Ağrı piliyle ağrıdan kurtulun

AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mert Akbaş, kronik ağrı çeken hastaların, takılan 'pil' sayesinde ağrılardan büyük ölçüde kurtulduğunu söyledi.

16 Mayıs 2016 Pazartesi 13:30
Ağrı piliyle ağrıdan kurtulun
Doç. Dr. Mert Akbaş, ağrının süresine göre 'akut' ve 'kronik' olarak ikiye ayrıldığını, algolojinin (ağrı tedavisi) kronik ağrıların tedavisinde devreye girdiğini söyledi. Doç. Dr. Mert Akbaş, kronik ağrının yaşam kalitesini engelleyen çok sayıda probleme yol açtığını belirtti. Kronik ağrıların psikiyatrik sorunlar başta olmak üzere, hareketliliğin azalmasına bağlı eklem bozuklukları gibi semptomlarda ortaya çıktığına değinen Doç. Dr. Akbaş, "Her yıl kronik ağrıya bağlı olarak dünya genelinde 700 milyon iş gücü ve 60 milyar dolar zarar oluşuyor. Bu nedenle algoloji son yıllarda bilinmeye başlandı. Hasta memnuniyeti arttıkça daha aranır hale geldi. Ancak bu yeterli değil. Bazı doktorlar dahi algoloji bölümünün neler yaptığından habersiz" dedi.



CERRAHİ MÜDAHALEYE GEREK KALMAYABİLİR



Şiddetli, geçmeyen kronik ağrıları bulunanların algoloji bölümüne başvurabileceklerini aktaran Doç. Dr. Mert Akbaş, şöyle konuştu:



"Kişi kronik, geçmeyen bir bel ağrısı olduğunda direkt bize başvurabilir. Yaptığımız tedavi ve girişimler yetersiz kalırsa ya da riskli bir durum varsa gerekli branşa zaten yönlendiriliyor. Tedaviye yanıt alma şansı oldukça yüksek. Cerrahi tedavi en son başvurulacak çare olmalı. Böylece hasta uzun tedaviden, gereksiz cerrahi müdahaleden kurtulabilir. "



TEDAVİ YÖNTEMLERİ



Ağrı çeşidine göre uygulanan tedavi yöntemlerini de sıralayan Doç. Dr. Akbaş, şunları söyledi:



"Bel fıtığı, ozon tedavileri, disk içi işlemler, bel, boyun, sırt, kol ve bacak ağrıları için radyo frekans tedavileri, lizis işlemleri, omuz, diz, kalça ağrıları için eklem içi enjeksiyonlar, ozon uygulamaları, yüz, baş ağrıları ve nevraljiler için radyo frekans tedavileri, damar tıkanıklığına bağlı ağrılar için sempatik bloklar ve radyo frekans tedavileri, kanser ağrıları için kateter yöntemleri, ileri girişimsel yöntemler olarak da vertebroplasti, epidüroskopi ve spinal kord stimülasyonu (ağrı pili) vardır."



Doç. Dr. Mert Akbaş, Antalya'da geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan 19 yaşındaki Murat Aşık'ın 'ağrı pili' sayesinde şiddetli ağrılarından kurtulduğunu kaydetti.



AĞRI NEDENİYLE AYLARCA UYUMADI



Antalya'da 1 Eylül 2014 tarihinde geçirdiği motosiklet kazasında yaralanan ve tedavisinin ardından kalıcı hasar kalan lise öğrencisi Murat Aşık ise tedavinin sonuçları hakkında bilgi verdi. Motosiklet kazası sonrasında sinir kopmasına bağlı gelişen nöropatik ağrıları nedeniyle aylarca uyuyamadığını anlatan Aşık, 14 Haziran 2015 tarihinde omurga ile omurilik arasındaki boyun bölgesine ağrı pili yerleştirildiğini aktaran Aşık, "Ağrılardan büyük ölçüde kurtuldum ve yeniden uykuyla tanıştım" dedi.

Son Güncelleme: 16.05.2016 13:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.