Aksu’nun ekonomisi ve geleceği için büyük umutlar beslenen Expo, tartışmalı bir etkinlik döneminin ardından nihayet sona erdi. Siyasi partilerin ilçe başkanlarını bu haftaki köşemize konuk ediyoruz. AK Parti İlçe Başkanı Avukat Durmuş Kaan Şahin, MHP İlçe Başkanı Kemal Kara, CHP İlçe Başkanı Kenan Yıldız, 100 metrelik kulesi ile ilçemizin sembolü haline gelen Expo’yu Güney Haberci Aksu için değerlendirdiler. Başkanların yorumlarını birlikte okuyoruz…

AK Parti İlçe Başkanı Durmuş Kaan ŞAHIN: YAPILMASA MIYDI?

EXPO’nun, yapılan yatırımlarla Aksu’yu Antalya’ya bağladığını belirten AK Parti İlçe Başkanı Durmuş Kaan Şahin, “Talihsiz bir döneme denk gelmesine ragmen başarılı olduk. Eleştirenlere soruyorum; EXPO yapılmasa mıydı?” dedi
AK Parti Aksu İlçe Başkanı Durmuş Kaan Şahin, EXPO 2016 Antalya ile ilgili yapılan eleştirilere anlam veremediğini belirterek, “EXPO sayesinde yapılan yatırımlar sonucu Aksu, Antalya merkez ile doğrudan bağlandı. Tramvay ve üst geçitler ile Aksu’dan Antalya merkeze ulaşım neredeyse 10 dakikaya düştü. Yatırımcılar hergün ilçeye geliyor ve araştırma yapıyor. EXPO’yu eleştirenlere soruyorum; yapılmasa mıydı bu organizasyon?” diye sordu.

KONGRELER ARTIK AKSU’DA
EXPO’yu 4 milyondan fazla ziyaretçinin gezdiğini belirten Durmuş Kaan Şahin, “Bu rakamı bile farklı noktalara çekmeye çalışıyorlar. Ziyaretçi sayısını artırmak için çalışanların giriş ve çıkışlarının de hesaba dahil edildiğini iddia ediyorlar. Bu konuda rakamlar nettir ve herşey şeffaftır. Aksu’nun tanıtımına yaptığı katkıyı bir kenara koysak bile, yapılan kule ve dev kongre merkezi, Aksu için çok büyük bir kazançtır. O kongre merkezi sayesinde Antalya’da yapılacak birçok kongre ve organizasyon Aksu’ya taşınacak” dedi.

AKSU ANTALYA’YA BAĞLANDI
Aksu’nun yıllar önce Antalya’nın merkez ilçesi olduğunu belirten AK Parti Aksu İlçe Başkanı Durmuş Kaan Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: “Aksu merkez ilçe olmasına ragmen Antalya’dan kopuk bir ilçeydi. EXPO için yapılan yatırımlar sayesinde tam anlamıyla merkez ilçe haline geldi. EXPO’da hedeflenen ziyaretçi sayısı 8 milyondu. Rusya ile yaşanan kriz ve 15 Temmuz İşgal Girişimi nedeni ile bu rakama ulaşılamadı. Buna ragmen 4 milyonu aşan bir ziyaretçi sayısına ulaşıldıysa,EXPO başarılı bir organizasyondur ve Aksu’ya katkıları küçümsenemeyeceke kadar büyüktür”.

MHP İlçe Başkanı Kemal KARA: Umuları bulamadık

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Aksu İlçe Başkanı Kemal Kara, büyük umutlarla başlayan ve ilçe esnafına büyük katkı sağlayacağı öne sürülen Expo’nun daha sonra “Tam bir fiyasko”ya dönüştüğünü savundu.
“EXPO’nun Aksu’da yapılacak olmasını en başta büyük bir avantaj olarak gördük. En başta açıkladıkları 8 milyon turist hedefi ve maddi anlamda kazandıracakları ile ilgili sevinmiştik. Aksulu işsizlere iş imkanı olacağı söylenmişti” diyerek konuşmasına başlayan MHP İlçe Başkanı Kemal Kara, Expo ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

ESNAF BOŞUNA BEKLEDİ
“EXPO yapılırken, inşaat aşamasında Aksulu bir esnaftan bir tane civata dahi alınmadı. Çalışan insanların çok az bir miktarı Aksulu oldu. EXPO için gelen ve Aksu’ya uğrayıp bir tane alışveriş yapan turist görmedim. Yapılan yatırımlar takip edilmedi. Sayın Cumhurbaşkanı’nın diktiği asırlık zeytin ağacının bile kuruduğunu gördüm. Zeytin ağacı kolay kolay kurumaz, o bile kuruduysa EXPO’nun halini siz düşnün.

BEDAVACILAR GELDİ
EXPO’nun Aksu’ya tek kazanımı, tanıtım açısından oldu. Aksu ekonomisine katkısı, kocaman bir soru işareti. Aksu’nun ve esnafın beklentisine cevap vermediği gibi, tarihimizin tanıtımı bile yapılamadı. EXPO için gelen bir kişi bile Perge Antik Kentine gitmedi. Bedava konserler dışında EXPO’yu ziyaret edenler dahi olmadı. EXPO’ya katılan ülkeler arasında gelişmiş ülke yok. Mozambik gibi ismi duyulmayan ülkeler getirildi. EXPO’nun tek kazanımı, kulesi ve kongre merkezi oldu. Onun dışındaki yapıların akıbeti belli değil.

BUNDAN SONRASI MEÇHUL
Bundan sonra ne olacağı belli değil. Büyükşehir’e mi verilecek, Tarım Bakanlığı’na mı, bir Arap ülkesine mi, yoksa Acun Ilıcalı’ya mı… Gelişmiş ülkeler zaten katılmadı. Dış ülkelerden gelecek sanatçılar, güvenliği bahane ederek gelmemişler. Sonuç olarak biz Aksulular olarak EXPO’dan umduğumuzu bulamadık. Hevesimiz kursağımızda kaldı. Yapılan yatırıma, oraya harcanan paraya göre sonuç fiyasko. Oraya yapılan yatırım denetlenmeli. Kime, nasıl iş verildiği araştırılmalı.”

CHP İlçe Başkanı Kenan YILDIZ: 3 KİŞİ İŞSİZ KALACAK

CHP Aksu İlçe Başkanı Kenan Yıldız, Expo’nun kapanmasının ardından 3 bin kişinin işsiz kalacağını belirterek, “Bunu düşündükçe psikolojim bozuluyor” yorumunu yaptı.
CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Aksu İlçe Başkanı Kenan Yıldız, Expo’daki faaliyetlerin tamamlanmasının ardından yaşanacak sosyal travmaya dikkat çekti. İşte Yıldız’ın bu konudaki değerlendirmesi:

“Bugüne kadar hep belirttiğimiz gibi; EXPO’nun Aksu’da yapılması bir velinimetti. Bölgemiz birinci derecede tarım bölgesi. Genç nüfusumuz çok fazla. Bu genç nüfus iş bulamıyor, bulsa bile sosyal güvenlik primlerini dahi yatıramıyor. EXPO özellikle gençler için büyük bir iş fırsatıydı. Bu insanların aileleri var, okula giden çocukları var, tenceresinin kaynaması gereken bir ailesi var. Bu sosyal bir yıkıma neden olacak. Sosyal bir travma yşanacak. EXPO’da yaşanan başarısızlık ve işsiz kalacak insanları düşündükçe benim psikolojim bozuluyor, o insanları halini siz düşünün.

TARHANA ÇORBASI GİBİ
EXPO’da çalışan 3 bin 500 kişinin 3 bininin işten çıkarılacağını öğrendik.
EXPO’nun alınması ve proje aşamasında büyük katkısı olan Genel Başkan Yardımcımız Çetin Osman Budak ile birlikte EXPO’yu ziyaret etti. Birçok eksik ve karışıklık tespit etti. 500’er kişilik toplantı salonlarının projede olmasına rağmen yapılmadığını söyledi. Yerleşim planının çok karışık ve elverişsiz olduğunu belirtti. Her yapı birbirine girmiş, tarhana çorbası gibi. Hangi yapı hangi devlete ait belli değil.

EXPO’DA BİLANÇO SIFIR
Beklenen ziyaretçi ve katılım olmadı. 8 milyon insanın katılımı hedefleniyordu ama maalesef 2 milyon civarında bir insan katılımı söz konusu oldu. Bunların bir çoğu da öğrenci. EXPO’da 3 bin 500 kişi çalışıyor ve bu insanlar hergün oraya girip çıkıyor, bu girişler de 2 milyonluk ziyaretçi sayısına dahil. Öğrenci ve personel giriş-çıkışını bir kenara bırakırsak, EXPO’ya katılım neredeyse sıfır. Bizim için bu durum fiyasko. Gerçek anlamda hayal kırıklığı, katılım oranı bir felaket. 8 milyon ziyaretçi hedefi varken, öğrenci ve personel dışında katılımın bu kadar az olması felaket.

İLÇEYE KATKISI OLMADI
Bu yaşananlarda dış politikanın katkısı çok büyük. İçerde patlayan bombalar, dışarda yaşanan başarısız politika EXPO’ya ağır darbe vurdu. Hedeflenen sayıya ulaşılamamasının nedenlerini tartışmalıyız. Vatandaşa 8 milyon katılım beklenirken, hangi gerekçelerle katılımın bu kadar az olduğu anlatılmalı. Çünkü bu memleketin parası ile 2 Milyar TL civarında bir para harcandı. EXPO’nun esnafa hiçbir katkısı olmadı. Sadece köfte piyazcı esnafımıza kısmen katkısı oldu. Çünkü otobüslerle ve tramvayla gelenler Aksu’ya uğramadan geçti gitti. EXPO’nun Aksu’ya en büyük katkısı, isminin tanıtımı aşamasında oldu. Ekonomik anlamda katkısının olduğuna asla inanmıyorum.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.