Adrasan küllerinden doğacak

Adrasan'da yangının büyük zarar verdiği kızılçam ormanı, küllerinden yeniden doğacak.

11 Temmuz 2014 Cuma 10:03
Adrasan küllerinden doğacak
Araziye hem yeni ağaçlar dikilecek, hem de yangın esnasında kendini kapatarak 3 seneye kadar yeniden fidan verebilme özelliğine sahip kızılçam kozalaklarının filizlenmesi beklenecek.

Türkiye'nin cennet köşelerinden Antalya'nın Kumluca İlçesi'ne bağlı tatil bölgesi Adrasan'daki İnceboyun mevkisinde 28 Haziran günü çıkan orman yangını sonucu 125 hektar kızılçam ormanı zarar gördü, bölgedeki 4 otel, hediyelik eşya mağazası ve restoran yandı. Yangının ardından Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri bölgede ağaçlandırma çalışmalarına başlandı.

Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, ilk etapta arazideki yanan ağaçların temizliği ile endüstriyel olarak kullanılabilecek olanların depolanması işlemleri yapılıyor. Bölgede 15 bin metreküp kızılcam ağacının yandığı tespit edilirken, bu yıl kasım ayı sonuna kadar arazinin tüm kesim işlemlerinin bitirilmesi hedefleniyor.

Bölgede Yangına Dayanıklı Ormanlar Projesi (YARDOP) de uygulanacak ve ormanın yerleşim yerleriyle olan birleşme noktalarına şeritler halinde meyveli ve yapraklı türlerden oluşan ağaçlar dikilecek. Harnup, fıstık çamı, servi ve incir gibi yangını durdurucu özelliğe sahip meyveli ürünler orman çevresine dikilirken, ormanda oluşabilecek yangının yerleşim yerleri ya da zirai alanlara yayılması engellenecek.

KIZILÇAM YENİDEN FİLİZLENECEK
Adrasan'da yanan araziyi yine yanmış ağaçların tohumları kurtaracak. Yanmış olsa bile yangın esnasında kendini kapatarak 3 seneye kadar yeniden fidan verebilme özelliğine sahip kızılçam kozalaklarının doğal olarak çimlenip yeniden filizlenmesi beklenecek. Doğal filizlenme gerçekleştikten sonra, arazide gençleştirme çalışması yapılacak. Aynı zamanda araziye yeni kızılçam fidanları dikilecek. Ağaçlandırma çalışmaları tamamlanan arazinin etrafı da tel çitle çevrilecek. 

Son Güncelleme: 11.07.2014 10:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.