor. Üretici de zavallı, ‘rahatım’ zannediyor ama kendi ayağına sıkıyor. Aracı olarak lanse ediyorlar ya Toptancı Halleri, görünmeyen düşman olarak lanse ediyorlar. Biz para kazanıyoruz sanki. Öyle bir şey olsa kendim alıp satarım ben. Yok öyle bir para, vergi yükünün altında eziliyoruz” dedi.

DEVLET ZARAR EDİYOR

Uygulamayla devletin de zarar ettiğini ifade eden Akcan, “Devlet yine zararda. Tarım Kredi Kooperatifleri üreticiden 4 liraya alıyor, karşıya 3 liraya teslim ediyor. Kimden çıkacak bu para? Yine vergi, yine vatandaştan çıkacak. Bu ülkede biat kültürü olduğu sürece, Recep Tayyip Erdoğan AK Parti’de tek adam olduğu sürece bu yanlıştan dönülemez. Tarım Kredi Kooperatifleri üreticinin parasını 10 gün vadeli ödeyecek diye biliyorum. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin demek ki bunu karşılayacak gücü var. Devlet burada zarar ediyor. Üretici domateste zarar ettiği için seneye ekmezse bu ürünü ne yaparız biz? 15 lira olur bu sefer. İthalle bunu ucuzlatamazsın ki” şeklinde konuştu.

TARIM BAKANI ELEŞTİRİSİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ‘tüketici’ odaklı düşündüğünü belirten Akcan, bu yaklaşımın yanlış olduğunu söyledi. Akcan, “Tarım Bakanı beni temsil etmiyor. Gazeteciler köylünün isyanını soruyor, ‘Önce can, sonra canan’ diyor. Bu bakan beni temsil edemez. Çünkü üreticiyi düşünmüyor. Tüketiciyi sevdiğinden falan değil, mesele oy. Aklıselim düşünen üreticinin Tarım Kredi Kooperatifi’ne mal vermemesi gerekiyor. Para etmezken de destek verse üreticiye, ben şapka çıkartırım. Üreticinin komisyoncuya borcu var ama ürünü gidip Tarım Kredi Kooperatifi’ne satıyor. Devlet kendi eliyle dolandırıcılığın önünü açıyor. Esnafı mağdur ediyor. Bu politikayla gidilirse, hayvancılıkta yaşanan şeyi 3-5 yıl sonra tarımda da yaşarız” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.