12 ZİRAAT ODASI BAŞKANI'NDAN ‘ANKARA’ ÇIKARMASI

Antalya’da faaliyet gösteren 12 ziraat odasının temsilcisi, tarım sektöründe yaşanan sorunlar, çözüm önerileri ve yeni projelerin hayata geçirilmesi için TBMM’ye çıkarma yaptı.

12 Ekim 2019 Cumartesi 15:23
12 ZİRAAT ODASI BAŞKANI'NDAN ‘ANKARA’ ÇIKARMASI

TÜRKİYE’nin sebze deposu Antalya’da tarım sektörünün içinde bulunduğu son durumu özel bir raporla Ankara’ya taşıyan 12 ziraat odası başkanı, iktidar ve muhalefet milletvekilleri ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bir araya geldi. Yapılan görüşmelerde; sektörün mevcut durumu, atılması gereken adımlar, yeni sezon beklentileri gündeme taşındı.

SOMUT ADIM ATILMALI

Görüşmelerin son derece verimli geçtiğini kaydeden Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Vekillerimize sektörün zor bir süreçten geçtiğini anlattık. Başta girdi maliyetleri olmak üzere üreticiyi zorlayan tüm konuları çözüm önerileri ile birlikte gündeme taşıdık. Vekillerimiz taleplerimizin tamamını irdeleyerek gündemlerine aldı. Umarım yapılan görüşmeler somut adımlara dönüşür” dedi.

FİYAT DÜŞTÜ GİDER ARTTI

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, “Biz genel başkanımızın yönlendirmesiyle AK Parti, İYİ Parti, MHP ve CHP milletvekillerinin hepsiyle görüşerek sorunlarımızı anlattık. Çiftçimiz zorda. Gübre, elektrik, ilaç ve mazot gibi girdilerdeki artış sektörü olumsuz yönde etkiliyor. 5 sene önce domatesi 1,5-2 TL’ye satıyorduk. Şu an ise 70 kuruşa alıcı bulamıyoruz. Giderlerimizdeki artış ise 5-10 kat arttı” dedi.

SİSTEMDE SIKINTI VAR

Gazipaşa başta olmak üzere bölgede en büyük sorunlardan birinin arazilerin miras yoluyla bölüşülmesinin olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle konuştu: “Kıyı kesimlerimizde araziler ufak. Kardeş kardeşle araziyi bölüşemiyor. Bu nedenle araziler ekilip dikilmiyor, boş kalıyor. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi almak için tapu gerekiyor. Araziler bölüşemediğinden tapu verilmiyor. Belge alamadığı için desteklemelerden yararlanılamıyor ve tarım sigortası yaptırılamıyor.”

TARIM HERKESE KAZANDIRIR

Tarım sektörünün birçok yan sektörü desteklediğine dikkati çeken Çelik, “Tarım sektörü kazanırsa sanayi de kazanır. Benim salatalığım, domatesim satılmazsa sanayiye araba götürüp tekerimi yaptıramam. Tarım desteklenirse hepsinin önü açılıyor. Çiftçi kazanırsa sera yaptırır. Sera yapılırsa demirci kazanır, nakliyeci kazanır. Bunların hepsi birbirine bağlı” diye konuştu.

FAİZLERE DİKKAT ÇEKTİK

Elmalı Ziraat Odası Başkanı Salih Kurubaş, TBMM’de yapılan görüşmelerde Batı Akdeniz’in kalkınmada öncelikli iller arasına girmesini, desteklerden yararlanmasını istediklerini vurguladı. Kurbaş, şöyle devam etti: “Ziraat Bankası faizlerinin yüksekliğini belirttik. İşletme faizleri önce yüzde 0.5’ti, şimdi 0.8’e yükseldi. Diğer faizler düştüğü için onların da düşürülmesini istedik.”

KORUMA KANUNU DEĞİŞMELİ

Antalya’da bütün vahşi sulamaların damlama sulama sistemine geçirilmesini istedik. Tüm gübrelerde takip sistemi uygulanıyor bunda da 2 TL maliyet biniyor. Toprak altı gübresinde bu sisteme gerek yok. Ama azot ve nitratlı gübreden bomba gibi şeyler yapıldığı için takip sistemi gerekebilir. Çiftçi Malları Koruma Kanunu’nun değiştirilmesini istedik.”

Pelin GEL/HÜRRİYET

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.